Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Hőség és ózon Szegeden

Szeged - Bevásárlóközpontokba menekülnek a szegediek a hőség elől. A kánikulában folyamatosan nő a talajközeli ózon koncentráció. A meleg így nemcsak izzadást okoz, hanem a kellemetlen szagú gáz izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját.
A napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talajközeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra adatai szerint tizenöt hazai város levegőjét a „kifogásolt" kategóriába sorolta az Országos Környezet-egészségügyi Intézet – közölte szerdán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Szegeden is romlott a levegőminőség, miközben az országos tiszti főorvos csütörtök estig harmadfokú hőségriasztást adott ki Csongrád megyére. Enyhülés aligha várható. A tikkasztó melegben a szegedi legmagasabb hőmérséklet rekordja ugyan nem dőlt meg, de negyedik napja harmadfokú a hőségriasztás.

Megtelt szerda délután az Árkád: sokan nem vásárolni, hanem hűsölni mentek a háromemeletes bevásárlóközpontba. Miközben kint 37 fokot mutatott a hőmérő, bent kellemes klíma fogadta a „hőségmenekülteket". Kisgyermekes anyukák, forrónadrágos lányok és izzadó öltönyösök választották a klimatizált épületet. Ezzel szinte ki is merült a belvárosi hideg helyek listája, ugyanis a nyári szünet miatt a hivatalokba problémás bekéredzkedni.

Sokan az Árkád Bevásárlóközpontban kerestek menedéket a hőség elől. Fotó: Segesvári Csaba
Sokan az Árkád Bevásárlóközpontban kerestek menedéket a hőség elől.
Fotó: Segesvári Csaba

Aki csak tehette, keresztülsétált a Klauzál téri párakapun, a napsütötte teraszok üresen várták az enyhülést. A tavasszal átadott Árpád téri kráter valóban Szeged kanapéja lett, a csobogóban fiatal és idősebb is egyaránt megmártózott. Akadt, aki alternatív hűtésként jéggel a lába alatt várta a napnyugtát. Igaz, a fagyott víz gyorsan megadta magát a 39 fokos forróságnak, a próbálkozás mégis megér egy piros pontot. A belvároshoz képest a tápaiak szerencsések, ugyanis a Heller Ödön Művelődési Házban reggel 8 és este 8 óra között több hűtött termet is megnyitottak a hűsölni vágyóknak.

Az ÁNTSZ-nél elmondták, a napi átlaghőmérséklet 5 fokos emelkedése 12 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. Javasolják, a déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben, valamint legalább napi 2 órára vonuljunk légkondicionált épületbe. A növekvő ózonkoncentrációval kapcsolatban kifejtették, a kellemetlen szagú gáz izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát, a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

Amikor már a hideg víz sem elég: gyerekek jégdarabokkal hűtik a lábukat a szegedi Árpád téren. A szerző felvétele
Amikor már a hideg víz sem elég: gyerekek jégdarabokkal hűtik a lábukat a szegedi Árpád téren.
A szerző felvétele

Pollenallergiás betegek tüneteit jelentősen súlyosbíthatja a magas ózonkoncentráció – közölték. Az ózon a gépjárművek kipufogógázaiból, napsugárzás hatására képződik. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézetnél azt tanácsolják, hogy a kisgyermekek délután minél kevesebbet tartózkodjanak szabadban, valamint az idősek, keringési és légzőszervi betegségben szenvedők is kerüljék az utcákat. A hőség csütörtök estig biztosan kitart, enyhülés a hétvégére várható.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Arpiel 2013. augusztus 09. 21:41
  „Hát ha nem inged, ne vedd magadra. Inkább a semmit tudás egyeteme kellene.”
 • 41. mivan? 2013. augusztus 09. 13:08
  „Mi ez itt Mindenttudás Egyeteme? Én leegyszerűsíteném. Azért van meleg, mert nyár van. Egy vagy két hétig nagyon meleg van, mert nyár van. Komenizmusban vót péz locsolókocsira most meg nincs, mert a főokosok légkondis kocsival járnak és le...k azembereket. Akinek van otthon légkondija és ki bírja fizetni annak jobb egy kicsit. Ezért ne irigyeljük már.”
 • 40. Arpiel 2013. augusztus 09. 11:48
  „Még mindig cenzúra !!!”
 • 39. ikszy 2013. augusztus 08. 22:23
  „Tisztelt 27 alias Vandorr! Jelentem feltettem a kezem, mert ma délelőtt volt szerencsém egy locsolóautó elől a falhoz lapulnom. Sajnos nem látszik a kezem így az interneten keresztül. Egy perc múlva már a hídon volt. 10 perc múlva a nyoma sem látszott.”
 • 38. kormoska 2013. augusztus 08. 21:38
  „Locsolnak ugyan a kht-sok,de nem sokat ér csak a pára lesz nagyobb!
  Szeged ennek az Alföldnek nevezett lapálynak a legalján fekszik....,hegy-domb nincs,erdő is alig nincs ami megkösse a port és az ózont.Parlagfű meg van bőven a városon belül is.
  Ezért Szegeden az átlagnál jobban szenvednek az allergiások is!”
 • 37. szabójóska 2013. augusztus 08. 21:11
  „Ez a Topic kezd egyre vegyesebb lenni. Nem kellene ennyire kiszélesíteni. Tényleg a Nap ciklusa még a maximumhoz közelít, de ,hogy Sárga,meg ki hülye, meg locsoljuk -e az utcákat......sok egy nyelésre!”
 • 36. Arpiel 2013. augusztus 08. 20:31
  „Ami még röhejesebb az az, hogy az üdülőtelepen a Sárgán sem (!) szabad fürdeni, úszni !!! Ha ezt meghallaná egy normális, kulturált nyugati fehér ember, hát nem tudom, hogy sírna e vagy nevetne. Ez a (is) város vezetésének a szégyene. <moderálva> Nem az ember van a törvényért, hanem a törvény az emberért ! <moderálva>.
  Még annyit az ózonhoz meg a lyukához, hogy az a bökkenő a képletben, mi szerint ez a ritkulás a sztratoszférában sokat javult az elmúlt évtizedben, viszont az UV sugárzás évről évre nő. Hogy hogy ezt senki nem mondja ? Nem stimmel az egyenlet ! Fordítva kellene lenni. Valaki elmondta már miért (médiákban stb.) ? Én nem hallottam.
  Elárulom a Naptól. Csak semmi pánik, lesz ez még rosszabb !”
 • 35. szgd-i 2013. augusztus 08. 19:42
  „Egy gondolat ami eszembe jutott ilyen melegben:
  Miért is nincs normális szabad strand a Tiszán Szegednél? Miért szabálysértés aki mégis megteszi?
  Talán azért hogy a szerencsétlen csóró szegedi nehogy már ingyen fürödjék meg, mikor itt van a jó kis méregdrága fürdőkomplexum, ugye Botka elvti?”
 • 34. AN 2013. augusztus 08. 19:24
  „Én még emlékszem, hogy amikor a 70-es évek elején Újszegedről a Fonógyári útra jártam dolgozni biciklivel, útközben 3-4 locsoló autóval is találkoztam. És nem csak úgy "csorgattak" ám, hanem erős sugűrral mosatták az utat és a járdát, ezáltal a port és koszt a csatornába sodorták. Hát, ez mostanában már nincs.”
 • 33. szabójóska 2013. augusztus 08. 19:20
  „Szatyi.
  Nem akarlak bántani, vedd már észre mit beszélsz megint!”
 • 32. szatyi 2013. augusztus 08. 18:41
  „"30. szabójóska 2013.08.08. 18:05
  Szatyi
  Én téged nem kádereztelek soha."

  Ezek szerint azt sem tudod, mi az a "káderezés"?”
 • 31. szabójóska 2013. augusztus 08. 18:27
  „Legutóbb akkor láttam Szegeden locsolni,amikor Medgyessy Péter itt volt a Sporiban,kongresszuson. De most az sem sokat segítene.”
 • 30. szabójóska 2013. augusztus 08. 18:05
  „Szatyi
  Én téged nem kádereztelek soha.
  De a legutóbbi beírásom óta több dologra rájöttem. Én sokáig dolgoztam ORD készülékkel aminek ívlámpája volt és tudom milyen az ózon szaga,meg hogy kapar az ember torka egy idő után,meg azt is tudom hogy a bioszférában gyorsan elbomlik .Ezt a bomlást az UVB fény is gyorsítja meg sok minden,
  tehát az amit ózon-térképnek megadnak az nem az.
  Csak a helyzet nem jobb ezáltal semmivel,mert az ózon bomlásából a legalább annyira veszélyes hidroxil és egyéb gyökök meg atomi oxigén keletkezik.”
 • 29. szatyi 2013. augusztus 08. 17:48
  „"19. HAJDÚKFOKOSA 2013.08.08. 15:18 "

  Végre beláttad már, hogy nem vagyunk egy szellemi szinten! De ezért még nem kellene kiabálni!

  Ui: Azért ez az " ESZET", -ez már teszi!”
 • 28. tobaccoroad 2013. augusztus 08. 17:31
  „Azért van az ózon luk mer lelőtték a nagy varázslót és kész :)”
 • 27. Vandorr 2013. augusztus 08. 17:30
  „Tegye fel a kezét, aki Szegeden látott mostanában locsolóautót!”
 • 26. szatyi 2013. augusztus 08. 17:20
  „"15. szabójóska 2013.08.08. 15:00
  Van a dugattyúban oxigén :Van, Van gyújtás: Van! Miből keletkezik és hogyan az ózon? Milyen gyors az ózon és a nitrogén-oxid reakciója?"

  Kérdéseid alapján -"Van a dugattyúban oxigén :Van, Van gyújtás: Van!..."- úgy érzem, neked tényleg megártott az ózon!”
 • 25. szabójóska 2013. augusztus 08. 16:15
  „Arpiel.
  Le a kalappal.Szerintem kissé túlképeztél bennünket.A HAARP-ot kihagyhattad volna, meg a fokozott Nap-tevékenységet.Bár mindkettő valóság! Az ózonlyuk ugye most lassan már kisebbedik, a Halálsugarat meg Szegedre fókuszálni? Minek?Meg benz-pirén egy szegedinek amikor a sakktáblát sem ismerik? Nagyon sok dolgot jó lenne helyére tenni már , ha még lehetne. De ugye most Alföldi a király,nem az István, Szegeden.”
 • 24. Arpiel 2013. augusztus 08. 16:02
  „Bocs, de egy órája néztem (digtális hőmérő, árnyékban, 1 m magasan): 39.7°C. Késik a hőmérőd.”
 • 23. pakundekni 2013. augusztus 08. 15:59
  „Budapest-Újpesten 40.0 fok...”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyai iskolából lovagi tanácsterem

Megvásárolta, majd a saját pénzén felújíttatta egykori tanyai iskoláját a pusztaszeri Piti János. Tovább olvasom