Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hómunkások helyett gépek dolgoznak majd Szegeden

Szeged - Szerződésben állnak a meteorológiai szolgálattal, így nem lepheti meg őket a havazás; járműflottájuk az egyik legjobb az országban, és raktáron van már a szóróanyag is – a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. felkészülten várja a telet.
Bár a tavalyi tél nem vette igazán igénybe a hókotrókat, a téli munkálatokra kapott önkormányzati pénzből nem tudott spórolni a Szegedi Környezetgazdálkodási Non-profit Kft.

Szabó Ferenc ügyvezető igazgató elmondta: a talaj menti fagyok idején gépeikkel ugyanúgy kellett só-homok keverékkel szórni az utakat, mintha több centis hó hullott volna a városban. Közel negyven eltérő méretű munkagépük van. – Valamint szerződésünk a meteorológiai szolgálattal, akiktől részletes jelentéseket kapunk: évest, félévest, havit, hetit és napit. Egy nappal előre ez az előrejelzés már nagyon pontos. Plusz-mínusz egy órára tudjuk belőni az időjárási viszonyokat. Ez az egyik legnagyobb eszköz a kezünkben – beszélt Szabó Ferenc arról, hogy munkatársait nem érheti váratlanul egy nagyobb hóesés sem.

– Ha biztosan várható hó vagy ónos eső, akkor még a csapadék lehullása előtt elvégezzük az első szórást. Általában só-homok keveréket használunk egy-három arányban – magyarázta az igazgató. A város főútvonalait tizennégy nagygépükkel tisztítják. Fő cél az áruszállítás-, tömegközlekedés-, üzletek ellátáshoz szükséges útvonalak járhatóvá tétele. A tereket, tömegközlekedési megállókat kisebb gépeikkel és kézi erővel takarítják.

– Bárhogy is legyen, rendkívüli hómunkásokat nem szeretnénk felvenni. Az utolsó ilyen toborzásnál gyakorlatilag tömegverekedés tört ki, hiszen helyben fizettük a díjat. Amikor viszont takarítani kellett volna: sehol sem voltak – mondta negatív tapasztalataikról Szabó Ferenc.

Kisgépeik viszont univerzálisak: nyáron füvet nyírnak, télen egy hóekével felszerelve havat lapátolnak. A kézi erőt csak a gépek által kialakított nyomvonalak csinosítására alkalmaznak. – Körülbelül százhúsz-százötven fő áll rendelkezésre ilyenkor a megfelelő mennyiségű hólapáttal és seprűvel együtt – mondta Szabó Ferenc. Azt is elárulta: a nagyvárosok közül az egyik legkorszerűbb járműflottával rendelkeznek, valamint hogy már a tárolóban van a Romániából vásárolt só és a hazai marosi homok nagy része is.

– A hóesés befejeződése után hat órával az összes stratégiailag fontos területet megtisztítjuk majd – ígérte az ügyvezető igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar sajtófotó-kiállítás Szegeden

Szeged - Jó napot! – ez a címe lapunk fotóriportere, Schmidt Andrea képének, melyet az elmúlt… Tovább olvasom