Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Horgoson már nem téma Szalmáék kivégzése

Nyolc hónapja gyilkolták meg a horgosi Szalma családot. A szörnyű bűncselekmény, elsősorban a két gyermekáldozat miatt, sokkolta a közvéleményt. A tetteseket azóta sem fogták el. A határ menti településen az év elején történt családirtásról már csak ritkán esik szó. A horgosiak véleménye egyvalamiben megegyezik: szerintük soha nem kerülnek rendőrkézre a tettesek.
A kísértetház. Fotó: DM/DV
– Nelli az osztálytársam volt, de miután férjhez ment, már nem beszélgettünk. Ha esetleg találkoztunk, csak köszöntünk egymásnak. Zárkózottan éltek. Lehet, hogy soha nem tudjuk meg, miért kellett meghalniuk. Kezdetben azt beszélték, hogy a gyilkosok megrendelésre öltek, a megbízók hol magyarok, hol szerbek voltak, ki tudja – mondja tegnap dél körül Horgos központjában Milán. A fiatal férfi megjegyzi, a faluban néhány napja újabb gyilkosság történt, az áldozat egy cigány férfi. A szomszédos Kanizsát pedig szombat este azért zárták körül, mert egy rendőr agyonlőtt egy kidobóembert. Neki is, és a mellettünk megálló Takács Antalnak is az a véleménye, hogy „Szalma-ügyben az igazság soha nem derül ki".

Milan és Takács Antal Horgos központjában
A horgosiakat már nem nagyon foglalkoztatja a nyolc hónapja történt családirtás. Mintha összebeszéltek volna, az újságárus és a pékbolt eladója is ugyanazt mondja, mint a szüreti napokra felállított sátorban kuporgó Török István: – Semmit nem tudunk, így nincs miről beszélni.

A tőlük pár méterre lévő téren Török Vilmos már valamivel bőbeszédűbb. Az idős férfinak eszébe jut a máig megoldatlan szegedi Z. Nagy család megölése is. Szerinte ennek az ügynek is hasonló lesz a sorsa. Ő egyébként úgy tudja, hogy a Szalmáék megölésével gyanúsított tetteseket elfogták, csak ezt valami miatt egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.
– Legalább a gyerekek életét kímélték volna meg ott is és itt is – teszi hozzá nagyot sóhajtva.

Török Vilmos a Z. Nagy-ügyhöz hasonlítja
Horgos központjában áll Szalmáék egyik, még befejezetlen, hatalmas háza. A kísértetkastélyként emlegetett épület előtt elhaladó Valkovics Piroska azt mondja, az örökösök elosztották egymás között az ingatlanokat, ebben az ügyben nyár óta másról nem lehetett hallani. Az idős asszony hozzáteszi: januárban olyasmi történt Horgoson, amit az egyszerű emberek nem is tudnak felfogni, azt meg pláne nem értik, miért kellett hat embernek meghalni.

A házat, ahol meggyilkolták Szalmáékat, még a nyáron birtokba vették az örökösök. Az új lakók korábban készségesen elmondták, hogy mit tudnak rokonaik megöléséről, mit közöltek velük a nyomozók, tegnap az egyik családtag betegsége miatt azonban azt kérték, egyelőre ne keressük őket.

Szalma Nelli apja, Szabó Ferenc nincs otthon. A szomszédok azt mondják, az idős férfi lánya és unokái elvesztése óta önpusztító életet folytat, hogy most hol van, nem tudják.
– A történtek óta még a redőnyöket sem húzta fel – jegyzi meg Wanger László, aki ennél többet nem akar mondani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom