Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hosszított hétvégék előtt

Szeged - Hat hosszú hétvégének örülhetünk ebben az évben. Most az október 21–23., illetve november 1–4. közötti napokból lesz pihenőidő. Ha az október végi és november eleji ünnepnapok közé szorult 8 munkás napra szabadságot kap az alkalmazott, 16 napos őszi vakációt nyerhet. Jövőre viszont csak három összevont hosszú hétvégére számíthatunk.
– Érdemes a szabit a hosszúhétvégés ünnepek idejére tartalékolni: 8 nap szabadsággal 16 napos vakációra utazunk a párommal – okoskodik ismerősöm, Kati, aki így október 20-ától november 4-éig tart pihenőidőt.

Nincs telt ház

A szállodákra a nyugati országrészben ki lehet tenni a „Megtelt" táblát a mostani hosszú hétvégén. Ellenben Szeged szállodáiban még kínálnak szabad szobákat. Például a szegedi Dóm Hotel hetven-, a Novotel Szálló hatvanszázalékos előfoglalásról adott hírt. De a Csongrád megyeiek közül is sokan őszi kiruccanásra használják az előttünk álló két hosszított hétvégét. Belföldön a wellness a menő, de hódító ajánlatnak számít az európai városlátogatás is.

Megbolygatja a hétközi munkás és a hétvégi pihenős időszak ritmusát a munkanap-áthelyezés. A munkanapokat akkor helyezik át szombatra, ha a 10 munkaszüneti nap közül valamelyik keddre vagy csütörtökre esik. Október 20-án hétfői, október 27-én pedig pénteki rend szerint tanulnak az iskolások, tartanak nyitva az élelmiszerüzletek, ellenben a munkahelyek többsége pénteknek tekinti ezeket a szombatokat. E kavarodás eredményeként viszont az október 21–23., illetve a november 1–4. közötti szakasz pihenős három-, illetve négynapos hétvégévé duzzad. Ezen időszakok között csak 4 napig kell iskolába menni, mert az október 29-étől 31-éig tartó 3 munkanap tanítási szünet. Mivel az utolsó tanítási nap október 27., az első pedig november 5., összesen hétnapos lesz az őszi vakáció.

Az ünnepek idején változik az üzletek nyitvatartási rendje: az élelmiszerboltok zömének ajtaján is „zárva" táblát találunk október 23-án (kedden) és november 1-jén (csütörtökön). A vonatok, autóbuszok is módosított közlekedési rendben járnak. Október 19-én munkanapi közlekedési rendben indulnak a szerelvények – tájékoztatott a MÁV Zrt. –, de 20-án pénteki, vasárnap és hétfőn ünnepnapi, kedden vasárnapi, szerdán pedig hétfői rend szerint közlekednek a vonatok. A vasúttársaság ígéri: a kihasználtabb vonatokhoz több kocsit csatolnak.

Ebben az évben dolgozni kell – nemcsak az október 23-a és a Mindenszentek előtti szombaton, hanem – a karácsony és az újév előttin is, aminek „jutalma" a 3-4 napos pihenő. Idén összesen 6 többnapos víkendnek örülhetünk. Ellenben 2008-ban csak 3, vagyis a május elsejei, az október 23-i és a karácsonyi ünnepeket megelőző munkás szombat után következik a hosszú hétvége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges irodaház épül Szegeden a híd lábánál

Szeged - Olyan irodaház épül Újszegeden, a Bertalan híd lábánál, amilyen még nincs a városban. A… Tovább olvasom