Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Honnan származnak Albrecht Dürer ősei?

Albrecht Dürer a reformáció Németországának egyik legnagyszerűbb művésze, a német reneszánsz legismertebb képviselője hazájában és külföldön egyaránt.
Műveinek legjelentősebb részét oltárképei és más vallásos témájú festményei adják, s emellett számos rézkarcot, könyvillusztrációt, portrét és önarcképet készített.

Fametszetei, mint például az Apokalipszis-sorozat (1498), még őrzik a késő gótika formai megoldásait. A 15. században virágzó német rézmetsző művészet az ő működésével érte el csúcspontját. Több mint száz rézmetszetet készített, s ezeken a szürke árnyalataival szinte festői tónusokat hozott létre.

Albrecht Dürer ősei Gyula melletti településről származtak, a falu nevét mint nemesi előnevet használták (németül: Türer). 1494 nyarán készült első akvarelljeinek fő témája a táj. Leghíresebb közülük a Taposómalom és a Szent János-temető. Újdonságuk abban rejlik, hogy a táj nem a kompozíció háttereként szerepel, hanem a természet megfigyeléséből kiindulva valóságos emberi lényekkel élénkíti. Gyulán napjainkban is szobra áll a híres alkotónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gyerekjáték: veszélyes óvodai eszközök

5 év alatt összesen 200 millió forintba kerül a szegedi óvodai játszóterek felújítása. 2011-re 50-ből már 30 óvoda játszóterét átalakították. Tovább olvasom