Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Hortenzia tulipánt nevel

Balástya - Az Erzsébet- és Katalin-napi virágszezonban körülnéztünk a balástyai tulipántermesztőnél, miből lesz az üzletben kapható luxuscikk, a drága virág. Varga Kovács Hortenzia több mint harminc éve nevel dísznövényt.
Több mint harminc éve fogott bele a tulipántermesztésbe Varga Kovács Hortenzia. Kertészeti egyetemet végzett a férjével, párjának kedvence ez a virág, közös szerelem lett belőle Balástyán. Évi húszezer tővel kezdték, évekkel ezelőtt volt rá példa, hogy egymillió szálat vittek a fővárosi nagybani piacra. Most évi 600–800 ezer tulipán terem a háromnegyed hektáron elterülő fóliasátraikban. Az egész országban hatan termesztenek ilyen dísznövényt, Hortenziáék nevelik minden tizedik magyar tulipánt.

Az 55 éves asszony nem panaszkodik, családi gazdaságuk felveszi a kesztyűt. Azt mondja, a minőség az egyetlen kitörési pont, különben eltemeti őket az iparosított holland, olasz és nemsokára török konkurencia olcsó dömpingáruja. Mi a különbség az ő kézi munkával termesztett minőségi virágja és a felfújt import között? Megmutatta. A balástyai tulipánt frissen szedik, ezzel pár nap előnyhöz jut. Félig zölden adják el, hogy a nagykereskedőkön át az üzletekbe jutva néhány napja maradjon még teljes virágba borulni. Húsz tulipánja olyan nehéz, mint ötven az importból, mert ez mindent megkap. Ezáltal tovább tart, és a tartása is szebb, mint a külföldié. Egy szál előállítása 70–80 forintba kerül a hagymától a növényvédő szereken és a rezsin át a szállításig. Ha ráteszi a hasznát és a 25 százalékos áfát, 130-ért tudja eladni. És ezen a ponton már vesztett, ha csak az árakat nézi a vevő, hiszen a hollandot 90–110-ért megkapja. A nagy különbség, hogy Hollandiában – a mezőgazdasági termékekhez hasonlóan – a virágot 6 százalék áfa terheli, másutt ennek a fele. Ezzel nehéz versenyezni. A vevő Hortenzia tulipánját a virágosnál 500–600 forintért kapja. Mégis viszi, aki vett már a portékájából. Nála ráadásul reklamálni is lehet, ha pár szál előre nem látható hiba miatt lekonyul, megy, és kicseréli.

Varga Kovács Hortenzia tegnap is több mint háromezer tulipánt vitt a nagybani piacra. Fotó: Karnok Csaba
Varga Kovács Hortenzia tegnap is több mint háromezer tulipánt vitt a nagybani piacra.
Fotó: Karnok Csaba

Mi javíthat a helyzetükön? – Az áfacsökkentés és a piacunk védelme jogszabályokkal. Lobbizni is keményebben kellene, hogy ne legyen luxuscikk a virág, hanem hétköznap és alkalomra is eszünkbe jusson. Most magunk alatt vágjuk a fát, mert engedjük tönkremenni a virágágazatot – összegzi a lényeget a kertész. Balástyán pár év alatt tizenöt virágos hagyta abba, és tönkrementek volna a szatymazi és sándorfalvi szegfűkertészek is, ha nem váltanak idejében zöldségre. Hortenziáék is több lábon állnak. A tulipánszezont tavasszal liliommal egészítik ki, mellette uborkát termesztenek.

Olvasóink írták

  • 1. vazulnéni 2010. november 19. 12:16
    „Igazán nem néz ki 55 évesnek ez a szépasszony. Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipkerózsika ébredése

Szeged - Újra láthatja a közönség a Szegedi Kortárs Balett Csipkerózsika-produkcióját: ma és holnap… Tovább olvasom