Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Hosszan elnyúló árhullámra számítanak

Csongrád megye - Még legalább egy hónapig zárva marad a szegedi rakpart, hosszan elnyúló árhullámra számítanak a vízügyesek. Nagy gond a belvíz; hét megyei településen a legmagasabb a készültség.
Több mint két hete zárták le a szegedi rakpartot, és még egy hónapig biztosan nélkülözniük kell a közlekedőknek, mert elhúzódik a Tisza tetőzése az alsó szakaszon. A jövő hétre pedig még a mostaninál is nagyobb vízállást jelez előre az Atikövizig. A „Nap-szivattyú" beindult – így nevezik a vízügyesek a száraz, napos meleget –, számottevő eső nem várható, de a Tisza felső szakaszáról és a mellékfolyókról bőséges a víz utánpótlása. Az Alsó-Tiszán Mindszentnél harmadfok (850 centiméter) fölötti, Szegednél másodfok (750 centiméter) fölötti vízállásokra lehet számítani. A folyó megyei szakaszán Algyőig másodfokú, Algyőtől lefelé első fokú a védelmi készültség.

Változatlanul nagy gondot okoz a belvíz; az elöntött területek nagysága az Atikövizig működési területén megközelíti az 55 ezer hektárt. A befogadó folyók magas vízállása miatt csak szivattyúk segítségével tudják beemelni a vizet a mederbe. A mentesítésben 29 szivattyútelep és 141 vízügyes vesz részt; naponta 3,5 millió köbméter vizet mozgatnak meg. Csatornakotrással segítik a belterületi védekezést Mórahalom térségében a Vereskereszt-Madarásztói-, a Széksóstói- és a Paphalmi-főcsatornán, Üllés–Zákányszék térségében a Dorozsma–Halasi-főcsatornán, Csengelénél a Dongéri-főcsatornán, Vásárhely mellett a Kopáncs–Kis-Tisza- és a Kenyereéri-főcsatornán, Szentes térségben a Kórógyéri- és a Vekeréri-főcsatornán.

Szegednél 750 centiméter fölötti vízállásra lehet számítani. Fotó: Veréb Simon
Szegednél 750 centiméter fölötti vízállásra lehet számítani.
Fotó: Veréb Simon

A vízgazdálkodási társulások közül első fokú készültség mellett védekezik a Szeged és környéki, másodfokban a Tisza–Maros szögi és a Szentes környéki. Az önkormányzat első fokú vízkár-elhárítási készültséget jelentett Apátfalváról, Balástyáról, Csengeléről, Csongrádról, Kiszomborról, Kövegyről, Kübekházáról, Makóról, Mártélyról, Mindszentről, Röszkéről, Székkutasról. Másodfokú a készültség Csanyteleken, Csanádpalotán, Derekegyházon, Forráskúton, Kisteleken, Ópusztaszeren, Pusztaszeren, Sándorfalván, Tömörkényen. Legmagasabb, harmadfokú készültséget tart Bordány, Domaszék, Mórahalom, Szatymaz, Üllés, Zákányszék, Zsombó.

Menteni mentek

Másodszor rendelték Borsodba a Csongrád megyei vízügyeseket a hétvégén; jelenleg 42 fős osztag segít a Hernád és a Bódva mentén. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egységeit is bevetették; 4 megyei katasztrófavédelmi szakember és 18 tűzoltó menti az embereket és az értékeket. Szombaton Sajókaza kitelepítésében vettek részt, tegnap Felsőzsolca kimenekítésében kérték a segítségüket, ahol a főutcán mellmagasságig érő víz hömpölyög.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. na_mit_talaltam 2010. június 07. 21:39
  „Azért nálunk nagyságrendekkel normálisabb a víz, de lehet, hogy változik a helyzet. A Tisza egyelőre így szépnek, és méltóságteljesnek tűnik:
  http://www.youtube.com/watch?v=BZHUNXurnGY”
 • 20. greg 2010. június 07. 13:02
  „Akkor a nagy testű halak kikerülnék a properrelt? A mederkotrás is baromság. Csak felgyorsul a víz és süllyed a talajvíz.”
 • 19. B.Giovanni 2010. június 07. 12:50
  „Mindig csak védekezünk, védekezünk, védekezünk......
  Egyszer hallanám , olvasnám, hogy a megelőzésre költünk milliárdokat!!!!

  Mikor volt utoljára kis hazánkban mederkotrás.....kb a 80-as évek végén?
  A gátakat meg kell erősíteni, védrencereket kell kialakítani kisebb patakoknál is....
  Készülni kell az ilyen helyzetekre, de ez lassan olyan helyzet lesz mint télen a hó. Egész nyáron készülnek a hóesésre, amikor meg leesik akkor meg nyilatkoznak , hogy nem is értik miként eshetet a hó decemberben......

  Vissza kellene vezetni a mederkotrásokat az összes magyarországi folyón!!! A végtelenségig nem lehet a gátakat magasítani!!! Minden árvízhelyzetben megemlítik ezt, aztán el is tűnik a süllyesztőben, pedig mennyivel egyszerübb lenne egyszer kiadni ekkora pénzt, mint évente milliárdokat beleölni a helyreállításra, károk enyhítésére!!!!”
 • 18. tiszavirag07 2010. június 07. 12:33
  „ez szomorú”
 • 17. frakk 2010. június 07. 11:27
  „Tuti hogy nem darálja le, mivel nem forog gyorsan. Mivel a víznek az energiája jóval nagyobb a szélnél, ezért nem kell akkora properrel átmérő sem. A halak nem buták, , érzékelik a zajokat, tehát elkerülik a generátorokat. Mindenesetre Szegednél lehet ez lenne a menőbb, mivel ritkán fúj a szél.”
 • 16. greg 2010. június 07. 11:19
  „Frakk és akkor ledarálja a lapát a halakat? :D”
 • 15. frakk 2010. június 07. 11:10
  „Az elmúlt napokban láttam egy érdekes filmet a tv-ben. Folyó vizi generátorokat mutattak be zöldenergia fejlesztésre. Kb úgy nézett ki mint egy szélgenerátor, csak jóval kisebb volt kb 2-3 m properrel, és a generátor része áramvonalas hosszan elnyúló, vizbemerűlős változat . Bizonyos helyeken a Tiszában is lehetne ilyeneket használni áramfejlesztésre. Ezek a fősodorban vannak elhelyezve kb a meder aljátoól 2- m el feljebb, így bizonyos helyeken nem zavarnának semmit. két függőleges oszlop között lennének felszerelve, és a mélységüket változtatni lehet, bármikor ki is lehet emelni ezeket. Tehát sajnálatos , h a víz energiáját nem használjuk fel.”
 • 14. theseus 2010. június 07. 11:03
  „"Szegednél másodfok (750 centiméter) fölötti vízállásokra lehet számítani"

  Az biztos, mert Borsodban még csak most várják a tetőzést, rekord vízállásokkal. Csak nehogy Szegednél is rekordot döntsön majd a Tisza.”
 • 13. frakk 2010. június 07. 10:54
  „10 Re: Igaz politikai felfogásunk más oldalon áll, de a leírtaknak kb igazat adok most a 10-es hozzászólásodban. Valóban szélesebb ártereket kellene hagyni sok helyen , hiszen az is mind tározóként működhetne. A tervekben le van fektetve különben , hol merre kellene plusz tározókat építeni. gyurcsányék ezzel nem foglalkoztak, most árvizi mentésként fizetjük ki azt az összeget amit gátakra és tározókra kellett volna költeni. Továbbra is állítom súlyos hiba Szegednél a régi hídnál van a legszűkebb meder méret. Természetesen az emberi butaság miatt (őseink valamiért lebontották a bástyát) mi újból felépítettük és a víz útjába tettük a körbástyát.
  most jól beszéltél egyébként.”
 • 12. 9212 2010. június 07. 10:49
  „4. hozzászólás csónakos.

  Ez mind szép és jó volna, valamint a természet is így rendezi már időtlen idők óta.
  Egy valamivel nem számolt, mármint a természet, a gátlástalan kapzsi halásszal.
  Az árterületen felmelegedett, ívásra alkalmas aljnövényzettel benőtt, vizeket szó szerint leszűrik varsáikkal, hálóikkal.
  Az ívási tilalom lejártakor pedig mázsaszám hozzák ki a halat az addig ügyesen elrejtett bárkákból. Rosszabbik esetben vasvillával szúrják le az ívni akaró tenyészállományt.
  Miért engedélyezett még mindig a szabadvizi halászat Magyarországon???”
 • 11. Logaritmus 2010. június 07. 10:24
  „Hol az a süket alak, aki ilyenkor nyúlgátat akart építtetni az autóforgalom miatt az alsó rakparton? :P”
 • 10. csonakos 2010. június 07. 09:22
  „9. .suhym. 2010.06.07. 09:05
  Nézz egy kicsit utána, jobban! Az, hogy ilyen árvizek vannak az az emberi butaságnak köszönhető! Vásrhelyi Pál leírta pontosan, hogyan kellene a Tisza szabályozást végezni és bizony figyelmen kívül hagyták! Végül egy olasz mérnők tervei alapján készült el a szabályozás! Súlyos hiba volt megszüntetni a nagy ártereket mert a víz nem fér el a beszűkített kotratlan, karbantartás nélküli medrekben!
  Baj, hogy ennyi nyomorúság lesz a víz miatt de az újjáépítőknek el kellene gondolkodni azon, ami a vízé volt azt a víz vissazveszi! A Tisza természetes halállományát a zöldárkor tartosan föntlevé víz biztosította. Amióta egy "csatornává" silányították a vizeket azóta van komoly baj ha hirtelen sok víz jön. Hol vannak a tározók, a vízlépcsők amik hasznossá tehetnék ezt a rengeteg vizet és kordában lehetne velük tartani?”
 • 9. .suhym. 2010. június 07. 09:05
  „4. hozzászólás csonakos 2010.06.07. 06:35

  Gratulálok! Árvizet ide évente többször!

  Nem értek hozzá, biztosan van benne igazság amit írsz,
  DE
  ilyen áron????”
 • 8. szilléri 2010. június 07. 08:57
  „csatlakozom a 6-7-hez!

  Mellesleg meg kéne kotorni a ,,környezetvédelmi" projekteket is!

  kb. olyan mint a kakaó biztos számitógép !”
 • 7. Huba 2010. június 07. 08:51
  „6. papsajt
  Ott a pont!”
 • 6. papsajt 2010. június 07. 08:35
  „Senkinek nem nyílik ki a zsebében semmi amikor a híradót nézi? Nekem naponta az jut eszembe, hogy a 2006-os árvíz után mekkora kormányzati ígéretek voltak, hogy lesz töltés, meg segítség...
  Bajnai 3 milliárdot tett zsebre (Ciprusi offshore cégén keresztül), amikor a Hajdúbét-et saját cégén keresztül adta el. Kapolyit 2 milliárdal segítették ki a vértesi erőműn keresztül, mert benézett egy üzletet. Veres János és cimborája honvédségi megsemmisítésben vettek rész, Kóka cége az EON számítógépeit szereztebe, MTV székház eladás, és új épület bérlés 20 évre 20 milliárt, Posta telephely bérlés, Máv kocsieladások, Malév hitelfedezet...és a BKV-t még nem is említettem. Minden felé csak folytak a milliárdok.
  Most több ezer ember háza, otthona vagyona úszik, mert egyesek nem tettek semmit értük, inkább saját és barátaik vagyonát duzzasztották külföldi bankba. Adó optimalizálás céljából :(
  Mi ez ha nem hazaárulás! Vagyonelkobzás és sitt kellene nekik.
  Idióta Zuschlagot 75millió miatt szívatják 3 éve, úgy hogy mindenki tudja kik voltak még a buliban, de senkit nem zártak mellé.
  Korrupt hatóság.
  Amerikába a csődhullám után a milliárdosokra extra adót vetettek ki, 50-90%-ig adóztak!
  Ebben nem tudjuk majmolni a nyugatot?
  Bezzeg az Áfá-val élen járunk.”
 • 5. gróf 2010. június 07. 08:01
  „http://www.mme.hu/hirek/1112-kepes-beszamolo-a-tiszai-zoldar-partifecske-pusztitasarol.html

  Ami jó a halaknak...szívás a parti fecskéknek.”
 • 4. csonakos 2010. június 07. 06:35
  „Előnye a hosszantartó vízállásnak, végre az ártérben ívhatnak a halak! Lehet majd a kubikokból menteni a kishalakat és valami igazi utánpótlást kap a Tisza élővilága! Ez minden telepítésnél többet ér!:)”
 • 3. Aranea 2010. június 07. 06:05
  „...helyette szennyezik a belvárosban, ahol
  1. a gyakori megállás-újraindulás miatt, valamint
  2. a lassabb haladás miatt eleve több a szennyezőanyagkibocsátás; s nyalánkságként
  3. a mérsékeltebb légáramlás miatt jobban megül...
  mindezt ugyanazon kiindulási pont - végcél vonatkozásában.”
 • 2. napfenyfurdo_mutyi 2010. június 07. 05:44
  „legalabb nem szennyezik az autosok a levegöt ott...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzérmes lett Bordány lova

Rakétagyorsasággal jutott a Nemzeti Vágta döntőjébe Virág András, Bordány lovasa, aki végül a harmadik helyen végzett. Tovább olvasom