Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Homo Hungaricus - bemutató a kisszínházban

Szeged - A Homo Ludens sikere adta az ötletet Juronics Tamás új koreográfiájához: a Homo Hungaricus premierje szombat este 7 órától lesz a kisszínházban. A Szegedi Kortárs Balett új produkciója a jellegzetes magyar sorsról szól.
Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett legnépszerűbb produkciója az 1996-ban bemutatott, rövid, vicces történetekből, jellegzetes karakterekből építkező Homo Ludens, amely máig szerepel az együttes repertoárján, és több táncos nemzedék is bemutatkozott már benne. A játékos, vidám darab adta az ötletet a művészeti vezető új koreográfiájához.

A Homo Hungaricus arra a kérdésre keresi a választ: milyen jellemvonásokkal, speciális tulajdonságokkal rendelkezik a magyar embertípus – mondja Juronics Tamás, aki együttese tizenhárom táncosából kiindulva tizenhárom különböző karaktert, mozaikként összeálló kis történeteket álmodott színpadra.

Jelenet a Homo Hungaricusból. Fotó: Pintér Leo
Jelenet a Homo Hungaricusból.
Fotó: Pintér Leo

Alkotótársa, konzultánsa, Bodolay Géza főrendező segítségével jellegzetes Kárpát-medencei sorshelyzeteket, dél-alföldi – falusi, kocsmai – életképeket jelenít meg. Egy zárt közösség drámai, néha komikus mindennapjai elevenednek meg a nemzet sorsának tükörképeként. „Hamisítatlan magyar viszonyok, az ismert és sokszor szidott mentalitás sajátosságaival, amelyek mind végigkísérték történelmünket, meghatározzák jelenünket. A magyar népdal őszintesége, a magyar népzene gyönyörűsége egyszerre mosolyogtató és elszomorító történeteken ível át, elvégre sírva vigad a magyar."

Az előadásban négytagú népi zenekar élőben játszik, a jelmezeket Molnár Zsuzsa tervezte – és az együttes valamennyi táncosa fellép a produkcióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: elárvult virágláda

Szeged - Fekete pontot adunk a Bartók Béla téri virágládáért, azért a lesújtó látványért, amelyet az… Tovább olvasom