Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Horváth Ágnes: ''Kellenek a leépítések''

Szegeden járt a napokban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, akit az egyetemi orvoscentrum tartozásairól, a létszámleépítésekről és a reform első, laikusok számára is látható kedvező változásainak időpontjáról faggattunk.
Szegeden járt a napokban Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, akit az egyetemi orvoscentrum tartozásairól, a létszámleépítésekről és a reform első, laikusok számára is látható kedvező változásainak időpontjáról faggattunk. Elárulta, egyre jobban bírja az indulatos politikai támadásokat.

– Milyen segítséget nyújthat a minisztérium a szegedi orvoscentrum többmilliárdos tartozásállományának kezeléséhez?
– Tudjuk, hogy igen nagy feladat hárul az egyetemekre az átalakítás során, ezért törekszünk arra, hogy a finanszírozást aszerint alakítsuk, ahogy a betegek igénybe veszik az ellátást. Két-három hónap múlva az adatok alapján felülvizsgáljuk a teljes országos finanszírozási rendszert, és ahol szükséges, ott átalakítjuk. Nagyon fontos a megfelelő gazdálkodás, meg kell találni a szegedi orvoscentrumban is a tartalékokat. Így például, bármennyire is nehéz, itt is meg kell kezdődnie a leépítéseknek, ami orvosokat és szakápolókat egyaránt érint. Nem lehetséges, hogy ha csökken az ágyak száma, akkor nem csökken annak megfelelően a kiszolgáló személyzet létszáma. Gondolni kell az infrastruktúra áttelepítésére, összeköltöztetésére, racionalizálására is, amit egy hat és fél milliárdos keretösszegű pályázattal segítünk.

– A magyarországi orvoshiány mellett nem okoz-e több problémát a létszámleépítés, mint amennyi hasznot hoz?

– Az orvoshiány relatív: vannak területek, ahol a tízezer lakosra jutó orvosok száma négyszer annyi, mint máshol, és mint amennyire az ott élők ellátásához szükség van. Ilyen a főváros és a vidéki nagyvárosok. Ugyanakkor vannak olyan helyek, ahol egyáltalán nincs orvos. Minden egészségügyi dolgozó számára nyitva áll a mobilitási program, hogy a szakemberek a szakmán belül maradjanak. Szükség van rájuk, csak nem biztos, hogy ott, ahol eddig dolgoztak. A rendszerváltás óta ez az első olyan ágazat, ahol kiemelt támogatást ad ehhez egy kormány.

– Az orvosegyetemi centrumvezetők felvetették, hogy be kellene vezetni egy kiemelt finanszírozási szintet – a regionális központokét – az ellátásba. Hogyan vélekedik erről?

– Nem értek ezzel egyet, mert az egyetemeknek jelenleg is kiemelt a szerepük. Egy-egy egyetem egy ágyra jutó átlagos finanszírozása 1,5-1,7-szerese egy átlag kórházénak, sőt a többi súlyponti kórházhoz képest is kiemelt a finanszírozásuk. Ez azt jelenti, hogy ezek az intézmények kapják a legtöbbet.

– Mi a véleménye a szegedi egészségügyi integrációról?

– Nagyon keveset tudok róla, de ha ez létrejön, az a legfontosabb, hogy stabilabbá, jobbá váljon tőle a rendszer. Ha javul tőle az ellátás minden intézményben, akkor azt nem csak érdemes, de meg is kell tenni – ha viszont nem, akkor nem érdemes belevágni.

– Mikor láthatják a betegek is az egészségügyi átalakítás pozitívumait
?
– Már most közel ezerötszáz gyógyszernek csökkent az ára, látványos lesz az uniós beruházások elindulása, az első pályázatokat már nyáron kiírhatjuk, amire már sokaknak – így a szegedi egyetemi orvoscentrumnak is – kész terveik vannak. A biztosítói modellváltás elhozza az egészségügyi szolgáltatók közti versenyt értünk, betegekért és a biztosítókért – miközben ugyanannyi járulékot fizetünk, több és jobb ellátásért. Emellett az Egészségbiztosítási Felügyelet munkája is kórházi minőségjavulást hozhat.

– Hogyan viseli nőként az időnként meglehetősen indulatos szakmai és politikai támadásokat?
– A saját kedélyemnek, családomnak, barátaimnak köszönhetően a szakmaiakat jobban, de lassan a politikaiakat is egészen jól bírom. Fontos tudni, hogy a politikai adok-kapok sosem az ember személyének szól, hanem hogy milyen pozíciót tölt be. Nem hiszem, hogy jelenleg az egészségügyi miniszteri tisztség a legnépszerűbb szerepkör ebben az országban vagy hogy sokak álma lenne. Nehéz és felelősségteljes pozíció, ahol az a legfőbb cél, hogy elérjük: jobb ellátást kapjanak és tovább éljenek az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napja ünnepségsorozat május 15–20. között

Borfesztivál jótékonysági borárveréssel, Dugonics téri délutánok könnyed szórakoztató műsorokkal,… Tovább olvasom