Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Hongkongból nézve Szeged is egzotikus

Szeged – Sokat iszunk, viszont szépek az épületeink és jó a levegőnk. Így látja a szegedieket egy 20 éves hongkongi lány, aki még soha nem járt Európában. Másfél hónapig dolgozott egy magánóvodában, ahol angolt tanított, sőt az egyik kicsit kínaira is.
„Vidám ország Magyarország. A fiatalok viszont sokat isznak." Így foglalta össze másfél hónapos magyarországi tapasztalatait Cherry Wong. A 20 éves lány Hongkongból érkezett Szegedre az AIESEC-programnak köszönhetően. Korábban soha nem járt még a hazáján kívül, ezért lenyűgözte az európai kultúra. Egy teljesen új világot ismerhetett meg, miközben asszisztensként egy magánóvodában dolgozott.

– Amikor megérkeztem, az első, amit megállapítottam, hogy gyönyörűek az épületek – mesélte. – Nálunk a legalacsonyabb ház is 20 emeletes, és mindegyik ronda. A személyes terek is sokkal nagyobbak itt: otthon egy 30 négyzetméteres lakás már nagynak számít. És persze a levegő. Nálunk talán vidéken sem olyan, mint Szegeden.

Hongkongból nézve Szeged is egzotikus. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Cherry könyvelő lesz, a programban azonban nem a tanulmányoknak megfelelő munkakörben helyezik el őket. Így kerülhetett a Teddy's Club angol–magyar két tannyelvű óvodába, ahol a pedagógusok munkáját segíti. – Nincs testvérem, csak egy kutyám. De így is nagyon jól elboldogultam a kicsikkel, még úgy is, hogy viszonylag keveset értenek angolul. A testbeszéddel mindent el tudtam magyarázni. A barátaim pedig nagyon irigykednek. Nálunk ugyanis nagyon különleges dolognak számít „idegenekkel", vagyis nyugat-európaiakkal együtt lenni.

Amikor a kultúrák különbözőségéről kérdeztük, Cherry egy aranyos történettel kezdte. – Mi másképp számolunk az ujjainkon, öt után is csak egy kezünket használjuk. Így amikor hetet mutatva kértem képeslapot, az eladó gondolkodás nélkül adott kettőt – ennyi ujjat mutattam.

A lányt még indulás előtt egy barátja készítette fel egy másik „buktatóra". – Felhívta a figyelmemet, hogy kekszet ne kínálgassak a kicsiknek. Az angol cookie szóról ugyanis az ovisoknak nem az édesség jut eszükbe, és nagy vihogás lesz a dologból.

Hongkongból nézve Szeged is egzotikus. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Cherry az angol mellett az egyik kislánynak kínait is tanított – a szülők azért hozták az óvodába a kicsit, mert meghallották, hogy van egy hongkongi gyakornokuk. És hogy teljes legyen a kultúrák keveredése, a nagyobb gyerekeknek megtanított egy Fülöp-szigeteki papírhajtogatós technikát, amit még a dadájától lesett el.

A lány ezen a héten fejezte be óvodai munkáját. Volt már Bécsben és Prágában, innen pedig Németországba utazik, hogy aztán a következő félévben Angliába menjen. Megtakarított pénzéből utazgat, de azt mondja, nem azzal a céllal, hogy Európában telepedjen le.

– Hongkongban könyvelőként jól lehet keresni, ezért otthon tervezem a jövőmet. Arról nem is beszélve, hogy a szüleim is ott élnek.

Olvasóink írták

 • 6. NP1 2013. július 27. 15:10
  „" Így látja a szegedieket egy 20 éves hongkongi lány, aki még soha nem járt Európában." - ez az egyik mondat...
  "Volt már Bécsben és Prágában, innen pedig Németországba utazik,..." - ez pedig a másik.
  Persze Szegedhez képest Bécs, Prága az már szinte Afrika....”
 • 5. lu.tommie 2013. július 27. 14:36
  „Tenyleg cuki :)”
 • 4. Trollmacsi 2013. július 27. 13:47
  „blokkolnám!”
 • 3. Légiós 2013. július 27. 13:47
  „pedig itt nem szenek meg kis kutya kölyköket fuu de <moderálva>”
 • 2. benzol 2013. július 27. 13:36
  „örökbefogadnám :)”
 • 1. Szurkoló 2013. július 27. 12:53
  „:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem igazodott el az alzheimeres asszony családja a rehabilitációs szabályok között

Minden jó, ha a vége jó. A hatóság lépett az Alzheimer-beteg Zsiga Attiláné Irénke ügyében. Tovább olvasom