Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Húsba vágó Cigányszerelem

Szeged - Nemcsak kellemes nyáresti szórakozást kínál, hanem húsba vágó társadalmi problémáról is szól a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciója, a Cigányszerelem. Premier: ma 21 órakor.
Lehár Ferenc operettjének bemutatójával ma kezdődik a szabadtéri idei programsorozata. A Cigányszerelem 1993-ban egyszer már szerepelt a fesztivál műsorán, a mostani azonban egy másik változat. Ezüstös nyírfaerdő adja a színpadképet, Velich Rita pedig a kalotaszegi népviseletet és a roma folklórt is felhasználta a jelmezek tervezésekor.

– Az operettek szövegkönyvét gyakran kicsit átalakítják – a mostani, Zoltán Pál-féle Cigányszerelem-verziót a dramaturgommal közösen írtuk át. Ilona, a vidéki primadonna nálunk nem a szomszédasszony, hanem egy színésznő Kolozsvárról. Zórika pedig nem megálmodja az életét Józsival, és az álma hatására dönt úgy, hogy Jonelt választja, hanem megéli a történetet. Abban bízom: attól, hogy a sztori így nem annyira szürreális, mint az eredeti, még költőibb tud lenni a mi változatunk – mondja Béres Attila, a Budapesti Operettszínház főrendezője, aki először dolgozik a Dóm téren.

Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze Dragotin Péter erdélyi földbirtokos szerepében Frankó Tündével, aki Ilonát, a primadonnát alakítja. Fotó: Schmidt Andrea
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze Dragotin Péter erdélyi földbirtokos szerepében Frankó Tündével, aki Ilonát, a primadonnát alakítja. Fotó: Schmidt Andrea

– Ez a történet a mai Magyarországon húsba vág: olyan társadalmi problémáról beszél, ami óriási sajtóvisszhangot kapott. Azt szeretném elmesélni vele, hogy Józsi a cigánylegény és Zórika, az erdélyi magyar lány nem azért nem lesznek egymáséi, mert az egyik cigány és a másik magyar, hanem azért, mert különbözőképpen érzik és értik a szerelmet. A szerelemben nem számít, hogy magyar, román, cigány, arab vagy bármi valaki; az számít: ki milyen ember. Elkövettük azt a pofátlanságot, hogy az Erdélyben játszódó operettben a Dragotin Péter nevű szereplőt magyarabbnak értelmeztük, mint a szerző, és Kalotaszeg mellé tettük a történetet. Elsősorban a vizuális hatás miatt: gyönyörűek a kalotaszegi ruhák a Dóm téren, mint ahogyan a cigányesküvő és a végén a két világ keveredése is – állítja Béres Attila, aki jól ismeri Erdélyt, hiszen Marosvásárhelyen született. Épp tíz éve él Magyarországon, de már az 1996-os Dóm téri Elisabethet is látta. – Csodálva néztem annak idején, hogy hol tart a színházművészet. Örülök, hogy most én is itt rendezhetek. Szándékom szerint a Cigányszerelem nem pusztán egy operett-előadás lesz, hanem mély emberi történet. Azt is mondhatnám: prózai színház nagyon jó zenével.

Visszatérnek a régi kedvencek

Régi kedvenceikkel is találkozhatnak a nézők a Cigányszerelemben: Ilonát, a primadonnát Frankó Tünde alakítja, aki a kilencvenes évek felejthetetlen Pillangókisasszonya volt Szegeden, majd elcsábította az Operaház. Józsi, a cigányprímás Kiss B. Atilla lesz, akit filmben és a Dóm téren is láthattunk Bánk bánként. Bodrogi Gyula és Stohl András már az Alföldi-féle Csárdáskirálynőben is meghódította humorával a publikumot. A további szerepeket Molnár Piroska, Gesztesi Károly, Hollósi Frigyes, Kovács Patrícia, Vadász Zsolt és Fekete Gizi játssza. Zórikaként Rácz Ritát hallhatjuk, aki bejutott a Mezzo-operaverseny idei döntőjébe – a szimfonikusokat vőlegénye, Silló István dirigálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre készülődnek a világhírű táncosok

Szeged - Ma este a Cigányszerelemmel nyílik a szegedi szabadtéri, miközben a fesztivál szervezői már a Béjart Ballet Lausanne fogadásán munkálkodnak, hiszen a világhírű balettegyüttesnek megfelelő próbakörülményeket kell biztosítani. Tovább olvasom