Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Honvéd tér: áll a munka

Szeged - Félbeszakadt a munka Szegeden, a Honvéd téri gödörben – a tulajdonos szerint egy bank miatt. Most máshonnan szereznek hitelt, addig a tulajdonosok adnak kölcsönt, hogy folytathassák az építkezést, és ne csússzanak az év végére ígért átadással.
Nagy erőkkel fogott hozzá a földmunkákhoz tavaly novemberben Szegeden, a Tisza Lajos körút és a Zászló utca sarkán árválkodó telek gazdája. Beszámoltunk róla: a tulajdonos Grundagend Kft. megbízásából a kivitelező fővárosi Óbuda-Újlak Ingatlanfejlesztő alapozott. A megközelítőleg 10 ezer négyzetméteres ingatlanon 8 méter mélyre kellett fúrni a rögzítő betonelemeket, hogy azok a tervezett háromemeletes, teremgarázsos épületkomplexumot elbírják. Egy hónapot kell hagyni a technológia szerint, hogy az alap megszilárduljon, de ez az idő is rég letelt. Másfél hónapja csönd van a gödörben, áll a munka.

– Kilenc hónapja packázik velünk a bank. Tavaly nyár óta ígérnek egy hitelkonstrukciót, amelynek minden feltételét teljesítettük, még az egyre növekvő önrészt is mindig mögé tettük. Ennek ellenére nem történt konkrétan semmi. Hol vezetőváltásra, hol a válságra hivatkoztak, végül a hitegetés is abbamaradt, csak a hallgatás van. Három hete sürgettük a pénzintézetet írásban, de válaszra sem méltatnak – tájékoztatott Gécs László, a Grundagend Kft. társtulajdonosa. – Nincs más hátra, mint hogy előremeneküljünk. Hiszen az a legrosszabb, ha megállunk. Mi ugyanis építeni akarunk. Most más pénzügyi megoldásról tárgyalunk. Közben persze múlik az idő, ezért a Grundagend tulajdonosai tagi kölcsönnel hidalják át a pénzügyi nehézséget. A napokban folytatjuk a munkát, és tartjuk a vállalt határidőket. Eddig legalább 122 millió forintot költöttünk el a régészeti feltárásra, az előkészítésre, alapozásra.

Állítólag most egy bank miatt nem halad a munka. Fotó: Schmidt Andrea
Állítólag most egy bank miatt nem halad a munka.
Fotó: Schmidt Andrea

A Grundagend az építőcéggel abban állapodott meg, hogy az idén év végére befejezik a 200 férőhelyes gépkocsitárolót a Tisza Lajos körúti szárnyban. A Honvéd tér felőli oldalon pedig 32 lakásos társasházat és üzleteket húznak fel. (Eddig a lakások 40 százalékát értékesítették.) Azt is megszabták, hogy a munka 30 százalékát szegedi, az 1,2 milliárd forintos beruházás 70 százalékát megyei alvállalkozókkal kell végeztetni. A 150 férőhelyes parkolóházat az elképzelések szerint a Grundagend működteti majd, és 50 gépkocsi-tárolóhelyet biztosítanak az üzleteknek, lakásoknak. A kiadó üzletekről étteremláncokkal, bankokkal, gyógyászati központtal tárgyalnak.

Gödörtörténelem

A harminc éve üresen árválkodó telek az egyetemé volt, cserével a városé lett.

2005. november 13.: „Az akciós saroktelek kiindulási ára 150 millió forint".

2005. november 17.: „Idén harmadszor hirdette meg a város eladásra a telket, legutóbb hárman licitáltak: 104,2 millióért a Grundagend Kft. vitte el".

2006. augusztus 9. : „Az új parkolóházban 200-250 parkolóhely létesül, ebből 150 közcélra".

2006. december 16.: „Rohamtempóban ásnak a régészek a Honvéd téren".

2007. július 17.: „Adásvételi szerződés sürgeti a vevőt, jövő november 17-ére a parkolóháznak jogerős használatba vételi engedéllyel kell rendelkeznie, és még fél év marad a tereprendezésre".

2007. november 30.: „Fél évet csúszhat a munka a szomszédok kifogásai miatt; félnek az esővíztől és az átmenő forgalomtól".

2008. július 18.: „Év végére parkolóházat, jövő ilyenkorra lakásokat ígér a tulajdonos".

2008. október 7.: „Egy évet csúszik a parkolóház. Jövő ilyenkorra ígér garázsokat és lakásokat a tulajdonos".

2008. november 6.: „2009 végére ígér parkolóházat, üzleteket és lakásokat a tulajdonos, az egyéves haladékért cserébe csapadékvíz-vezetéket vállalt, és megszépíti a Honvéd teret".

Olvasóink írták

 • 7. kas 2009. április 16. 10:46
  „Nos szerintem az nem normális,hogy az aki próbálja szépíteni,fejleszteni a várost az a hibás meg a "rossz ember", mikor nem kevés pénzt és időt fektet a projektbe.Nem tudom hol lenne vagy hogy nézne ki a város ilyen vállalkozó szellemű személyek nélkül.Az meg hogy a gazdaság ilyen válságban van nem a mi hibánk.”
 • 6. Zs 2009. április 15. 14:19
  „1.
  A sarki telken a pincében (Bocskai felől) van egy transzformátor-állomás, amit a nagyeszű beruházó figyelmen kívül hagyott. A bontást végző melós meg majdnem besett a 10.000V-os cucokra - de lagalább nem volt villany a belváros egy részén egy ideig... most megy a normális mederbe terelés...”
 • 5. love 2009. április 15. 11:56
  „Logaritmus

  Melyik G.L.-ra gondolsz?”
 • 4. antikos 2009. április 15. 07:46
  „Kamu az egész! nincs vevő a kéglikre. Ennyi...
  A bank meg nem hülye.”
 • 3. kilo 2009. április 14. 21:52
  „Bezzeg szerencsétlen régészeknek hóban, fagyban kellett ásniuk, mert annyira sürgős volt...”
 • 2. Logaritmus 2009. április 14. 17:50
  „Gécs László, a Grundagend Kft. társtulajdonosa....ez AZ a G.L.?”
 • 1. gavallér 2009. április 14. 16:44
  „Lehet, hogy egy újabb "centrumgödör" születésének vagyunk tanúi?
  Alakul itt úgylátom több gödör is pl. a Mdách, Bocskai utca sarkán ahol volt régen a szódagyár utoljára
  gyerek bútor, a Csirkével szembe. Az se halad sehova.
  Hogy az ilyen félbehagyásnak mi az értelme , felfoghatatlan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leves is lehet a sonkából

Szeged - A főtt sonka hetekig is eláll a hűtőben, nem kell attól tartanunk, hogy hamar megromlik.… Tovább olvasom