Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hudini, a vizsla igazi szabadulóművész

Szeged - Ahhoz, hogy valaki a kutyáját megfelelően tanítsa, saját magának is tisztában kell lennie az okítás helyes módszereivel. A hét végén ellátogattunk a Kedvenc Kutyakiképző Iskola évadzáró versenyére, ahol az ebek és a gazdik három kategóriában mutathatták meg, mit tanultak eddig.
– A kutyám egy szabadulóművészről, Hudiniról kapta a nevét, mert bárhová kötöm ki, valahogy mindig sikerül meglépnie – osztotta meg velünk viccesen, kutyája névadásának történetét a tizenhét éves Dorogin Viktória, a nyolc hónapos magyar vizsla tulajdonosa, tegnap délelőtt a Kedvenc Kutyakiképző Iskola évadzáró versenyén. Hudini márciusi kutya, nagyon élvezte, hogy zuhog a hó, életében először találkozott a jelenséggel. Gazdija a negyvennégyes rajtszámmal indította a fejlődő nemzedék – nyolc hónapos kortól másfél éves korig – kategóriájában. Minden hétvégén kijárnak a kutyaiskolába, és Viktória otthon is mindennap tanítgatja kedvencét öt-tíz percig.

Vizsgafeladvány a kutyusnak Fotó: Karnok Csaba

– A tíz hónapos kor alatti kölykök még nem képesek arra a fizikai és szellemi megterhelésre, amire serdülő társaik. Először be kell illeszkedniük a többiek közé: ki kell építeni a kutyakommunikációt. Egyszerűsített engedelmességi feladatokat, ültetést, fektetés megtanításának módját mutatják meg a gazdiknak, illetve nagyon fontos, hogy elsajátítsák az úgynevezett apport készséget, ami annyit jelent, hogy a gazda és a kedvenc együtt tudjon játszani, hiszen a kutyus hajlandósága a játékra minden más képesség kifejlődésének az alapja lehet – magyarázta Martonosiné Matkó Erika, az iskola vezetője. A verseny öt helyszínen zajlott. A különböző pályákon engedelmességi, őrző-védő és akadály feladatokat kellett teljesíteni. Egy megmérettetés a kutyatulajdonosokra is várt. Írásbeli teszten bizonyíthatták: tudják a kutyájuk okításának módszereit.

Ajándékkal jutalmazták a résztvevőket. A verseny végén mindenki hazavihetett valami ajándékot. Az engedelmességi, fejlődő nemzedék és kezdő ovis kategóriában kihirdetett első három helyezett kutya egy-egy serleget kapott. Minden résztvevő ebet megajándékoztak egy nyakba köthető, emblémával ellátott sárga kendővel és az iskolában készült fotóval is. Érmet pedig mindenki kapott egy-egy kiemelkedő tulajdonsága miatt. Engedelmes kategóriában első helyezett Szabó Ernő Maci nevű, hatéves német juhásza lett. Kovács József Rozsdás névre keresztelt afrikai Boerboel kutyusa lett fejlődő nemzedék kategóriában az első. Az ovisok kategóriájában Frodó úr léphetett a dobogó legfelső fokára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

E-vám segíti a vállalkozókat

Számos újítást vezet be január elsejétől a pénzügyőrség a vámkezelésben. Szélesítik az elektronikus… Tovább olvasom