Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Hoppá! Madárpókot felejtettek a szegedi főbérlőnél

Szeged - A főbérlő legnagyobb meglepetésére egy emberre is veszélyes madárpókot és két achátcsigát hagytak hátra azok a lakók, akik nemrég mondták fel Oroszlán utcai lakásukat Szegeden. Az egzotikus állatokat a vadasparkban helyezték biztonságos környezetbe.

Nem mindennapi „társbérlőkre" akadt az a középkorú szegedi férfi, aki kiköltöző albérlői után látogatta meg Oroszlán utcai lakását: a nevét nem vállaló főbérlő legnagyobb meglepetésére egy madárpók és két achátcsiga maradt hírmondónak a lakók után. A férfi első megdöbbenése után egyből tárcsázta a vadasparkot, így az állatok mostanra biztonságos környezetbe kerültek.

– A pókot és a csigákat is elhelyeztük a parkban, úgy néz ki, hosszabb ideig velünk maradnak – mondta a furcsa esetről Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark vezetője. Annak ellenére, hogy háziállatnak meglehetősen népszerű a madárpók, mérge akár az emberre is veszélyes: főleg a gyenge szívműködésűekre és a rovarméregre allergiásokra lehet végzetes hatással, sőt ha a tüdőt is megbénítja a méreg, akkor súlyos légzési zavarok keletkezhetnek. Az achátcsiga jóval békésebb állat: az Afrika trópusi területein honos csúszómászó elsősorban méretével tűnik ki, akár 20 centiméterre is megnőhet.

Madárpókot hagytak az albérletben. Fotó: Frank Yvette
Ezt a madárpókot hagyták az albérletben.
Fotó: Frank Yvette

– Nagyon szomorú, hogy ilyen megtörténhet. Elsősorban nem is azzal van a baj, hogy a madárpók alapvetően veszélyes állat. A gond a felelőtlen állattartással van: sokan nem értik meg, hogy ha felnevelnek egy házi kedvencet, azért a későbbiekben is felelősséggel tartoznak. Sajnos évente több száz „itt felejtett" állatot fogad be a szegedi állatkert a felelőtlen gazdák miatt – tette hozzá Veprik Róbert, aki jó példát mutatva néhány hónapja maga is otthonába fogadott egy fához kikötve talált magyar vizslát.

Olvasóink írták

 • 20. flexsnake 2009. június 26. 02:12
  „19.... na akkor madárpókot csak filmben láttál :D A legnagyobbra megnövő dél-amerikai madárpókok csak veszély esetén használják azt a trükköt hogy a potrohszőrüket dörzsölik ami belemegy orrba-szájba és majd megfulladsz. A csáprágójukat kizárólag evésre használják. Az ember nem tartozik az étrendjébe. Az itthon beszerezhető pókok teljesen veszélytelenek az emberre, és mivel évtizedek óta tenyésztik, már egyáltalán nem agresszívak. Ki lehet venni, bügyürgetni, maga alá húzza a lábát és ennyi. Egy kutya sokkal veszélyesebb.”
 • 19. CID 2009. június 23. 23:35
  „Flexi : ez tragédia, ne folytasd kérlek szépen.

  "de azért egy madárpók nem azzal kezdi a napot hogy elrágja a nyakadat. Elég nyugodt állatok"

  Ebben igazad van, nekem kettő volt. Az afrikai származású drága( Pterinochilus murinus), akkorákat baszarintott az inszektáriuma oldalára, hogy szinte megijedtem. Persze nem halálos, de amikor beléd mélyeszti kicsiny karmait, majd a mérgét, ami emlékeim szerint feloldja a husikádat, akkor azt hiszem, használhatjuk a kicsit több mint kellemetlen kifejezést. :)”
 • 18. flexsnake 2009. június 23. 20:40
  „Jézusom, ez a pók
  olyan mint egy gofri.
  Ne tessék éjszaka
  a házamba hozni :D”
 • 17. maradando 2009. június 23. 14:38
  „Vannak ahol az albérlőt felejtik ott,az eladott házban. Van is Hoppá ha nem lehett kitenni!”
 • 16. web 2009. június 23. 09:21
  „Nem is értem, miért kell ennyi hozzászólást moderálni?”
 • 15. gardista33 2009. június 23. 08:10
  „moderálva off”
 • 14. édesanna 2009. június 23. 07:53
  „Kedves DM!
  A szoba rövid "o". :)”
 • 13. flexsnake 2009. június 23. 06:45
  „10. meg a potroháról arcodba dörzsölt szőr... de azért egy madárpók nem azzal kezdi a napot hogy elrágja a nyakadat. Elég nyugodt állatok.”
 • 12. .suhym. 2009. június 23. 06:02
  „Elterjedésük [szerkesztés]
  A Föld minden meleg pontján, de legfőképp az amerikai trópusi erdőkben találkozhatunk madárpókkal. Néhány fajt az veszélyeztet, hogy nagy számban gyűjtik az állatkereskedelem számára. A perui Pamphobetus antinomus faj állománya megcsappant, mivel nagy tömegben gyűjtik, hogy szuvenírként eladhassák a turistáknak. Azokat a fajokat, melyek a trópusi esőerdőkben élnek, élőhelyük elvesztése miatt fenyegeti veszély.

  Megjelenésük [szerkesztés]
  A madárpókfélék testhossza 6-9,5 centiméter, lábfesztávolsága akár 26 centiméter is lehet és testtömege átlagosan 85 gramm. A madárpókok testszőrzete rendkívül érzékenyen reagál a rezgésekre. Színezetük általában a barna különböző árnyalatai, fekete mintázattal. Néhány faj egészen feltűnő színezetű. A csáprágók a többi eredetileg hálószövő fajhoz hasonlóan előre irányulnak. A nyolc aprócska szem csak alig képes többre a fény-árnyék érzékelésénél.

  Életmódjuk [szerkesztés]
  A madárpókfélék magányos lények. Táplálékuk sáskák, bogarak, éjjeli lepkék, ászkarákok, ezerlábúak, más pókok. A nagyobb testű fajok gyíkokat, kisebb kígyókat, békákat, varangyokat, egereket és madárfiókákat fogyasztanak. A madárpókok 10-20 évig élnek.

  Szaporodásuk [szerkesztés]
  Az ivarérettséget 3-10 éves korban érik el. A párzási idény fajonként eltérő időszakban van. A nőstény akár 3000 kokont is rakhat. A kokonból való kikeléshez 2-3 hét kell, hogy elteljen. A pók neme csak az utolsó vedlés után derül ki.”
 • 11. CID 2009. június 22. 22:44
  „Azt, már csak félve kérdezném meg, adózott e a jövedelme után a kedves főbérlő ? Albérlőnek meg lófaszt a seggébe , hogy otthagyta az állatokat.”
 • 10. CID 2009. június 22. 22:22
  „Flexi, azért, valljuk be őszintén, nem túl bizalomgerjesztő állatkák a madárpókok. Meg hát, fajtól függően, némelyik elég agresszív és kellemetlen órákat tud okozni, ha a 1-1,5 cm-es méregkarmait ( persze a méreg valóban nem halálos ) kicsiny húsodba mélyesztik :)”
 • 9. nyomdasz63 2009. június 22. 22:18
  „Erre a hírre csak a pár éves reklám"való>>>@mbipur--és nincs több hoppá !!!”
 • 8. dragboyz 2009. június 22. 22:14
  „moderálva off”
 • 7. mattil 2009. június 22. 19:56
  „Miért kell Hoppával kezdeni egy címet???”
 • 6. flexsnake 2009. június 22. 19:50
  „<moderálva>
  5. ott is van egy veszélyes állat :p A madárpók nem fekete özvegy, teljesen ártalmatlan.”
 • 5. dragboyz 2009. június 22. 19:43
  „moderálva”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. június 22. 19:35
  „Ez az achát csiga undorító...úgy néznek ki, mint az éti csiga lebarnult rokonai....ez kb. olyan mintha a fehér bőrűeket hasonlítanám a kreolokhoz.....”
 • 3. flexsnake 2009. június 22. 18:10
  „2. kutyát is tarthatsz és a madárpók veszélytelenebb. Külön engedéllyel l még emberre veszélyes állat is tartható.”
 • 2. dragboyz 2009. június 22. 17:56
  „Hogy lehet elhagyni egy madárpókot! Egyáltalán, hogy engedhetik meg, hogy valaki ilyet tartson???
  Rakná a gatyájába!”
 • 1. achilleus 2009. június 22. 17:22
  „Nagy az Isten állatkertje! Ez sem semmi:
  2009-06-22 16:48
  Aligátorra bukkantak egy oszlói vonaton
  Egy élő aligátort találtak norvég vámosok egy Oszló felé tartó vonaton. Ezt norvég illetékesek közölték hétfőn.
  ,,A csomagon volt egy lyuk, hogy az aligátor friss levegőhöz jusson" - mondta az AFP-nak Wenche Fredriksen vámtiszt. Azt is közölte, hogy a csomag tulajdonosa egy 22 éves norvég férfi, aki saját állítása szerint Lengyelországban tanul, és ott vette a hüllőt. Az állat jelenleg egy hatósági állatorvosnál van, és később döntenek arról, hogy mi legyen vele."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hétig voltak a raktérben az irániak

Röszke - Két hétig utazott egy kamion rakterében négy iráni. Embercsempész hozta őket, aki Röszke környékén rakta ki őket és azt mondta nekik, hogy Angliában vannak, ahová menni akartak. Tovább olvasom