Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Horgolt csipkecsodák

Szeged - Pávás terítő, girland, és angyalok, csipkéből. Mindez horgolva – ez Maruzsa Anna új tudománya. A 63 éves asszony nyugdíjasként kezdte újra a kézimunkázást, saját szórakoztatására.
A könyvtárnak köszönheti – azt mondja –, hogy rákapott a horgolásra. Édesanyjától iskolásként tanulta meg az alapokat. Később pulóvert, blúzt is készített a fonalat hurkolgatva, de aztán munka mellett nem maradt ideje ezzel bajlódni. Nyugdíjasként azonban tengernyi lett az ideje, különösen, hogy 2009-ben csöpp új lakásába költözött. Unaloműzőt keresve ment el a közeli fiókkönyvtárba. Ott talált ugyan kézimunkakönyveket, de manapság már az interneten fölkutatott minták adják az újabb és újabb ötletet a horgolásra. A fiókkönyvtár munkatársainak hálás, hogy a számítógépezés és az internetezés titkaiba is beavatták, ezért immár második alkalommal mutatja be a bibliotékában, mi minden készülhet a „Piroska fonálból".

Ajándék lesz minden csipkéből. A kézimunkázást saját szórakoztatására kezdte újra nyugdíjasként Maruzsa Anna. Fotó: Frank Yvette
Ajándék lesz minden csipkéből. A kézimunkázást saját szórakoztatására kezdte újra nyugdíjasként Maruzsa Anna.
Fotó: Frank Yvette

Több mint 30 csipkealkotást látni a könyvtárban. De nem ez az oka annak, hogy egyetlen csipkét se találunk Anna lakásában. A nap nagy részében horgolgató asszony ugyanis minden munkadarabot elajándékoz – rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek –, például 19 részből álló terítőkészlettel lepte meg mórahalmi ismerősét. Ez a szett ugyanúgy látható a könyvtári tárlaton, mint a hatalmas ebédlőasztalra való, apró négyzetekből összeállított pávás terítő, meg büszkeségei, a karácsonyfa díszítésére szánt csipkecsodák. Azt meséli: ahogy keze alól kikerülnek a horgolt gömbök, gyertyák, girlandok és palástos angyalok, sorra a szobafenyőre aggatja próbaképpen. Így aztán Maruzsa Anna szobájában egész évben tart a csipkeangyalos karácsony.

Olvasóink írták

  • 2. agibanczik 2012. május 13. 12:23
    „Gyönyörű ez az óriási terítő! Valahol meg lehetne nézni a leírását vagy mintáját?”
  • 1. zoltanszabo 2011. szeptember 23. 10:53
    „Nagyon hasznos időtöltés. Csak már 40 éve NEM divat a csipke terítő ! Gondolom aki kapja ajángéknak nagyon örül neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ghymes a zsinagógában

Szeptember 27-én a szegedi zsinagógában ad másfél órás koncertet a Ghymes. Tovább olvasom