Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Homokot szórnak a vérfoltokra

Szeged - Ha baleset történik, nem a rendőrség intézi a törmelékek, üvegszilánkok eltakarítását, az a közút tulajdonosának a feladata. Szegeden szerencsére kevés olyan baleset történik, amiben vérrel szennyezett marad az úttest – ha mégis, azt homokkal szórják le. A forgalom pedig eltakarítja.
Üvegszilánkok, elszóródott autóalkatrész-darabok, kisebb-nagyobb vérfoltok – körülbelül ez marad egy autóbaleset után az úton, útszélen. A rendőrségnek nem feladata a takarítás: ezt a munkát mindig a közút tulajdonosa végzi.

– Annak kell tisztán tartania a közút burkolatát, akinek egész évben ez a feladata. A balesetek nyomait is neki kell eltakarítania – magyarázta Varga Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. zöldterület-fenntartási részlegének vezetője.

Tehát a takarításról mindig az gondoskodik, akihez a kérdéses útszakasz tartozik. Szegeden mindenhol végeznek gépi seprést, különböző napszakban. Nyáron a diszpécser dönti el, hogy seprik vagy locsolják a burkolatot. Ha például üvegszilánkot találnak, felseprik azt is – feltéve, hogy az az úton van. Például sem a városon áthaladó állami közutak, sem a fizető parkolók nem a kft.-hez tartoznak, ezért ott sem a szemét, sem a balesetek utáni törmelékek eltüntetése nem a cég dolgozóinak a feladata.
– A lakótelepek és a belváros járdáinak tisztán tartása mindig az adott ingatlan kezelőjének a dolga. Ha például egy társasház előtti járdán történik a baleset, annak a nyomait a házfelügyelőnek kell feltakarítani – mondta a szakember.

A legutóbbi, Deszk és Klárafalva közötti balesetnél is bőven maradt takarítanivaló az úton. Fotó: Segesvári Csaba
A legutóbbi, Deszk és Klárafalva közötti balesetnél is bőven maradt takarítanivaló az úton.
Fotó: Segesvári Csaba

Hozzátette: a városban szerencsére kevés olyan baleset történik, amiben vérrel szennyezett marad az úttest – a nyomok a nagy forgalom miatt eltűnnek. Ha mégis szennyezett marad a burkolat, a rendőrök értesítik a társaságot, ők pedig „közvetlen mentesítést" alkalmaznak, vagyis leszórják homokkal, mint máskor az olajfoltokat.

Cipőtalpukkal hordták szét. Egyik kollégánk Budapesten tartózkodott, amikor 2008. január 10-én a kora esti órákban a Blaha Lujza téri villamosmegállóban egy tíz év körüli fiú combon szúrt egy 15 éves kamaszt, mert az nem adta oda neki az mp3-lejátszóját. Kollégánk pár órával később járt a tett helyszínén, a hatalmas vérfoltokat homokkal szórták le. Másnap délutánra a homok és a vérfolt is szinte teljesen eltűnt – a járókelők a cipőjük talpán hordták el.

Olvasóink írták

 • 8. babalala2 2009. augusztus 22. 12:00
  „Én úgy tudom Amerikában colával öntik le a vérnyomokat baleset után. Erős lebontó hatása van...
  Más is hallott már erről?
  Egyébként a házfelügyelő dolga a járda és a szeméttároló tisztántartása. A ház elötti útat miért neki kellene rendbentartani? Gyanítom ... akkor a hókotrók is feleslegesek... nem csak a járdán kellene eltakarítani a havat sem, hanem minden háztulajdonos köteles lenne a háza előtti közüt hó és jémentesítésére is.
  Ez is lehetne a helyiadó beszedésének burkolt formája..
  Jaj..... nem adtam ötletet... jövőre ezt is bevezetik!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ja és a szigorú KÖJÁL ????????????”
 • 7. web 2009. augusztus 21. 22:09
  „"Annak kell tisztán tartania a közút burkolatát, akinek egész évben ez a feladata. "-Kellene,de valamiért nem úgy fest a helyzet. Mert ha takarítanák akkor a lefolyókból nem rügyezne fel a nyárfa vagy a gaz! Lásd p l. egy Csongrádi s g t.-i útkereszteződés. A troli megállókban úgyszintén.”
 • 6. varadipal 2009. augusztus 21. 17:35
  „A szakember szerint a ház környékén a házfelügyelő takarít. Hol él ez a szakember? Biztos ott, ahol a házfelügyelő vezeti a lakónyilvántartást.Résztvett egy időutazáson, vagy ennyire gyepes a feje.”
 • 5. sőndör 2009. augusztus 21. 13:17
  „javaslom piros legyen az úttesti jelzések szine, így meg lehet spórolni a homokot!! :))”
 • 4. VV4 2009. augusztus 21. 12:23
  „Ta sötét fehérjancsi! Ennek mi köze a cikkhez? Van erről épp egy címlapsztori, nem elég neked?”
 • 3. 19701230 2009. augusztus 21. 11:57
  „comment
  jaja”
 • 2. fehérjános 2009. augusztus 21. 11:42
  „Hoppá na ezt érdemes elolvasni!!!!! http://kuruc.info/r/35/45381/”
 • 1. comment 2009. augusztus 21. 09:51
  „Hmmmm..... aztán csodálkozunk a sok ismeretlen eredetű fertőző betegségek felbukkanásán. Egyremegy az eltakarítás is közpénzből van, a gyógykezelések is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 ezren dübörögnek naponta a Dorozsmai úton

Szeged - A Bertalan hídon három éve még 600-zal kevesebb kamion dübörgött naponta, négy éve a mostani áradatnak csak a fele. Tovább olvasom