Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hűségszerződés szeptembertől?

Szeged - Országos napilapok birtokába jutott előterjesztés szerint ez év szeptemberétől a kormány bevezetné az úgynevezett hallgatói szerződést, ami sok újdonságot tartalmaz. Jöhet az új típusú diákhitel is.
A napokban dönt a parlament arról az előterjesztésről, amelyet a hallgatói önkormányzatok és számos tüntető röghöz kötésnek nevezett az októberi demonstrációkon.

Két politikai napilap, a Népszabadság és a Magyar Nemzet a birtokukba jutott előterjesztés alapján megírta: a hallgatói hűségszerződés szeptembertől léphet érvénybe, mindenkire vonatkozik, aki ekkor kezdi felsőfokú tanulmányait.

A Népszabadság szerint a mostani előterjesztés célja, hogy az állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal tanulók a törvényben szabályozott támogatási idő másfélszeresén belül diplomát szerezzenek. A hároméves bachelorképzés (alapképzés) támogatási ideje négy év, az összes tantárgy kipipálása után a hallgatóknak még két évük van a záróvizsgák teljesítésére. Ha valaki ennyi időn belül erre nem képes, vissza kell fizetnie a képzési díjat.

Lengyel Nóra és Nagy Judit. Nekik még zöld az út. Fotó: Frank Yvette
Lengyel Nóra és Nagy Judit. Nekik még zöld az út.
Fotó: Frank Yvette

Az előterjesztés másik fontos pontja keltette a legnagyobb felháborodást az októberi diáktüntetések alkalmával. Eszerint a végzetteknek három éven belül Magyarországon kell elhelyezkedniük, ellenkező esetben vissza kell téríteni a képzés költségének a jegybanki alapkamat három százalékával növelt összegét. Pedig a tavalyi év végén elfogadott új felsőoktatási törvénybe nem került olyan elem, amely itthon maradásra kötelezné az államilag támogatott hallgatókat.

Jön a második diákhitel

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium javaslata alapján tegnap tárgyalta a kormány azt az előterjesztést, amely lehetővé tenné, hogy a hallgatók a mostani 400 ezres szabad felhasználású diákhitelkeret mellé évente legfeljebb 800 ezer forintos, kizárólag tandíjfizetésre használható hitelt is felvehessenek. Ezt a Diákhitel Központ egyből a felsőfokú intézmény számlaszámára utalja. A diploma megszerzése után megkezdett visszafizetésnél az állam lehetővé tenné, hogy a majdani munkáltató költségként átvállalhassa és járulékmentes juttatásként számolhassa el a törlesztőrészleteket.

A végzettek munkaviszonyának ugyanakkor legalább annyi ideig kell tartania, hogy minden, diákként rájuk költött százezer forint egy hónapnak feleljen meg. Ha tehát valakinek 4 millió forint a képzése, annak 40 hónapig kell Magyarországon dolgoznia. A végzetteknek évente be kell számolniuk arról, hogy az adott esztendőben valóban állásban voltak.

Nagy Judit és barátnője, Lengyel Nóra a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Judit olasz mesterszakon elsőéves, Nóra filozófia mesterszakon végzős, a gazdaságtudományi kar alapképzésén szintén. Rájuk már nem vonatkozik a rendelet, de nem értenek egyet vele.

– Ha most lennénk végzősök a gimnáziumban, akkor is jelentkeznénk az egyetemre, hiszen a diploma elengedhetetlen – mondják. Szerintük az, hogy a diplomások nem mehetnek szabadon külföldre, inkább káros, mint hasznos.

– Nekem, ha tovább akarok fejlődni, egyáltalán nem árt, ha kimegyek külföldre, ugyanis ott mélyíthetem a nyelvtudásom. Ezzel szerintem nemcsak magamnak, hanem a hazámnak is jót tehetek, például szinkrontolmácsként.

Nóra szerint a röghöz kötés az Európai Unió szellemiségét csorbítja azzal, hogy nem enged szabad mozgást külföldre.

Rész, egész

Ebben a tanévben 53 ezer olyan diák kezdte meg a tanulmányait, aki nem fizetett tandíjat. Jövőre ez a szám előreláthatólag 30 ezerre csökken. További tizenötezer hallgatónak részösztöndíjat, azaz tandíjkedvezményt ad az állam. A többiek mind költségtérítéses rendszerbe kerülnek.

Olvasóink írták

 • 4. geza 2012. január 06. 14:34
  „Ezért miért kellett egy másik cikk??”
 • 3. manstein 2012. január 05. 21:53
  „Remek, kőkeményen lecsökkentett létszám, Bokros is csak dicsérheti az egészet, közbe meg még a maradék helyre bekerülteket is megszívatják. Konzervatív kereszténydemokrata nemzeti kormányunk igazán büszke lehet magára. Rákosi Mátyás se tudott hatékonyabban országot rombolni náluk.”
 • 2. Füvesember 2012. január 05. 09:43
  „Ez felvet egy újabb problémát!
  Amint diploma lesz a kézben, irány a világ boldogabbik fele, aztán SOHA TÖBBET vissza! Ez a cél?
  Lehet, hogy az Interpol fogja levadászni a fiatal magyar diplomásokat?! Egyébként a kinti fizetésekből röhögve ki fogják tudni fizetni-ha akarják, itthon meg ugyanúgy csak a zacc marad...”
 • 1. favágó 2012. január 05. 09:34
  „Nem kell túllihegni a dolgot! Majd erről a "törvény alkotásról" is kiderül, hogy szabálytalan, "üti a másikat"!:-)
  És akkor majd kénytelenek lesznek módosítani, vagy eltörölni!:-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt maradtak a darvak

A tél közepén még mindig költöző madarakkal van tele Szeged környéke. Tovább olvasom