Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Horányi Miklóst leszavazták

Az országgyűlés nem támogatta az államfő jelöltjét, a képviselők nem választották meg Horányi Miklóst legfőbb ügyésznek. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze a parlamenti voksolás után kijelentette, sajnálja, hogy csak egyetlen parlamenti bizottság előtt fejthette ki szakmai elképzeléseit.
Horányi: Nem érzek csalódást! Fotó: Karnok Csaba
– Nem érzek csalódást! – nyilatkozta lapunknak Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője, miután az országgyűlés tegnap nem választotta meg legfőbb ügyésznek. A képviselők titkos szavazással döntöttek, 154-en támogatták, 194-en elutasították az államfő jelöltjét. Öt szavazat érvénytelen volt.

Horányi Miklóst Sólyom László köztársasági elnök éppen három hónapja jelölte Polt Péter utódának, akinek mandátuma május 16-án lejárt. Az államfő tegnap a parlamentben még a szavazás előtt azt mondta: olyan jelöltet állított, aki alappal számíthat arra, hogy bármely politikai párt képviselői a megválasztására szavaznak.

Sólyom László a jelölés előtt nem egyeztetett a pártokkal. Ezzel kapcsolatban tegnap azt mondta, ki akarta zárni, hogy akár utólag is felmerülhessen, hogy a jelöltet egy „zárt ajtók mögötti egyeztetésen valamelyik párt javasolta volna, vagy hogy támogatása fejében bármelyik párt a jelölttől szervezeti vagy személyi intézkedéseket várt volna el". Sólyom László hangsúlyozta, Horányi Miklós szakmailag és emberileg is alkalmas az ügyészi szervezet alkotmányos, pártatlan és hatékony vezetésére.

Szavazás után a parlamenti páholyban. Fotó: MTI
Horányi Miklós legfőbb ügyésszé jelölése napján, április 4-én nyilatkozott lapunknak, azt mondta, óriási megtiszteltetésnek tartja jelölését, pályafutásának szakmai elismerése lenne, ha az országgyűlés legfőbb ügyésszé választaná, ugyanakkor hangsúlyozta: nincsenek pártkapcsolatai.

Tegnap azt mondta: sajnálja, hogy csak a parlament emberi jogi bizottsága előtt fejthette ki szakmai elképzeléseit, a többi, köztük az egyik legfontosabb, az alkotmányügyi előtt nem. Megismételte, amit korábban is hangsúlyozott: megszerette Szegedet, örömmel marad a városban a fellebbviteli főügyészség élén.

A pártok közül az ellenzéki Fidesz-MPSZ, a KDNP és az MDF korábban közölte, támogatják a köztársasági elnök jelöltjét, a koalíció tagjai azonban a szavazás előtt, tegnap délelőtt bejelentették, hogy a szegedi főügyész ellen szakmai kifogásaik vannak. Horányit a szavazás eredményének kihirdetése után tapssal búcsúztatta az ellenzék, a díszpáholyból távozó főügyész meghajlással köszönte meg támogatásukat.

Sólyom László tegnap bejelentette: új jelöltet keres, de kitart álláspontja mellett, nem egyeztet a pártokkal. A Legfőbb Ügyészséget május 16-ától az új legfőbb ügyész megválasztásáig a legfőbb ügyész helyettese vezeti.


A harmadik jelölt

Magyarországon a rendszerváltás óta a harmadik legfőbb ügyész megválasztására tettek kísérletet tegnap, az először fordult elő, hogy a képviselők nem támogatták az államfő jelöltjét. 1990. június 25-én 246 igen szavazattal, 54 ellenében Györgyi Kálmán kapott bizalmat. Hat évvel később, 1996. június 4-én 263 igen és 18 nem szavazattal Györgyi Kálmánt újabb hat évre megválasztották, ám mandátumát ezúttal nem töltötte ki. Utódjának 2000. május 2-án Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét választották meg.

Névjegy

Horányi Miklós 1941. április 27-én született Budapesten. Érettségi után egy évet segédmunkásként dolgozott. Egyetemi diplomát és doktori címet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett 1965-ben. Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazója, titkára, 1967-től bírája. 1975-től a Győri Járásbíróság elnöke, 1979-től a Legfelsőbb Bíróság büntetőügyszakos bírója. 1991-től az Első Amerikai Magyar Biztosító Rt. vezető jogtanácsosa, személyzeti igazgatója – magánjogi és munkajogi területen –, majd 1995 és 2000 között az Európa Biztosító Rt. igazgatósági tagja és vezető jogtanácsosa. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájának önálló osztályvezető ügyésze. Horányi Miklós 2003-tól a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője. Tavaly megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt kitüntetést. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A körforgalom hangsúlyos üzenő felület

Megszerettük a körforgalmat! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kilencvenes évek óta nő a… Tovább olvasom