Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Húsdaráló gyilkos triciklisek

Arrabal abszurd darabját, A triciklit hazai ősbemutatóként állította színpadra Harsányi Attila a kísérletező kedvű Hetek Csoportjával a kisszínházban. Az eredmény több mint biztató.
Különös darab a világhírű spanyol származású francia író, Fernando Arrabal műve, A tricikli. Egy folyóparti nagyvárosban játszódik, szereplői perifériára sodródott, gyermekien együgyű hajléktalanok, akik egy triciklivel keresik mindennapi szardíniakrémes szendvicsüket. A szegedi színészekből rendhagyó, kísérletező produkciókra verbuválódott Hetek Csoportja Harsányi Attila rendezésében minimalista díszletben mutatta be a darabot. „Egy rozsdás, vén tricikli..." – mondja a szerzői utasítás, ám a címszereplő jármű sem bukkan fel az előadásban – csupán az egyik szereplő karjára csatolt csengő idézi fel.

A sztori könnyen összefoglalható: a hajléktalanok nem tudják a tricikli parkolását kifizetni, ezért elveszíthetik megélhetésüket. Egy ember meggyilkolása révén – akiről azt feltételezik, amúgy is öngyilkos akart lenni –, jutnak pénzhez. Morális aggályaik nincsenek, nem is értik, mi a baj a tettükkel. A rendező morbid képpel sokkol: a gyilkosság után egy nagy, véres húsdarabot darálnak le a színpadon. A sztorinál is abszurdabbak a dialógusok. A botján muzsikáló, sánta Öreg Fuvolás – Gömöri Krisztián alakítja kopaszon, mintaszerű karakterteremtő erővel – és Climando szóváltásába beleszédül a néző: „–...ha sokat játszom a fuvolán, megfájdul a térdem. – Ez azért van, mert kalapot visel. Velem is így van, a sok koplalástól fájnak a körmeim. – Ez azért van, mert kútvizet iszol. Velem is így van, ha sokat hordom a nadrágomat, megfájdul a szemöldököm. – Ez azért van, mert nem nős. Velem is így van, a sok alvástól megfájdul a zsebkendőm. – Ez azért van, mert nem lottózol."

Az abszurditáshoz sikerült sajátos játékstílust találni: az álomkórban szenvedő Apalt Borovics Tamás adja minimálmozgásos eszköztelenséggel. Melkvi Bea Mitája felrobbanással fenyegető érzelmi bomba, Pataki Ferenc a gyermeki rácsodálkozás és a vásári harsányság ötvözetével formálja különössé Climandót.

A Hetek Csoportjának első nagyobb vállalkozása több mint biztató: nyilvánvaló, hogy szenvedélyesen szeretnek játszani, s ezzel sok akadályt legyőzhetnek. Érdemes rájuk odafigyelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom