Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Hungarikum lehet a szegedi halászléből

Szeged - Hamarosan hungarikum lehet a szegedi halászlé. Az ötletet még tavaly vetette fel egy szegedi tévés, aki Orbán Viktor miniszterelnöknek írt nyílt levelet az ügyben.
Még márciusban kezdeményezte Elekes Zoltán, a szegedi Hungarikum Fesztivál igazgatója és Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója, hogy a szegedi halászlé kerüljön a hungarikumok közé.

Elekes és a Csongrád Megye Gasztronómiájáért díjas Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa a napokban a Nemzetgazdasági Minisztériumban tárgyalt a szegedi halászlé nemzeti értékek közé emeléséről. A szegediek egy bizottság előtt beszéltek ötletükről, mutatták be az ételt és annak sajátosságait. A bizottság tagja volt többek között Horváth Viktória, a minisztérium helyettes államtitkára és Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese is. Elekes elmondta, a tárgyalások reményt keltőek.

Fotó: DM
Fotó: DM

Amennyiben a szegedi halászlé bekerül a nemzeti értéktárba, a kezdeményezők azt még a XVIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál előtt szeretnék bejelenteni.

Mint arról korábban, a halászlébotrány kirobbanása után beszámoltunk, nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek Horváth Zoltán, a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin szerkesztője, aki azt kérte a kormányfőtől, álljon ki a szegedi halászlé mellett, akár úgy, hogy közbenjár a hallé hungarikummá minősítésének érdekében.

Horváth később elárulta, nem küldte el a levelet Orbánnak, azt csak figyelemfelkeltőnek, gondolatébresztőnek szánta. – Görbe tükröt akartam tartani a liluló fejű vitatkozók elé. Azt reméltem, hogy a többség veszi a lapot, és megérzi az iróniát – fogalmazott a szegedi tévés.

Elekes Zoltán kérdésünkre azt mondta, az ő kezdeményezésüknek semmi köze sincs Horváth leveléhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kilencvenezren lépték át a határt Röszkénél a hétvégén

Csaknem 23 ezer járművel mintegy 94 ezren lépték át a határt a hétvégén Röszkénél. Tovább olvasom