Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Hosszan elnyúló áradásra számítanak Csongrád megyében

Csongrád megye - Az Alsó-Tiszán egyelőre a Hármas-Körös és a Maros vízhozamának csökkenése határozza meg a vízállást. A Tisza vízszintje 738 centiméter volt Szegednél.
A folyó bal partján a nagyfai Holt-Tisza vonaláig, a jobb parton Csongrádtól az algyői vasúti hídig II. fokú az árvízvédelmi készültség. Lejjebb I. fok érvényes. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén (a Tisza, a Maros és a Hármas-Körös folyón) összesen 78 kilométeren van I. fokú, 154 kilométeren II. fokú, 21 kilométeren pedig III. fokú készültség. Az Ativizig 278 emberrel védekezik az áradás ellen.

Víz alatt a kemping az újszegedi Partfürdőn. Fotó: Schmidt Andrea
Víz alatt a kemping az újszegedi Partfürdőn. Fotó: Schmidt Andrea

Az országos előrejelzések szerint várhatóan május közepéig lehet a mostanihoz hasonló árhullámmal számolni. Az Ativizig ilyen hosszú távú előrejelzésre nem vállalkozik, de azt Kozák Péter igazgató, védelemvezető elmondta: hosszan elnyúló áradásra számíthatunk.

Képek az áradó Tiszáról
A belvízvédelmi készültség két szakaszon I. fokú, öt szakaszon II. fokú és egy szakaszon a legmagasabb, III. fokú. Az igazgatóság területén összesen 30 szivattyútelep üzemel: négy telepen I. fokú, húsz helyen II. fokú és haton III. fokú belvízvédelmi készültség (24 órás üzem) érvényes. A szivattyúk naponta összesen 3,5 millió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. Az Ativizig 183 emberrel védekezik a belvíz ellen.

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága a védelmi beavatkozások és az enyhe időjárás hatására. Az Ativizig területén 33 ezer 100 hektár áll vízben, ebből vetés 9200 hektár, szántó 6500 hektár, rét és legelő 14 ezer 50 hektár, egyéb 3350 hektár. Csongrád megyében az elöntött terület mérete: 24 ezer 800 hektár. A Csongrád és Környéke Vízgazdálkodási Társulat I. fokú, a Szentes és Környéke II. fokú, míg a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültség érvényes Kisteleken és Tiszaszigeten, II. fokú pedig egyedül Székkutason.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem kap díszoklevelet Orbán Viktor

Szegeden nem köszönte meg a Fidesz Orbán Viktornak a város adósságállományának átvállalását, mert nem tudta biztosítani a többséget a díszoklevél adományozásához. Tovább olvasom