Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Horthyt adtak karácsonyra

A Horthy-rendszer érdemeit hirdette hatalmas tábláin a Vitézi Rend Csongrád megyei törzskapitánysága az Anna-kúton.
Ez így nem jó, kezdem újra. Zsíros kenyeret, teát, forralt bort és sört osztott karácsony alkalmából a Vitézi Rend Csongrád megyei törzskapitánysága az Anna-kúton. Az a baj, hogy mindkét állítás igaz, és még nagyobb baj, hogy összefüggés is van a kettő között. Miközben a rászorulók étellel és forró itallal melengethették testüket, ideológiai képzést is kaptak. Valamit valamiért. Nincs ingyenebéd!

Az embernek olyan érzése volt, mintha egy párt kampányetetésén járna.
Az embernek olyan érzése volt, mintha egy párt kampányetetésén járna.

Az embernek olyan érzése volt, mintha egy párt kampányetetésén járna. A vitézek hirdetménye szerint a Horthy-rendszernek köszönhető például évi 1,2 százalék körüli gazdasági növekedés, 1,9 milliós népességnövekedés, és több százezer zsidó származású, magyar állampolgár megmentése a német megszállásig. De jó is volt! Aki éhes volt, vagy csak arra járg, azt is elolvashatta, hogy a Horthy-rendszer idején „nem volt se fasizmus, se nácizmus, se kommunizmus, a parlamentáris többpártrendszer tisztább mint bármikor".

A magamfajta kutyabőr nélküli talpas nem érti, hogy a fehér terror, a második világháborús veszteségek, 45 ezer polgári áldozat és 350 ezres katonai veszteség, a megnyomorított családok, az újvidéki vérengzés, az autoriter hatalmi rendszer, és az országra örökre ráégő, „Hitler utolsó csatlósa" jelző miért nem szerepel a listán? Vajon mit szólna a táblákat olvasva az országból elhurcolt 500 ezer zsidó származású magyar állampolgár? És mit a leszármazottaik? Persze, mert ezek nem érdemek, hanem bűnök. Megnéztem a tábla hátulját, hátha ott vannak. Nem voltak.

A Horthy-rendszer megítélése sokkal nehezebb ügy annál, minthogy karácsony környékén ételosztással keveredjen. Bizonyára így is vannak, akik ráharapnak, de jóllakni nem fognak vele. Arra sokkal jobb a zsíros kenyér.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjött a papír és a nyugdíjelőleg

Várhatóan az ünnepek előtt megkapja nyugdíját Bársony András. Tovább olvasom