Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Homoki küzdelem a répával

Domaszék - Az árak a régiek, a követelmények újak: évek óta alacsony a répa felvásárlási ára, holott egyre drágább a műtrágya, a víz. A homoki ember mégsem adja fel – sőt néha az ünneplésre is szakít időt.

Fesztivál ide, fesztivál oda, szombat délelőtt sem pihentek a domaszéki répatermelők: hajnalban szedték terményüket, hogy mielőbb piacra vihessék. Az árak a régiek, a követelmények újak: évek óta alacsony a répa felvásárlási ára, holott egyre drágább a műtrágya, a víz. A homoki ember mégsem adja fel – sőt néha az ünneplésre is szakít időt.

– Nagyon finom. És barátságos a kinézete – foglalta össze szombat délelőtt Domaszéken a répafogyasztás előnyeit a Hargita megyei Deach Erzsébet és Lukács Abigél. György Krisztina büszkén jelentette ki: naponta akár tízet is megeszik. Nem egyedül hódolnak ennek a haszonnövénynek a Szeged melletti településen, ahol a hétvégén répafesztivállal ünneplik az egész éves kemény munkát. Domaszéken több mint ötszázan rendelkeznek őstermelői igazolvánnyal – legalább felük répával is foglalkozik, hiszen a homoki talaj nagyon kedvez a termelésnek. Már ha van megfelelő mennyiségű és minőségű trágya, valamint víz. No meg szorgalom, de hát ebben a homokhátiak sosem szűkölködtek.

Első a munka. Buborék Zsolték hajnalban a répaföldön dolgoztak, és csak ezután ünnepeltek. Fotó: Schmidt Andrea
Első a munka. Buborék Zsolték hajnalban a répaföldön dolgoztak, és csak ezután ünnepeltek. Fotó: Schmidt Andrea

Első hallásra fura kaja

Elsőre úgy tűnik, mintha főzés közben véletlenül kettőt lapoztak volna egy szakácskönyvben, de állítólag finom a Domaszéken figyelmünkbe ajánlott mákos-répás metélt. Hozzávalók: 40 dkg zsenge, durvára vágott sárgarépa, 50 dkg széles metélt, 3 evőkanál mák, 2 ek. vaj, 1 ek. aprított petrezselyem, bors és só. Elkészítés: a sárgarépát forró, enyhén sós vízben jó öt percig pároljuk, majd hideg vízzel leöblítjük. A tésztát bő, enyhén sós vízben roppanósra kell főzni, miközben a mákot nagy serpenyőben forrósított vajon, közepes tűzön egy percig kevergetjük. Hozzáadjuk a répát, a petrezselymet, és még három percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A répával összekeverve tálaljuk.

Fesztivál ide, fesztivál oda, Buborék Zsolték szombaton is ugyanúgy hajnalban keltek, hogy reggelre már nagy ládákban sorakozzon a hatalmas, 20-25 centis, vastag, élénknarancs színű répa a Domaszék melletti tanyán. A gyönyörű árut előbb kézislaggal, majd géppel is mosták, hogy minél tetszetősebben kerüljön a piacon a felvásárló elé. A tizedikes, déris fiú is ott állt a szalag mellett – a többhektáros családi gazdaságban az összefogás a fő erő. Pláne, mivel nagyon nehéz a dolguk: Buborék Zsolt is sokszor gondolt már arra, „kész, nincs tovább".

– Régi árak és új követelmények vannak, iszonyatos ez a küzdelem – fogalmazott már a falu központjában felállított stand mellett egy másik, neve elhallgatását kérő termelő. – Az értékesítési árak nyomottak, évek óta szinte változatlanok. A rengeteg műtrágya, víz költsége viszont folyamatosan nő. A mi munkánk díját már régen nem is számoljuk – panaszkodott az idős férfi. Hozzáteszi: már a feketemunkásokkal sem kockáztatnak, mindenkit bejelentenek – hiszen az egyik helyi termelőnél éppen a fesztivál reggelén tartott ellenőrzést a munkaügyi felügyelőség.

Répaételek, Sasvári Sándor

Három napig áll a bál Domaszéken: pénteken a traktorosok vonultak fel a faluban, tegnap pedig répafesztivált rendeztek. Zöldség- és gyümölcskiállítás, veteránmotor-mustra, állatszépségverseny várta az érdeklődőket. Fellépett TóthVera, de volt tűzijáték is. Versenyeztek a falu háziasszonyainak répaételei is. A település melletti lovastanyán díjugrató verseny és Sasvári Sándor szórakoztatta a publikumot. Ma is folytatódnak a programok: lesz nemzetközi néptáncfesztivál, táncház és utcabál hajnalig.

Olvasóink írták

  • 3. szájbergyerek 2008. július 22. 20:12
    „Répa ,dinnye ,malac ,agro cucc stb..Lényeg a tönkretevés,hogy jó piaca legyünk az eu eladhatatlan nyugati pénzt nem érő szemétnek.Mert az az"olcsó jó minőség"Unokáid világítanak a sötétben majd megérted,hogy mire gondolok...”
  • 2. Élhetőbb Magyarórszág 2008. július 20. 23:23
    „Annyira útálom már ezt az egész kormányt! De nem csak a jelenlegivel van gondom hanem az emberekkel A földműves embert sosem fizetik meg és egyszerűen nemértem hol itt az emberiség!?
    Akik dolgoznak a pénzért még annyit sem kapnak h megéljenek és itt nem azt mondom h gazdagok legyenek mert azt még más munkából, becsületes úton sem éri el az ember hanem, hogy tényleg adjunk nekik lelki támogatást!”
  • 1. répaszerető 2008. július 20. 17:42
    „"A homoki ember az ünneplésre is néha szakít időt." A munkaügyi felügyelőség meg arra, hogy a homoki ember mégse ünnepelhessen hanem őket pesztrálya.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két órára csökkent a várakozás Röszkénél

Röszke - Az éjszaka folyamán 2 órára csökkent a várakozás a röszkei határátkelőhelyen. A rendőrség… Tovább olvasom