Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Horgász-vadász piknik a Maty-éren - még a kolbász is halból volt

Szeged - A horgászat tudományos sport, a vadászat nehéz, a halkolbász pedig finom. Ezeket tanultuk meg az első Szegedi Horgász-Vadász Pikniken, amely igazi jó hangulatú, családi rendezvényre sikeredett szombaton.
Első alkalommal rendezték meg a Szegedi Horgász-Vadász Pikniket szombaton, melyhez ideálisabb időt tervezni sem lehetett volna. A nyárias melegben a vízpart az egyik legjobb hely volt, ahol a család eltölthette az időt – voltak is szép számmal a Maty-Éren.

- Életemben most horgászok másodjára. Nagyon tetszik – lelkendezett a 11 éves Kiss Sára. Vödrében három törpeharcsa úszkált. – Ezeket nem lehet visszadobni, úgyhogy megesszük – jelentette ki.

Horgászok és vadászok piknikeztek a Maty-éren. Fotó: Karnok Csaba

Míg a gyerekek csak ismerkedtek a horgászással, kicsit arrébb profi szinten ment ugyanez a sport. Négy óra alatt volt, aki 12 kiló halat fogott ki az olimpiai evezőközpont vizéből. Mondjuk ezzel meg is nyerte korosztálya versenyét. – Ez félig szerencse, félig tapasztalat – mondta Bakó Péter. Hamar kiderült, a szerencsének azért ehhez kevés köze van: a 14 éves fiatalember egyéni és csapatvilágbajnoki címet is szerzett már, vagyis nem véletlen, hogy az ő horgára akadt a legtöbb hal. Ráadásul amúrt is fogott – ez keveseknek szokott sikerülni. A verseny végén pedig mindet visszaengedte. – Ez nálam alapszabály. Nem is eszek soha halat – sajnálom őket.

Nem sokkal később a hazai horgászat verhetetlen nagyágyúja mutatta be, hogy ez ma már szinte tudomány. Walter Tamás kétszeres egyéni világbajnok fenékmérésről meg áramlásról beszélt, amikor elkezdte megtervezni, hol fog halat fogni, majd miközben beetetett, javasolta, hogy aki szerint a horgászat nem sport, az nyugodtan próbálja meg 9-13 méternyire benyújtani egy bottal az etetőanyagot egymás után többször, ahogyan ő tette. Az akkurátus előkészítés után lényegében csak bedobta a horgot és már ki is emelte a halat. Így csinálja ezt egy profi, akitől még azt is megtudtuk, hogy pontyból ha sokat szeretnénk fogni, akkor csontit kell a horog végére tűzni, ha viszont nagyot, akkor kukoricát.

Horgászok és vadászok piknikeztek a Maty-éren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Vadászni csigára és békára lehetett a Maty-éren: ezek műanyag másai álldogáltak a róka, borz és nyúl mellett az íjászpályán. Nem sokkal odébb pedig légpuskával lövöldözhettek céltáblára a vállalkozó kedvűek – akár gyerekek is, pedig alig bírták el a hatalmas fegyvert. Vadászatból a profik természetesen nem tartottak bemutatót, de néhány kiállított trófea sokak kedvét meghozhatta. A favágó show-t viszont remélhetőleg mindenki csak csodálta és nem akarja utánozni: Bozsó Zoltán saját lába alatt vágta a rönköt, ami rossz esetben – mint barátja történetét elmesélte - néhány lábujj elvesztésével járhat.

Aki csak piknikhangulatra vágyott, itt az is megkaphatta: katamarán és sárkányhajó közlekedett folyamatosan a vízen, volt ugrálóvár, aki pedig megéhezett, halkolbászt és haltatárt is kóstolhatott. Sikeres rendezvényt zártak a szervezők – remélhetőleg hagyományteremtő szándékkal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kakaspörkölt: mindent bele fejétől a tökéig

Kakaspörkölt: mindent bele fejétől a tökéig
Több tucat kakas látta idén is kárát a pusztamérgesi kakaspörökölt-főző versenynek – de legalább finom ételek készültek belőlük. Tovább olvasom