Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Hónapokig vártak az új üvegre a diákok

A szülők szerint több mint két hónapig törött ablaknál tornáztak a diákok a szegedi József Attila Általános Iskola tornacsarnokában. Érdeklődésünk után, tegnapra elkészült az üveg. A fenntartó és működtető tankerület részéről senkit nem sikerült megszólaltatnunk.
Fáznak a gyerekek a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola József Attila Tagintézményének tornacsarnokában. Süvít be a hideg szél a betört ablakon, amelyet ideiglenesen kartonpapírral, ragasztószalaggal és deszkákkal takartak be – ezzel keresték meg lapunkat az intézménybe járó gyermekek szülei.

Egyikük, Nagy Endre elmondása szerint két-három hónapja egy futball-labdával rúgták ki az ablakot, azóta fagyoskodtak a gyerekek és a tornatermet bérlő sportolók. – Balesetveszélyes, és jön be a hideg. Nem tudom, hogy a rendszer rossz, vagy a hozzáállás? Mi van, ha a fűtés áll le? Megfagynak a gyerekek, míg döntés születik? – kérdezte.

Megkérdeztük Garami Istvánt, az intézmény igazgatóját, aki azt mondta: egy tornacsarnokban törnek be ablakok, és a ragasztó amúgy sem köt meg a hidegben. Megkeresésünkre közölte: folyamatban van az ügy. Tegnap este értesültünk egy szülőtől: elkészült az új üveg az ablakra.
Miért ilyen bonyolult egy ilyen eljárás? Mint köztudott, január 1-jétől állami fenntartásba kerültek az eddig önkormányzati köznevelési intézmények. – A köznevelési törvény szerint a szakiskolák esetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, azaz a tankerület a fenntartó és a működtető is – tájékoztatott Kardos Kálmán, a szegedi Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) vezetője.

Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szegedi vezetője szerint az intézmények még mindig nem látnak tisztán az új rendszerben, sok a bizonytalanság. – Be kell adni az igényt, majd a tankerület intézkedik. Köztudott, hogy a hivatal malmai lassan őrölnek. Nagy homály, hogyan dolgoznak – fogalmazott a szakszervezeti vezető.
Kardos Kálmán, az NGSZ igazgatója fontosnak tartotta megjegyezni, ha az intézményt még mindig az NGSZ működtetné, a betört ablaküveg nem jelentene problémát. – Közbeszerzésben kiválasztott vállalkozóval megkötött, egész évre szóló szerződés értelmében azonnal, akár éjszaka is megjelennek a szakemberek, és elvégzik a halasztást nem tűrő javítási munkálatokat, legyen az betört ablaküveg, csöpögő fűtőtest, vagy vihar miatt leesett cserép – magyarázta Kardos. Nem hivatalos forrásból annyit sikerült megtudnunk, hogy az új rendszerben több cégtől is árajánlatot kell kérnie a tankerületnek.

Elérni nehéz
Természetesen szerettünk volna felvilágosítást kapni a szegedi tankerület vezetőjétől, Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól, aki tfő óta elérhetetlennek bizonyult. tfői megkeresésünkkor koordinációs megbeszélésen vett részt egész nap. Ekkor e-mailben is elküldtük kérdéseinket. Később azt a tanácsot kaptuk, hogy a megyeházán érdeklődjünk. Itt előbb Mező Péter szakreferenst kapcsolták, aki továbbította a hívást Kocsis Máriának, ő pedig egy harmadik kollégának kapcsolt, aki végül kijelentette, a betört ablak ügyében csak a tankerületi igazgató nyilatkozhat.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. NP1 2013. március 29. 10:55
  „33. X_Y 2013.03.29. 06:45

  "Stefan Kontarovic onnan Szerbiából mindenhez ért." - rosszul tudod !
  A mi Stefanunk az egyik régebbi kommentje szerint pár percnyire (gyalog!) lakik a Városházától...”
 • 33. X_Y 2013. március 29. 06:45
  „Stefan Kontarovic onnan Szerbiából mindenhez ért.

  Min Mekk Elek...

  Az meg látszik hogy a narancsbolsi Hoffmanrózsika néni csak szavakban tartja fontosnank a testnevelést. A bürokratikus vízfej amit az iskolák fölé telepítettek lassan lehetetlenné teszi az oktatást. A csőd szélén álló haveri tankönyvellátó miatt lehet hogy sok esetben könyv nélkül kell majd tanulniuk a "zemberek" gyerekeinek...

  A sötét kis fideszdroidok persze ennek is tapsikolnak - kevesebb művelt ember - egyszerűbb dolga lesz a narancsbolsi diktatúrának.”
 • 32. boros56 2013. március 28. 23:17
  „Decentralizáció=van gazdája, centralizáció=nincs gazdája”
 • 31. kilo 2013. március 28. 23:03
  „12: nem nem, en pesszimista es cinikus vagyok.”
 • 30. deszkás 2013. március 28. 17:39
  „OK”
 • 29. kontrapista 2013. március 28. 16:46
  „24.deszkás
  Javítok, nem csak Nagy Endre a műszaki analfabéta .”
 • 28. meska 2013. március 28. 16:40
  „22 Szatyi: az illetékes - ha ugyanazt a cikket olvastuk- nem akarja hogy eljussanak hozzá az üzenetek. Viszont teljeskörű saját nyilatkozati jogot vindikál magának. Ezért aztán nincs válasz.”
 • 27. BátorUlán 2013. március 28. 16:20
  „"11. kontrapista 2013.03.28. 08:27 A cikkben nyilatkozó Nagy Endre eléggé nagy műszaki analfabéta lehet, amikor ezt állítja és kérdezi :
  " Balesetveszélyes és jön be a hideg. Mi van, ha a fűtés áll le ? Megfagynak a gyerekek míg megszületik a döntés ? "
  A kép megnézése után mindenki eldöntheti, mennyire igazoltak Nagy Endre aggodalmai."

  Nem értem, hogy mit nem értesz... A teremben kb 10-15 fok volt, mivel ment a fűtés. Ha az sem lett volna, akkor gyakorlatilag a külső hőmérséklet lett volna a teremben. A balesetveszély pedig abban állt, hogy az ablak nem tört be teljesen csak egy nagy lyuk volt két résznek is a közepén. Volt rá példa, hogy egy-két szilánk a szélmozgások hatására (amíg nem lett "bedeszkázva") a pályára került. Nem tudom, hogy a képek hol mondanak ennek ellen?!”
 • 26. Óperenciás 2013. március 28. 16:02
  „Majd el felejtettem:
  Amundsen természetesen a földön fekve, a nyitott ablak alatt aludva készült a feladatra.
  Persze neki Nansen volt a példaképe.
  Nem a Fluor Tomi.”
 • 25. Óperenciás 2013. március 28. 15:57
  „Aki edzett új nemzedéket akar nevelni, az ne siránkozzon egy törött ablaküveg miatt!
  Kik ezek a puhányok, focisták?
  A kis Amundsen télen, nyitott ablaknál aludt, újságpapírral takarózva Norvégiában.
  Fel is fedezte a Déli-sarkot!”
 • 24. deszkás 2013. március 28. 15:30
  „Emlegettem,megjelent KONTRAPISTA. Szaki ha má így tudi akkó jobb lett volna ha meg se szólal.! (mit kell ragasztani,minek,hova?) Az meg vicc hogy nincs olyan ragasztó.De ide NEM RAGASZTÓ KELL hanem tömítő. A kencés ablak gitt nem ragasztó hanem tömítő. Az üveg "összeragasztását" ha kettős üvegről van szó a méretre gyártáskor végzik.”
 • 23. deszkás 2013. március 28. 15:17
  „Plesovszkiné helytartó elérhetetlen egy lapnak? Nem semmi. A kedves nagypofájú Fideszesek most hol vannak? Lapítanak ugye?”
 • 22. szatyi 2013. március 28. 14:58
  „"20. meska 2013.03.28. 13:11
  19, de gondolom nem az itteni, hanem egy másfajta jellegú előzetes szájtépésre gondoltál..."

  Meg fogsz lepődni, az itteni szájtépésre gondoltam!
  Attól ugyanis, hogy oldalakon keresztül a kommentelők háborognak, -jogosan, nem fog változni semmi! Legfeljebb néhányan összevesznek közben, -amire volt már példa! Az illetékesekig soha nem jutnak el ezek a jelzések.”
 • 21. bacardi93 2013. március 28. 14:34
  „na végre a mi sulinkra is oda figyel már valaki. :(”
 • 20. meska 2013. március 28. 13:11
  „19, de gondolom nem az itteni, hanem egy másfajta jellegú előzetes szájtépésre gondoltál, azokéra, akik ezt a rendszert tokkal-vonóval ktalálták, és azt hiszik, hogy ez így jó. Kiváncsi leszek, hogy a szülők mikor jönnek rá, hogy mi a helyzet a rendszerrel. Na meg a reakcióikra is.”
 • 19. szatyi 2013. március 28. 12:40
  „"18. pirosmedence 2013.03.28. 12:27 "

  Erről van szó! A többi komment csak falra hányt borsó, illetve szájtépés!”
 • 18. pirosmedence 2013. március 28. 12:27
  „Régen ilyenkor Misi bácsi, az iskolai mindenes fogta a colstokot, lemérte, elment az üvegeshez, méretre vágatta, kapott egy gombóc gittet, aztán visszajött és megcsinálta,a számlát meg gazdaságis Ildikó kifizette, az egész nem tartott másfél óránál tovább.”
 • 17. macs 2013. március 28. 11:19
  „Úgy látom sikerült jó magasra építeni a piramist és jól megnyújtani a szolgálati utat. A szervezet alacsonyabb szintjén lévők nem mernek dönteni, ezért tolják a problémákat egyre feljebb, ami rengeteg idő. Ez az intézmény annyira rugalmas, mint egy darab kő. :-)
  Egyébként érdekes dolgot olvastam.
  "Februárban ismét emelkedett a költségvetési szervek tartozásállománya - közölte a Magyar Államkincstár. Egy hónap alatt 3,7 milliárd forinttal 65,9 milliárd forintra hízott az állami szervek adóssága. Ekkora növekedésre a februári hónapokban még nem volt példa az általunk vezetett adatokban. A tartozás növekedéséért szinte teljes egészében az Emberi Erőforrás Minisztérium felelős, amit nagyrészt Klebersberg Intézményfenntartó Központ okozott."
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/itt_vannak_a_legnagyobb_allami_adosok.181680.html”
 • 16. queenmargareth1 2013. március 28. 10:39
  „hú, mennyi fölösleges közalkalmazott.”
 • 15. tuti 2013. március 28. 10:16
  „Egyébként meg kínomban röhögnöm köll! Nincs igaza az EU-nak! Méghogy nincsenek meg a fékek és ellensúlyok! Dehogynem!! Önmagába épített fékek vannak a rendszerben, ellensúlyra meg nincs szükség a boruláshoz.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kligl Sándor Szegedről, Vásárhelyről és mesteréről, a ledöntött Sztálin alkotójáról

A 68 éves szegedi szobrászművészt a nemzeti ünnep alkalmából Munkácsy Mihály-díjjal és Csongrád Megye Díszpolgára címmel tüntették ki. Tovább olvasom