Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Horgász a pácban

Szeged - Otthon felejtette a horgászengedélyét Nagy Attila. Igazoltatták pecázáskor, a hatóság megbírságolta. Nem ez a baja, hanem hogy nyárra az engedélyét is bevonták, és újat kell váltania.
– Május elején, egy szombati napon lent horgásztam a Tiszán a szokásos helyemen, amikor jött a vízi rendőr, és igazoltatott. Mindig magamnál hordom a horgászengedélyem, de akkor nem volt nálam. A vízi rendőr felírta az adataimat. Hétfő reggel az illetékes földművelésügyi hatóságnál kezdtem, bemutattam az állami horgászjegyemet és a területi engedélyemet. A hideg zuhany ekkor ért, mert megkaptam a bírságot. Tudom, hogy hülye voltam, de triplán megbüntetni! – mesélte horgászkalandját a szegedi Nagy Attila. Mutatja, megbüntették 10 ezer forint halvédelmi bírságra, amelyet július 10-éig két részletben befizethet. Ezt a fiatalember elfogadja, hiszen hibázott. Azt viszont nem érti, miért vonják be az állami engedélyét három hónapra, amelyet utána ráadásul nem kap vissza, hanem újra ki kell váltania. Ezzel oda az idei horgászszezonja, hiába váltott 30 ezerért területi jegyet.

Nagy Attilának van horgászengedélye és területi jegye, de május elején nem volt nála. Fotó: Schmidt Andrea
Nagy Attilának van horgászengedélye és területi jegye, de május elején nem volt nála.
Fotó: Schmidt Andrea

Lesz figyelmeztetés is

Jelenleg szigorú a hatályos jogrend. Várhatóan a jövő héten szavaz az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amelybe a tervek szerint belefoglalták a figyelmeztetés fogalmát, tehát enyhébb büntetés kiszabására is lesz lehetőség. Ehhez az kellett, hogy létrejöjjön az az országos számítógépes rendszer, amelyben az egyesületek nyilvántartják az engedélyeket, a hatóság pedig rögzíti a büntetéseket. Nem fordul elő, hogy ha valakit orvhorgászaton kapnak, elrohan engedélyt váltani.

A horgászokat érintő bírságokat a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága szabja ki. Papp András halászati főfelügyelőtől megtudtuk: a hatóságnak nincs választása, törvény szerint a szabálytalanul horgászókat meg kell bírságolnia, és be kell vonnia az állami horgászjegyüket. Abban már mérlegelhet a vétség súlyától és az ismétlődés gyakoriságától függően, hogy 10 ezer és 200 ezer között hány forintra büntet, illetve hogy 3 hónap és 3 év között mennyi időre vonja be az állami engedélyt. Az állami horgászjegy bevonása pedig azt jelenti, hogy nemcsak arra a meghatározott időszakra vonja be a halászati hatóság, hanem teljesen, és az onnantól kezdve érvénytelen. Magyarul: a kiszabott időszak letelte után a horgásznak újra ki kell váltani az állami horgászjegyét, ami évente 2000 forintba kerül. A területi jegye megmarad, azt a hatóság a kibocsátó egyesületnek továbbítja, és az eldönti, bevonja-e attól függően, hogy milyen súlyú volt a vizén elkövetett szabálytalanság.

Nagy Attila tehát a legkisebb büntetési tételt kapta. Aki engedély nélkül horgászik, annak a hatóság rendszerint egy évre függeszti fel a jogát, hogy jegyet váltson. Ha „visszaeső", akkor három évre tiltják el a horgászvizektől.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. FaithNoMore 2013. június 12. 17:03
  „65. Esovaro 2013.06.12. 14:20

  "A fogasi naplo vezetese a kifogas utan kozvetlenul teljesen felesleges dolog"..... SZÁMODRA! Az ilyenek miatt kapod a büntetést és még fel is háborodsz.Az engedélyeden szerepel: Méretkorlátozás alá eső halat fogás után azonnal be kell írni a fogási naplóba!
  MIÉRT? 10x leírtam már...
  Mivel a darabszám korlátozásuk csak így ellenőrizhető. ... Rengeteg telhetetlen ember! Fizettem így több is megillet........ "Sajnos elég gyakori eset, h a megfogott 3 azonos nemes hal nincs felvezetve a naplóba. Így a negyedik halnál a legkisebb kikerül a szákból a nagy pedig a helyére......" vagy a hal "eltűnik" autó csomagtartó, távolabb rejtve pányván, haver elviszi ....stb ...és akkor még nem is beszéltem azokról a vizekről ahol az éves "nemeshal" mennyiségi korlátozása 30-40 db!!!! Na ott még a fejedet is veszik ha trükközöl. Nem csak az ellenőr. Hanem a többi spori. aki a 30-40 hal után még egyszer kiváltja az éves jegyet 20-30-40k -ért ! Pitsán rúgnak, h a lábad nem éri a földet....
  vagy: a hal olyan helyre kerül, h ne legyen ellenőrizhető”
 • 65. Esovaro 2013. június 12. 14:20
  „A fogasi naplo vezetese a kifogas utan kozvetlenul teljesen felesleges dolog, ugyanis ha ellenorzik a halor ugy is latja mi van a szakban. A peca befejezese utan OK, de csak statisztikai jelentosege van, meg akkor is elerte a celjat,hopgy vezetve van az adott vizteruleten ha eves mennyisegi korlatozas van akkor tudni lehet mennyit foghat ki onnan meg es ebbol ma szempontbol ugyanaz ha a peca vegen irja be azt amit megtart.

  Itt nincs is ilyen, a hatosag se cirkuszol ha eppen nincs nalad az engedely mert a halor beuti a kocsija szaitogepebe az adataidat es azonnal latja valtottal-e arra a szezonra. IgAZ itt csak allami jegy van,teruleti nincs, de egyesuleti vizek sincsenek.Maganvizen meg az horgaszhat akinek a tulaj meengedi.

  Ha viszont engedely nincs akkor a buntetesi tetelek radikalisak es nem lehet a Fish and Wildlife embereivel okoskodni, allig fel vannak fegyverkezve, de ok az iparszeru orvhalaszat es vadaszat ellen vonulnak ki leginkabb es ott bizony idonkent tuzharc is van.”
 • 64. FaithNoMore 2013. június 12. 10:07
  „63. qrumpli 2013.06.12. 05:38

  "Ha bemutatom a buszbérletet eltekintenek a büntetéstöl"
  ... olvasd el miért kell a vízpartra a fogási napló!... tehát már annak a hiánya is bőven elég a büntihez....

  62. nagypappa 2013.06.12. 04:18
  "De ha már a jogsit említed, ha otthon marad a jogosítványod, megbüntetnek, de nem veszik el."

  a spori kapott 10k büntit, + 2k lesz az állami horászjegy.... 12k.... és, h miért nem horgászhat 3 hónapig? Mert ha kiköhögi a 12k büntit, az alatt a 3 hónap alatt (ami a legkevesebb idejű eltiltás) lazán behozza az árát..... hal árak/kg .... csuka 2k, ponty 1k, süllő 3k, harcsa 2,5k. Lehet számolgatni. Sajnálom, h egy ilyen banális hiba miatt büntették meg..... a legkisebb büntetést kapta amit kaphatott..... vihar a biliben ez a cikk.........”
 • 63. qrumpli 2013. június 12. 05:38
  „Ha bemutatom a buszbérletet eltekintenek a büntetéstöl
  Akkor hogy is van ez?
  Ki a jóisten a rendőr vagy a hatóság aki igy ilyenért büntet
  Eszembe jutott a rendőr aki megbirságolta a feleségét!!!!!
  A többi az elképzelhető”
 • 62. nagypappa 2013. június 12. 04:18
  „31. booo 2013.06.10. 18:42

  Nem arról van szó, hogy ne büntessék meg.
  De ha már a jogsit említed, ha otthon marad a jogosítványod, megbüntetnek, de nem veszik el. Az attól még érvényes marad, hogy otthon hagytad.”
 • 61. FaithNoMore 2013. június 11. 21:53
  „Lukrécia:
  "Summa summarum, velemenyem szerint visszael a hatosag az "engedely nelkul" vezetett, horgaszott, buvarkodott tevekenysegekkel."

  Mivel a horgászat hobbi, ne keverjük már bele pl a vezetést. Ami másoknak, többek között nekem is volt megélhetésem 18-20 évesen.
  de ha mindenáron hasonlatot szeretnél:
  Egyszer kölcsönkértem a céges kis toyota hiace-t (Pestről költöztem vissza). Forgalmi, biztosítás, jogosítvány rendben..... viszont az elkerülte a figyelmem, h tehergépjármű vizsgával rendelkezett. Így menetlevelet kell vezetni. Természetesen meg is fogtak és fizethettem. A könyvelőnél jeleztem, hogy a büntetés felét térítsék meg....... Válasz mire fel? ...... akkor elkérhetném a gépjármű menetlevelét?.........ööööö az nincs nem is volt.... na ezért!!! Mindketten hibáztunk....
  Visszatérve: ha meg akarták volna szívatni a sporttársat, akkor 50k alatt nem ússza meg és jogosnak érezném a felháborodását..........”
 • 60. Roland1000 2013. június 11. 21:42
  „Info! Nem nézek úgy a horgászra, mint egy bűnözőre! Nyugi!:) Csak ha elindulok az autómmal, akkor nálam van a jogsim. ha elindulok horgászni, akkor a felszerelésen túl éppolyan alap az engedély is. És tényleg: hova írja be a halat, ha nincs is nála a fogási napló? Jól megszívatta magát, mert nem figyelt. Mert sajnos - ahogy írta itt valaki - ha mi hibázunk, akkor a hatóság odacsap, ellenben ha a hatóság hibázik, akkor még annyit sem mondanak, hogy bocs! És ha késve fizetünk, akkor késedelmi kamat jár. Ha a hatóság véletlenül többet szed be, akkor bezzeg nem adnak kamatot. Sajnos ez van!”
 • 59. FaithNoMore 2013. június 11. 19:28
  „58. lukrecia 2013.06.11. 17:08

  Lukrécia, döntsd el, hogy funkcionális analfabéta vagy...... vagy szimplán csak megmásítod azt ami le van írva fehéren feketén. Ne csak az első mondatom idézd..........

  A horgász naponta, a horgászat befejezése után köteles a naplóba bejegyezni az aznap kifogott mennyiséget. A méretkorlátozással védett halakat AZONNAL be kell jegyezni, mivel a darabszám korlátozásuk csak így ellenőrizhető.

  Ismétlem! Ha nincs nálad fogási napló akkor eleve Bukta van!!! Mert a napló nem vezetése halvédelmi szabálysértési, vagy horgászati fegyelmi eljárást vonhat maga után.

  "Egyebkent nem a "horgaszat befejezese" utan kotelezik erre, hanem amint a fogott halat a szakba tette."

  Szák kanál alakú merítőháló, mellyel a fogott halat a vejszéből, avagy a hálóból kiszedik, s a bárkába hordják. Van feje, nyele és ágasa. Tehát a halat a szákba "vezetik" és megszákolják, majd haltartóba helyezik.

  Jaj nincs nálam fogási napló.... sebaj irány a kocsi csomagtartója..... kipányvázod esetleg kicsit távolabb karabineren..... esetleg a haver elindult már vele és otthon pucolja! Jön az ellenőr de sebaj hiszen "nem fogtál semmit" széttárod karjaid és büszkén mutatod az üres haltartód.............tele van ilyenekkel a horgásztársadalom sajnos.”
 • 58. lukrecia 2013. június 11. 17:08
  „"A horgász naponta, a horgászat befejezése után köteles a naplóba bejegyezni az aznap kifogott mennyiséget."
  Na es kedves "spori" igaz leirtam neked is aznap meg nem fogott halat, tehat a fogasi naploba sem kellett semmit eppen ezert beirnia. Egyebkent nem a "horgaszat befejezese" utan kotelezik erre, hanem amint a fogott halat a szakba tette.
  Summa summarum, velemenyem szerint visszael a hatosag az "engedely nelkul" vezetett, horgaszott, buvarkodott tevekenysegekkel.
  egyebkent a torvenyalkotok hajlamosak arra, hogy kiskapukat hagyjanak a rendszerben, ezert a kozszolgak sajat ertelmezesuk szerint egyszer igy egyszer ugy dontenek. A miert igy , ugyrol most nem is nyitnek polemiat, az ismet egy nagy tema lenne.
  tehat amig a torvenyalkoto keszakarva nem teszi bele az egyertelmu tetelt, hogy "ervenyes engedellyel, mely nincs eppen nala" Addig a korrupcio is el van vetve.”
 • 57. FaithNoMore 2013. június 11. 15:19
  „55. Dr.Tonyk 2013.06.11. 14:12

  Semmi okod a homokszórásra :)... én is totál véletlen akadtam a hírre. Több év után idén váltottam ismét engedélyt. Eddig nem nagyon volt időm pecázni.

  Eddigi tapasztalatom ellenőrökkel az volt, ha szabályosan horgásztál, betartottad a mennyiségi és méret korlátozásokat nem "<moderálva>tettek". Régebben többször találkoztam velük, leültek beszélgettünk.... olyan volt mintha egy érdeklődő sporttárssal futottam volna össze. Csak sokadik alkalommal derült ki, h ellenőr.

  Most, h ismét pecázom, az egyesületemnél külön felhívták a figyelmem a fogási napló pontos vezetésére és leadási határidő betartására. Elég sok bejelentés érkezik az egyesületek felé: 22 cm potyeszok.... két bot+ egy lógatós.... tiltott helyen v tilalmi időben való horgászat.... stb.

  Sajnos elég gyakori eset, h a megfogott 3 nemes hal nincs felvezetve a naplóba. Így a negyedik halnál a legkisebb kikerül a szákból a nagy pedig a helyére...... de könyörgöm, ha még fogási napló sincs az ember fiánál mit vár???

  Ebben a hírben pont az a bibi, h esélyt sem adott a mennyiségi korlátozás betartására a sporttárs.”
 • 56. nyomdasz63 2013. június 11. 14:58
  „Én úgy tudom,csak az idei évben volt így,az előzőekben valóban lehetett még egy jót pecázmi május elsején azoknak,akik nem "ligetfüggők".”
 • 55. Dr.Tonyk 2013. június 11. 14:12
  „54. FaithNoMore 2013.06.11. 13:35

  Akkor homok a fejemre. Mentségemre legyen mondva, Hermann vizeken fordulok elő .”
 • 54. FaithNoMore 2013. június 11. 13:35
  „50. Dr.Tonyk 2013.06.11. 08:53
  "Május elsején még belefér, mert kettőtől volt az idén is a fajlagos tilalom ;)"

  Nana....
  2013.április 30-tól a Tisza, a Körös és a Maros folyók teljes Csongrád megyei szakaszain, valamint a magaspartok és védtöltések közötti egyéb önálló vízterületeken és az elöntések területén a ponty, a harcsa, a márna, a jászkeszeg, a paduc és a szilvaorrú keszeg fajlagos fogási tilalmi idejét a mai és a holnapi napra kiterjeszti.”
 • 53. tirpák 2013. június 11. 10:16
  „Szokjatok hozzá emberek ezt a világot éljük ha hibázol keményen megszívatnak elmúlt már az az idő amikor szegedről felhajtottad a gulyát debrecenig azt kutya.asza se kérdezte hogy mi van.”
 • 52. gondolom 2013. június 11. 09:48
  „Ez már régóta bánt, egy feledékenység miatt , legyen az bérlet, egyébb irat ami otthon maradt de " meg van" büntetnek, tehát egy emberi gyarlóság miatt büntetnek. A hatóság hányszor de hányszor hibázik és még sokszor egy bocs sincs. Emberség az ismeretlen ezeknél.”
 • 51. polo 2013. június 11. 09:00
  „Érdekes van engedélye kifizette csak épp otthon hagyta mért kell ezért ennyire megbüntetni, mért nem volt elég a 10000 Ft büntetés?
  A másik ha bevonják az engedélyét fizessék vissza időarányosan az engedély árát.
  Ezek szerint ha otthon hagyom a bérletem akkor 3 hónapig nem utazhatok tömegközlekedésen?”
 • 50. Dr.Tonyk 2013. június 11. 08:53
  „45. FaithNoMore 2013.06.11. 01:27

  "Vagy mert május elsején még belefér az az 1 db pontyocska?"

  Május elsején még belefér, mert kettőtől volt az idén is a fajlagos tilalom ;)”
 • 49. alfa258 2013. június 11. 08:21
  „Az észt osztóknak": közülük biztosan soha senki nem hibázott ugye? ? Az ellenőr pedig egy bunkó hatalmát fitogtató senkiházi! Jellemző az ilyenekre a stílusuk! Biztos dirrekt ilyeneket vesznek fel!”
 • 48. info 2013. június 11. 08:04
  „31. booo 2013.06.10. 18:42 -gratulálok!
  36. pecás1225 2013.06.10. 20:52
  37. Roland1000 2013.06.10. 21:39
  Mindhárom hozzászólás elgondolkodtató- leginkább az, hogy úgy tekintenek egyesek a cikkben szereplő horgászra mint egy bűnözőre.
  Akik itt a szabályokról tartanak előadást nézzenek már tükörbe,talán még a part köztelében sem jártak......Ha a partokon minden szabályos lenne egyes horgászok nem követelőznének, hogy "ez az én helyem"-holmi tévedés ez,-ott nincs váltott hely!Van rá eset, hogy az követelőzik aki csak ´szokásból jár horgászni.
  "Milyen színű a horgász engedélyed?" .....stb.
  Viszont a halőrök némelyike valóban tanulhatna illemet, ugyanis ha ellenőriz azt hiszi, hogy ő az atyaisten!-miközben nem áll ma műveltsége tetőfokán!”
 • 47. zsikai istván 2013. június 11. 07:01
  „Szerintem a Maty-éren a halőröket is ellenőrizni kéne viselkedés tanból ! mert nagyon gorombák főleg a L....ó, nevű emberke ! na meg a telepítés !!!! is meg ér egy misét ! vicc abba a vízmenyiségbe csak kis hallak vannak !! valakinek utána kéne nézni ezeknek !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peti hetes, a párafarm téti csalogánya

Az egyik kereskedelmi rádión hetente van rovata, mégis naponta találkozhatunk vele. Tovább olvasom