Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Horváth Ágnes: Példás a szegedi folyamat

Szegeden tartott nagyvizitet a napokban Horváth Ágnes. Az egészségügyi minisztert a szegedi intézményi integrációval és a finanszírozás várható változásaival kapcsolatban faggattuk. A tárcavezető elárulta: dolgoznak azon, hogy miként támogatható jobban a legmagasabb szintű betegellátás.
– Hogyan vélekedik az önkormányzati és egyetemi vezetőkkel folytatott megbeszélés tükrében a szegedi egészségügyi integrációról?
– Nagyon jó lépésnek tartom, mert ezzel egy központból irányítva összehangolttá, olcsóbbá és hatékonyabbá tehető a működés. Azonban nehéz dolga van az orvoscentrumnak és a városi kórháznak is, hiszen egy folyamat közepén járnak, és meg kell várniuk a végleges döntést arról: hogyan és mikortól jön létre az integráció. Ez határozza meg például azt is, hogy milyen létszámot kell fenntartani, hogyan kell számolni a költözésekkel. Jó volt látni, hogy Szegeden elindult egy pozitív folyamat, de még megállapodásra kell jutnia sok dologban a két félnek. Nagyon fontos, hogy az integráció ne csak egy összevonás legyen, hanem azt kövessék költözések, racionalizálások. Erről szólnak az egyetem fejlesztési tervei is.

– Mennyiben nehezíti meg az inetgrációt az az adósságmennység, amit a klinikák, illetve a városi kórház és a rendelőintézet felhalmozott?

– Az adósságkezelés kérdésében egyértelmű megegyezésre kell jutnia a két félnek. Az orvoscentrum számára kiemelkedő jelentőségű, hogy olyan forrásokra tegyen szert, amivel növelni tudja a bevételeit, miközben hatékonyabb működéssel kisebb költséggel tudja üzemeltetni az ellátást. Az integráció ebben is segíthet: lefaraghatja az adósságot. Hozzáteszem: az egyetem egészségbiztosítótól kapott bevétele idén a tavalyinál mindössze három százalékkal, 400 millió forinttal lesz kevesebb, miközben történt egy 8,6 százalékos ágyszámleépítés. Ez az arány azért nem olyan rossz.

– Mennyiben akadályozza vagy bonyolítja az integrációs folyamatot, hogy az oktatási tárca kincstári biztost rendelt ki a klinikai központ gazdálkodásának vizsgálatára?

– Nem gondolom, hogy ez akadálya lenne az integrációnak. A kincstári biztos azért érkezik, hogy megvizsgálja: működtethető-e jobban a klinikai centrum. Egészen biztosan lehet találni tartalékokat: hosszú távon például maga a fejlesztés is az. Nem lehet, hogy valamilyen egészségügyi intézmény harminckilenc telephelyen, a városban teljesen szétszórva működjön. Az egységes klinikai tömb sokat spórolhat az orvoscentrumnak. De addig is meg kell találni a rendszerben lévő tartalékokat – például amiket az integráció tud hozni. A biztos abban segíthet, hogy stabil legyen a működés, hiszen az adhat biztonságot az ott dolgozóknak.

– Azt ígérte, negyedévente felülvizsgálják az intézmények finanszírozását, a teljesítményvolumen-korlátokat. Hol tart ez a folyamat? Mikor kaphat leghamarabb eszerint OEP- pénzt a szegedi orvoscentrum?

– Az áprilistól júniusig tartó időszak adatait augusztusban elemezzük, intézményenként, számos szempont szerint. Ezután kerülhet sor a volumenkorlátok módosítására, várhatóan szeptembertől. Lehetőségünk volt azonban arra, hogy ugyanerre az időszakra kiegészítő juttatást fizessünk. A városi kórház így kapott további 34, a klinikai központ több mint 82 millió forintot. Ez a juttatás a megszüntetett progresszivitási díj 70 százalékát jelenti. Most azon dolgozunk, hogy a legmagasabb szintű betegellátás jobb honorálására minél hamarabb valamiféle külön díjazási rendszert hozzunk létre, mert ezt mi is olyan kérdésnek tartjuk, amit rendezni kell.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályakezdők közül sokan elvándorolnak Szegedről

A szegedi fiatalok jelentős része nem találja a neki megfelelő állást a városban, ezért más hazai… Tovább olvasom