Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Hova rohanjunk, ha ránk jön a szapora?

Szeged - Van úgy, hogy az emberre hirtelen tör rá a szükség. Hétköznapi probléma ez, ami bárkivel, bárhol, bármikor előfordulhat. Ilyenkor nincs idő, rohanni kell, embereket fellökni, hogy nyomhassuk a kilincset. Szeged belvárosában jártunk utána: mi tehetünk cifra pillanatokban.

Közintézmény, gyorsétterem, kávézó, mozi, köztéri vécé. Mind mind olyan helyek, ahová az ember berohanhat, ha azonnal, menthetetlenül tör rá a hasmenés. Elsőként a belváros közvetlen vonzáskörzetébe tartozó Bölcsészettudomány Kar épületébe sétálunk be, a morcos portáson kívül senkivel sem találkozunk. Rögtön balra a folyosón a férfi vécé. Minden ami kell: papír, kézmosó folyadék, szárító. Akár le is tusolhatnánk, hiszen egy harmonika ajtó mögött zuhanyzót találunk. Azonban raktárként funkcionál, takarító kellékekkel teli helyiség.

Következő állomásunk a TIK, ötven méterre a bölcsészkartól. Bajban volnánk, ha itt jönne ránk a szükség, hiszen mint a tábla mutatja: augusztus közepéig zárva a könyvtár. Tapasztalatból tudjuk: itt a legkulturáltabb az illemhely a környéken, ráadásul olvasójegy nélkül támadhatjuk az alagsori vécét.

Egyre kevesebben járnak a nyilvános vécékbe.
Egyre kevesebben járnak a nyilvános vécékbe.

A belváros felé közelítve egy gyorsétterembe térünk be az Árpád téren. A városi leendával szemben , nem kérnek blokkot a vécé előtt, simán be lehet sétálni. Itt is minden a legnagyobb rendben: tisztaság, papír, automatikus légfrissítő.

Más a helyzet éjszaka a hasonló helyeken. A Kárász utcai konkurenciánál két keresztbe tett felmosó szokta jelezni szombat éjszaka, hogy használaton kívül van az illemhely még a fizető vendégeknek is.

A Széchenyi téri Kerek Perecben nem túl őszinte mosollyal mesélnek az eladók a keserédes témáról: - Mindenkit beengedünk a vécére, nem tudjuk egyesével feltartani az embereket, nem kérünk külön pénzt. Egy- egy fesztivál alkalmával több százan is megfordulnak naponta a dolgukat végezni – mondja egyikük. Magunk is láttuk a focivébé ideje alatt, hogy rengetegen koncentráltak a visszatartásra a pékség előtt, inkább ide álltak sorba, mint a téren kijelölt latrinákhoz. - Többször előfordult, hogy valaki összerondította a mellékhelyiséget, gyakran részegen járnak dolgukat végezni az emberek – sajnálkoznak a fiatal pultos lányok.

A Trainspotting című filmben nem voltak ilyen rendezettek a körülmények.

A Belvárosi Mozi fölötti kávézóban udvariasan engednek az illemhelyre, annak ellenére, hogy nem fogyasztunk semmit. Igaz, ez a célpont nem feltétlenül megfelelő a cifra pillanatok esetén, hiszen lépcső akadályozza az igyekvést.

Utolsóként olyan helyre látogattunk, ahol biztosan fizetni kell a kis és nagydologért egyaránt. 100 forintért könnyíthetünk magunkon a Széchenyi tértől nem messze.

- Egyre kevesebben járnak ide – szomorkodik a Károlyi utcai nyilvános illemhelyen dolgozó Éva néni. - Körülbelül negyven ezer forintos költsége van a főnökömnek havonta, plusz az én fizetésem, ami még 27 ezer forint. Ebben benne van a rezsi, a kézmosó folyadék és a vécé papír is, amiből igen kevés fogy. Közben egy középkorú hölgy rohan a női mosdóba, lihegve mondja már bentről, hogy utólag fizet, mert nem bírja tovább. Éva néni természetesen nem ellenkezik. Mindenki végzi a dolgát.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Mike3 2010. július 22. 10:00
  „Hova rohanjunk, ha ránk jön a szapora?
  Hát, ahogy az elmúlt évek történéseit figyeltem, bármelyik kertbe nyugodtan beszarhatunk illetve ki az ablakon.”
 • 39. Lugas6 2010. július 21. 23:17
  „Az MKB-bankban van WC!!!”
 • 38. Sportplusz 2010. július 21. 23:13
  „.. a belvároi -hid ( mindkét oldal !! ) gyalogos lerjároját használják( + stefánia + kálvária -tér STB ).erre a célra ..Büz .. mocsok ..botka csak a klauzál teret szépiti .. mutogatja .. reméljük nem sokáig”
 • 37. pityesz76 2010. július 21. 18:18
  „hát igen a magyrok még aszarbol is képesek pénzt csinálni..
  Magyarország én így szeretlek !”
 • 36. flexsnake 2010. július 21. 16:29
  „26. az a szinte London belvárosára vonatkozik....”
 • 35. rika10 2010. július 21. 15:18
  „SZAKASZ szarjál beeeeeeeeeeee!
  Igenis ma sok jó téma volt a Délmanciban.
  Javaslat! Nézd meg a WC-jét és a szemétlapátját a leendőbelidnek és utána vedd el feleségül. Tulajdonképpen ez az Önkörmányzatra is vonatkozik! Sokan ítélik meg a WC-ről és a szemetességről a várost. Jobban kellene vigyázni és igyekezni.”
 • 34. mazsolaszolo 2010. július 21. 15:15
  „A németeknél van elvétve ingyenes WC, de az a ritkább. Általában a városok szívében, valamelyik köztéren vannak, vagy a föld felett vagy alatta, pl. parkoló mellett, esetleg hidak alatt, kihasználva a teret. Ha megyek a városba valamiért, mindig van nálam valamelyik zsebben egy-két 50 centes, mert az az univerzális WC-díj. Bárhova be lehet menni, általában ki van írva, hogy nem vendégeknek 50 cent a WC-használat, de az is lehet, hogy ha sokat jársz valahova (nagy KV-vedelők vagyunk :) ), akkor megjegyeznek és nem kérnek egy centet sem. D ez utóbbi nem ökölszabály.

  Elég idegesek a tisztaságra, ezért általában csak ott lehet nem csillivillire pucevált klo-t találni, ahol a tulajerősen délszaki, de leginkább kelet-balkáni származású: török, görög vagy olasz étterem, KV-zó, fagylaltozó. Még a benzinkutak is ragyognak. Otthonra is jó volna innen egy-két ötlet.”
 • 33. vmagdi 2010. július 21. 15:15
  „van egy orszag, na nem a mienk, ahol a 370 ezres nepessegre evente 1,2 millio turista jut. De onmaguk miatt is , minden faluba, varosba epitettek egy nyilvanosvecet. Nem orzi senki, nem kasziroz senki, megis tiszta, van vece papir, meg kezmoso, nincs osszeszarva. Igaz ebbe az orszagba csak evente 10 ezer vagy annal kevesebb honfitarsam jut el. Isten orizz, hogy kitudjon hol vannak ezek a vecek, mert ha a honfitarsaim is bejaratosak lennenek oda, nem lenne kezmoso, se budipapir es jol ossze lenne szarva, de lehet mar az uloket is elloptak volna.”
 • 32. apatfalvifaszagyerek 2010. július 21. 14:55
  „az önkormanyzat feladata lenne
  a sok turista hova jár?”
 • 31. varadipal 2010. július 21. 14:15
  „-Mit kell adni egy hasmenéses orrszarvúnak?
  -Utat, de rögvest.

  Bármely étteremben vagy presszóban beengednek a WC-re, ha angolul kérdezed meg, hol találod.
  Nekem eddíg mindíg bejött, szép bárgyú kifejezéssel és értetlenül vissza is vigyorogtak. Kifelé menet csak annyit szoktam mondani, hogy "No fear!" Erre válaszolják, hogy szívesen.”
 • 30. Titanilla 2010. július 21. 13:13
  „Amikor lebontották a nagypostával szembeni zöld házat, arról volt szó lesz majd másik helyette. Azóta megszünt a Bartók téren is, tényleg fölháboritó! Az meg tényleg kellemetlen, hogyha bemegy az ember egy presszóba, vagy bárhová, sokszor úgy néznek rá, mint a véres rongyra. Bizony azokbanaz intézményekben is kellene lenni illemhelynek ahol sok a várakozási id, pl bankok. Viszont azt is megértem, hogy sajnos nagyon sokan kulturálatlanul használják, és ettől irtózik mindenki. A cikkrl meg a kommentekről eszembejutott egy "átkos" beli dalocska: mert a tanyán nincs árnyékszék, szerte-széjjel sz@rik a nép, Szabad Néppel töröli a p...t Persze azért a tanyát van budi, de lassan egész városunk egy nyilvános budi lesz, emberi és kuty ürülékkel teli.”
 • 29. vuk 2010. július 21. 12:30
  „Nem ertem, hogy miert van ennek ertelme magankezben.
  Az a szomoru, hogy ez uzlet. Nyilvanos INGYENES wc-knek kene lenni, mint mas rendes orszagban!
  Az onkormanyzatnak kellene uzmeltetnie. Szerintetek hanyan fognak a bokorba hugyozni 100-150 ft-os wc helyett?? (tippelek: nagyon sokan!)”
 • 28. szakasz 2010. július 21. 12:30
  „szarjunk beee:D:D:D:D:D
  öcsém de nincs téma a dm-be....”
 • 27. koszone 2010. július 21. 12:15
  „Én bementem,meg akartam venni a bartók térit+postával szemben!
  Sima wc-ként üzemeltetni,nem volt esélyem!
  Most ruha bolt...stb,pedig azt mondják:nekem is jó-neked is jó,na ez nem így volt!
  Tudnék róla mesélni hogy megy ez !”
 • 26. vuk 2010. július 21. 11:51
  „Balkan. Angliaban szinte mindenhol 4 helyisegbol allo budi (noi, ferfi, disabled, baby change) van, es mosolyogva beengednek barhova, ingyen.
  Inkabb, minthogy a koztereket szarjak ossze nem?”
 • 25. 1131 2010. július 21. 11:45
  „uborka szezon... de rossz is -.-”
 • 24. gróf 2010. július 21. 10:51
  „15. hozzászólás igazságkereső 2010.07.21. 09:45

  Láttam mikor a 3 éves kicsivel megkérdezték elmehetnek-e wc-re és azt mondták nekik bankbiztonsági szabályok miatt a szomszéd éttermet ajánlják.
  Látszott az őrön és az ügyintézőn, hogy ciki nekik, de ők csak alkalmazottak ott.Viszont a polgármesteri hivatal közterület-felügyelőportásai szemrebbenés nélkül elküldik az ilyen irányú érdeklődőket. :(
  Asszongya "én is oda járok, nehogymán összehugyozzák nekem..."”
 • 23. antikos 2010. július 21. 10:50
  „2. Szűcs Erika van a képen?... Igen, csak inkognitóban:)
  Tied a két hangszóró!!! :DDD”
 • 22. antikos 2010. július 21. 10:47
  „Kár, hogy fényképet nem lehet feltölteni... De a mai anyag amit találtunk a parkolónkban szerintem napiszarra való. A gatya is ott maradt... Szép sötétkék, igen barna benyomásokkal... Valamit kellene csinálni, mert ez azért nem normális, hogy lépten-nyomon dolgukat végző, főleg hajléktalanokkal lehet találkozni...”
 • 21. apatfalvifaszagyerek 2010. július 21. 10:43
  „graboski,tévedsz,ez a vörös mo gondolkodásmodja
  .uj idök jönnek.
  börtönbe a cuslágokkal és fönökeikkel.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan hallgatták Erkel muzsikáját a Széchenyi téren

Ötödik alkalommal rendezte meg az önkormányzat Szegeden a Zenés Forgatagot: az Erkel-emlékév jegyében állították össze a kedd esti ingyenkoncert műsorát. Tovább olvasom