Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

Hulladékkezelés és energiatermelés

Hogyan kímélhetjük környezetünket a hulladékkezelés új technológiájával? Milyen új módszerek kínálkoznak energiatermelésre a Dél-Alföld Régióban? E kérdésekre is válaszol a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozatnak a biopoliszt is bemutató előadásán Kiricsi Imre, a Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékét vezető egyetemi tanára.
A szelektíven gyűjtött szemét kezelésének módszere a Herhof-eljárás, mely – a hulladékudvarok elterjedésével – új munkahelyeket is biztosít – hangsúlyozza Kiricsi Imre.

A dél-alföldi régió gazdag geotermikus energiakincsének balneológiai hasznosítás jelentős fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben. Emellett a termálvíz mezőgazdasági, elsősorban a növénytermesztésben való alkalmazása jelentős. De ennek a felhasználásnak a kiszélesítéséhez még kísérleti fejlesztést kell végezni – hangsúlyozza az előadó. Kevés helyen használják a termálvizet családi házak, kommunális vagy intézményi épületek fűtésére.

A biohajtóanyagok, azaz az előadásban tárgyalt bioetanol és biodízel előállításának lehetőségeit, technológiáját és gazdasági vonatkozásait is megismerheti a hallgatóság. A folyamat az energianövény kiválasztásával kezdődik. Az előadó gazdaságossági adatokkal jellemezi az egyes eljárásokat, és bemutatja, hogy milyen választási lehetőségek vannak. Röviden szól azokról a vegyipari technológiákról, amelyekkel fontos és hasznos vegyületek állíthatók elő bioetanolból, illetve a biodízelgyártás melléktermékeiből.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi JATIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). Ez – felvételről – pénteken és vasárnap este fél nyolctól látható a Városi Televízió Szeged műsorán. A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katalin napsütést, a december havat hoz

A távlati előrejelzések azt mutatják, beigazolódhat a népi megfigyelés. A mai meleget a jövő héten… Tovább olvasom