Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hópárduc, selyemmajom, tapír – csak Szegeden szaporodnak

Az olvadó hóra hasonlító bundájú hópárductól a lombkoronában szökkenő-ugrándozó karmosmajmokig s az őserdei mocsarakban dagonyázni kedvelő, rövid ormányt viselő tapírig sok olyan állat él a Szegedi Vadasparkban, amely csak itt szaporodik.
Az oroszlánmajmocskák is csak a Szegedi Vadasparkban szaporodnak. Fotó: Karnok Csaba
A Szegedi Vadaspark szakmailag a legkitűnőbbek közé tartozik. – Sok ritkaságszámba menő állat kizárólag nálunk szaporodik – mondja Gősi Gábor igazgató. Az említett ritkaságok közé tartozik például a hópárduc – a két, cseperedő kölyök közül az egyik nemsokára Angliába, a másik Németországba kerül. Eredeti élőhelyén, Kelet-Ázsia magas hegységeiben már alig van belőle, megmentése állatkerti szaporítással történik, nemzetközi összefogás keretében. A minapi havazást rendkívül élvezték ezek a nagymacskák, melyek színe is olyan, hogy – ha nem figyelünk kellőképpen oda – alig különböztethetők meg a félig-meddig, foltokban olvadó hótól. Bundájuk színe rendkívül eredményessé teszi őket zsákmányszerzéskor! Sajnos ez azonban a hegylakóknak is tetszik – még inkább a hópárducgereznáért vagyonokat fizető külföldieknek.

Mongol vadlovak Szegedről

Hogy az állatkertek milyen nagy szerepet töltenek be a veszélyeztetett állatfajok megmentésében, arra kitűnő példa a Przewalski-ló, azaz a mongol vadló. Ez az állat a szabad természetből annak idején már teljesen eltűnt, s csak állatkertben tartott egyedek szaporításával sikerült megmenteni a kipusztulástól. Két Przewalski-lova a Szegedi Vadasparknak is volt, jelenleg a Hortobágyon, a vadlómegmentési program keretében szabadon élő vadlóménest erősítik. Ott az eredeti hazájukhoz nagyon hasonló, igazi sztyeppvidéki körülmények között élnek, szaporodnak – és bármikor telepíthetők közülük egyedek Mongóliába.

A Dél-Amerika keleti partvidékén lévő, mind zsugorodóbb erdőségekben honos, a lombkoronákban ugrándozó karmosmajmok közül szintén több csak Szegeden szaporodik. Ilyen a Goeldi-ugrótamarin, az aranyfejű, s az arany oroszlánmajom, az ezüstös, illetve a fehérarcú selyemmajom – a budapesti állatkertnek az utóbbiból épp a vadaspark küldött példányt. Az intézmény a karmosmajmok megmentésére irányuló nemzetközi programban is részt vesz. Ha a szabadban kritikus mennyiség alá csökkenne a létszám, állatkerti állományból pótolható. Szintén dél-amerikai a tapír, ám ő már a mocsaras-sötét esőerdők világában érzi jól magát, és rövid ormányszerű orra nagy segítséget nyújt számára a vízinövények, hullott gyümölcsök begyűjtésében. A harmadik tapírborjú – Zorro – nemrég jött világra.

A sörényes farkas pedig az argentin pampák lénye. Feltűnően nyakigláb – mégpedig azért, hogy a magas fűből jól ki tudjon látni. A vadasparkban nemrég felnőtt sörényes farkaskölyök Szibériába került. A sort lehetne folytatni többek között a sörényes makákóval, a bőgőmajommal, a fehérarcú sakival – s így tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az anyakönyvvel nincs tévedés az egyetemen

Az adatvédelmi ombudsman hivatala kifogásolta a szegedi gyógyszerészkar gyakorlatát, miszerint a… Tovább olvasom