Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Humusz, papadom és szecsuáni

Szeged - A szegediek kedvelik más nemzetek ételeit – a változatosság hívei szívesen kalandoznak például az indiai, palesztin, kínai, mexikói, olasz, görög vagy szerb specialitások világában. A megyeszékhelyen akár mindennap más országban ebédelhetünk – útlevél nélkül.
Nem kell órákig utazniuk a szegedieknek, ha más nemzetek specialitásait szeretnék megkóstolni. A csongrádi megyeszékhelyen három kontinens ételeiből válogathatunk, a legtöbb helyen a saját országából hazánkba települt séfek készítik a nemzeti specialitásokat. A belvárosban sétálva amerikai, mexikói, görög és olasz ételeket kínáló éttermeket találunk. Az egyik helyre benyitottunk: a cégtáblán tevék és turbános figurák. Az üzletvezető, a palesztin Salha Samir tavaly augusztusban jött Szegedre, most palesztin, libanoni és szíriai ételeket készít. Azt mondta, ezeken a területen több hasonló specialitás van, mint például a kebab, a siskebab és a humusz (csicseriborsó).

– Németek, spanyolok, svédek és japánok a törzsvendégeink, de gyakran térnek be magyarok is, mert az ételeink többnyire csirkehúsból készülnek, és kevés zsírral dolgozunk. Ráadásul minden ételt frissen kell elkészíteni – magyarázta, miközben fehér masszát kanalazott egy kisebb tányérba. Humusszal kínált bennünket – az ételhez nem adott evőeszközt, pitát kellett a masszába mártogatni, és kézzel megenni. – Szeretjük a különleges ízeket, és szívesen próbálunk ki új dolgokat. Unalmas mindig ugyanazt enni – mosolygott Balogh Ramóna és Nagy Ferenc, akik a mellettünk lévő asztalnál kebabra vártak.

A magyarok szája íze szerint fűszerezik a kínai ételeket is. Fotó: Karnok Csaba
A magyarok szája íze szerint fűszerezik a kínai ételeket is.
Fotó: Karnok Csaba

Papadom, paneer pakora és más egzotikus hangzású ételek sorakoznak az indiai–pakisztáni étterem étlapján. Megtudtuk, hogy a magyarul vajas csirkének nevezett fogás a legkedveltebb náluk. Amarjit Singh üzletvezető és a vendégek szerint is olyan ízűek az ételek, mint Indiában.

A kínai éttermek az elsők között jelentek meg Szegeden is. A 13 éve Magyarországon élő Liu Zhi elárulta, hogy náluk a menüket inkább a magyarok szája íze szerint fűszerezik.

– Többségében magyarok járnak hozzánk. A csípős leves és a csípős szecsuáni a sláger – mondta Liu Zhi. A magyar állampolgárságú üzletvezető elárulta, hogy ő a rákot kedveli a legjobban – olykor felkerül az étlapra egy-egy, a tenger gyümölcseiből készült finomság is. A közeli nemzetek ízeit is kedvelik a szegediek. A már említett görög és olasz konyha remekei mellett a szerb specialitásokat is végigkóstolhatjuk, mint például a csevap, a pljeskavica, a raznjici, a baklava.

Kopilovic Dezső már 11 éve vezeti a belvárosi szerb–macedón–görög éttermet. Azt mondta, szerinte azért kedvelik a szegediek a déli szomszédaik ételeit, mert azokban a hús a hangsúlyos és olyan a fűszerezés, mint az eredetié. Ugyanakkor minden nemzeti étel elkészítése speciális ismereteket igényel.

Nyelvtörő étlapok

Sokszor az ételek számát mondják a vendégek, és nem a nevét – egyes fogások a magyarok számára kimondhatatlannak tűnnek. A szerb karadjordjeva snicla valójában kajmákkal töltött sertéskaraj, panírozva, burgonyapürével tálalva. A palesztin mohammra pedig olívaolajban sült csirkecombfilé hagymával ízesítve. A paneer pakora házilag készült túrókockát jelent, amit fűszeres, csicseriborsóból készült lisztben sütnek.

Olvasóink írták

  • 18. smalltown 2009. június 26. 02:56
    „Koszi IVY!:)”
  • 17. flexsnake 2009. június 26. 02:04
    „8. a görög tényleg jó volt, talán nem ment neki. A török is bezárt de ott mindig csak kebab volt :D Azok mindenbe uborkát raktak, hát bameg....”
  • 16. persona 2009. június 25. 12:10
    „marhagyomorral sem élek..:D snassz pulykamellen tengődöm..:)”
  • 15. IVY 2009. június 25. 11:53
    „A legjobb pacalt K.Zoli főzi a Sárga strandon. (Honvéd)”
  • 14. Mignon 2009. június 25. 11:29
    „Nemzetközi konyha ide vagy oda, a legfinomabb megis,egy nagy tanyer 4 db töltöttkaposztaval es
    egy 4 cm-es vastag feher kenyerszeletkevel!!!!!
    (Utana az embert fel kell segiteni az asztaltol........).
    :)”
  • 13. Mignon 2009. június 25. 11:09
    „Nehany evtizeddel ezelött a legjobb pacalt "Matyi"-nal, a Petöfi sgt.-on, a Shell kutnal volt....!!!!”
  • 12. délioldal 2009. június 25. 10:57
    „van valahol a városban olyan hely ahol szőlőlevelet lehet enni? bár ez a humusz dolog is tetszik... hol is van ez?

    éttermeket és bárokat a tiszára!!!!!!!!!”
  • 11. Cat 2009. június 25. 09:30
    „PipiczGabor
    Csak mert te (sajnos) nem engedheted meg magadnak, már beszélni se szabad róla?”
  • 10. IVY 2009. június 25. 09:24
    „3.!
    Azt hiszem, a Classic Cafe a szerb étterem...?
    Új helyen, a Bíróság mellett láttam őket.”
  • 9. persona 2009. június 25. 07:27
    „5. csigabigát meg egyéb tengeri kütyüket nem eszem..:D”
  • 8. persona 2009. június 25. 07:26
    „Flexi, a Matahariban már régóta nincs normális kaja, pedig pár éve még nagyon jókat főztek, jártam is oda sűrűn. A Taj Mahalt egyszer próbáltam, a Görög éttermet sajnálom, amit bezártak a Radnóti mellett, ott szinte mindig teltház volt..”
  • 7. flexsnake 2009. június 25. 06:51
    „Indiai éttermet is meg kellett volna említeni. Sajna a török már bezárt.”
  • 6. PipiczGabor 2009. június 25. 01:08
    „Mind ezt minimalberbol eloknek!!!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 5. maradando 2009. június 25. 01:01
    „Irány a francia konyha !”
  • 4. atomboy 2009. június 25. 00:36
    „A kinai etterem vajon "all-you-can-eat" tipusu? Ha igen, akkor talan meglatogatom.”
  • 3. smalltown 2009. június 24. 22:03
    „melyik a belvarosi szerb etterem?”
  • 2. Logaritmus 2009. június 24. 21:58
    „Egy tapas bár jó lenne a városban, de japán étterembe is szívesen járnék.”
  • 1. reneee 2009. június 24. 18:08
    „Olyan nincs, hogy "kajmák"! :) Inkább kajmak de mindegy, betudjuk véletlen elütésnek. Mellesleg a kajmakkal töltött csevap is nagyon finom. Nekem az indiai kaja ízlik a legjobban, bár a többi ország ételei között is vannak elég jó kulináris élvezetek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Per helyett párbeszéd

Szeged - Szaknyelven szólva egy év próbaidőre bocsátották a kísérleti mediációs programot a Szegedi… Tovább olvasom