Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Hónapok óta csalogatják a leendő elsősöket

Szeged - Ma már nincs beiskolázás elsőscsalogató programok nélkül. Az iskolák ősz óta csábítják a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket, hogy őket válasszák a beiratkozáskor. Bár az intézmények ilyenkor igyekeznek mindent megmutatni magukról, az igazgatók tapasztalata szerint csak részben ez az alapja a szülők döntésének.
Hamarosan dönteniük kell a nagycsoportos óvodások szüleinek: április 28. és 30. között be kell íratniuk gyermeküket az iskolába. Nehéz ilyenkor a választás, hiszen ez 8 évre meghatározza a család életét. Hogy mi alapján teszik le a voksukat egyik vagy másik iskola mellett, az változó, az iskolák azonban a szabad választás jogára alapozva megpróbálják magukhoz csábítani a kicsiket. Manapság szinte minden intézmény szervez csalogató programokat – a beiskolázás így már igazából szeptemberben elkezdődik.

– Jártunk az iskolai angolfoglalkozásokra, most volt az utolsó alkalom. Remélem, felveszik a fiamat a kiemelt osztályba, de ha nem, akkor is volt értelme, hiszen megszerette az iskolát. Otthonosan mozog az épületben, és már nagyon várja, hogy oda járhasson – mesélte Ági. Ő nem is nézelődött máshol, de vannak szülők, akik gyermeküket kézen fogva több iskolát is feltérképeznek.

– Ez egyrészt jó program, másrészt a kislányomnak is megadom a szabad választás lehetőségét. Volt, amelyikre azt mondta az első alkalom után, hogy ne menjünk vissza többször, egy másik iskolában viszont egyből jól érezte magát a kézműves-foglalkozáson – mesélte Brigitta.

– Célunk egyrészt az, hogy megismertessük az iskolánkat, de természetesen eközben mi is feltérképezzük a jelentkezőket – mondta el Gulyásné Szabó Klára, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója. A hagyományos játékos előkészítő foglalkozások mellett ez az iskola szervez ovis váltóversenyt vándorkupával, és van iskolabarangoló is, ahol a felsős tanárok várják az útlevéllel felszerelkezett, épületben bolyongó kicsiket látványos tantárgyi bemutatókkal.

Gyerekek játszanak az Alsóvárosi Általános Iskola udvarán. Fogócska. Fotó: Schmidt Andrea
Gyerekek játszanak az Alsóvárosi Általános Iskola udvarán. Fogócska. Fotó: Schmidt Andrea

– A honlap ma már kevés. Teljesen más élményt jelent élőben megtapasztalni egy iskola légkörét – fogalmazott az igazgatónő.

A Bonifert Domonkos Általános Iskolában is már októberben elkezdődtek a programok a leendő elsősöknek.

– Néhány héttel a tanév megkezdése után mindig visszahívjuk az óvó néniket, hogy megnézhessék egykori ovisaikat, immár iskolásként – mesélte Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgató. 

- Ezt egy kerekasztal-beszélgetés követi, ahol megbeszéljük a tapasztalatainkat. Nyílt napot a leendő elsősöknek is tartunk: ilyenkor ők ülnek be az elsősökhöz, és aktívan részt vehetnek az óráikon. Ezek mellett pedig természetesen vannak iskolabemutató foglalkozásaink is, amelyeken meg tudjuk mutatni a specialitásainkat.

Az igazgatónő szerint nagyjából 60 százalékban befolyásolja az iskolaválasztást, hogy beiskolázás előtt milyen programokkal mutatkozik be az adott intézmény. – A többi azon múlik, hogy mit hallanak rólunk más szülőktől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsebecseszett a kampányban

Golyóstollat, hűtőmágnest, lufit, lángost, palacsintát, almát és pörköltet osztogatnak a pártok a kampányban. Tovább olvasom