Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Húsvét előtti rémkép: 40 forintos tojás

Szeged - 40 forint is lehet az átlagos tojás ára – elkezdődött a húsvét előtti szokásos riogatás. A szegedi Mars téri piac nagy múltú kereskedője ezt túlzásnak tartja, de pár forintos drágulást el tud képzelni.
A tojás ára a múlt rendszerben még együtt mozgott a lángoséval a piacon: amikor egy forint volt a lángos, egy forintba került a tojás is. Ma a sima lángos 170 forint, az átlagos tojás 30-ba kerül. Ezt a példát a termelők és a kereskedők azért hozzák fel, hogy bizonyítsák: a tojás még mindig olcsó.

Mi várható húsvétig? Ha sok termelő bedől a magas takarmányárak miatt, ha hirtelen csökken a kínálat, akkor felmehet akár 40 forintra is a tojás darabonkénti ára. De ha nem ez a forgatókönyv jön be, hanem a másik, miszerint szétterítenek az országban jó pár kamionnyi olcsó lengyel árut, akkor a fordítottja következik be.

Bajban a termelők a magas takarmányárak miatt - 40 forintba kerülhet a tojás. Fotó: Karnok Csaba
Bajban a termelők a magas takarmányárak miatt - 40 forintba kerülhet a tojás.
Fotó: Karnok Csaba

Jóslások helyett megnéztük, Szeged gyomrában, a Mars téren mennyiért is mérik a húsvét szimbólumát. Kotogány Jánosnál – aki 1971 óta kereskedik tojással – 22 és 33 forint között lehet hozzájutni az alapélelmiszerhez. Kotogány szerint egyelőre csak azt érezni, hogy tojásból túltermelés és túlkínálat van, az ár szinte egy éve ugyanennyi. Ráadásul mintegy 10–15 százalékkal kevesebb tojás fogy. Hozzátette: tudja, hogy a termelők a magas takarmányárak miatt nagy bajban vannak. Többen csődbe is mehetnek, de most még mindenki abban reménykedik: majd a másik dől ki.

Hogyan lesz 20-ból 35?

A tojós tyúknak kiválasztott csirke ára 170 forint, de mire felneveli a termelő, már 900 forintjában áll. Egy tojás előállításához 10 forintnyi takarmány szükséges. Erre jön rá az energia, a munkabér ára. A tojás önköltségi áron tehát 19–20 forint: a termelő ennél 1–2 forinttal kap többet. A csomagolás tojásonként 3 forint, a felvásárló szintén 3 forintot kér, a kereskedő haszna mintegy 30 százalék.

– Hosszan tartó folyamat előtt állunk, időbe telik, mire jelentősen megdrágul a tojás: de húsvétig legfeljebb pár forint lehet a különbség – mondta az egyéni vállalkozó. Áremelkedést okozhat az az uniós szabályozás is, amelyik 2012-től megtiltja a régi ketrecekben tartott tyúkok tojásainak árusítását. Az új tartás feltételei jócskán drágítanák a tojástermelést, hiszen a mai ketreceket nagyobbakra kellene cserélni.

Ülőrúd is kell

A hagyományos ketreces tartásban az „egy tyúkra jutó terület" 550 négyzetcentiméter, ami körülbelül egy A/4-es lapnak felel meg. Az új szabály szerint feljavított ketreceket kell alkalmazni, amelyekben egy tyúk legalább 750 négyzetcentiméteren éldegélhet. Tojófészket, csipegető és kapirgáló részt, valamint ülőrudat is kell eszkábálni az állatok számára. A másik alternatív, úgynevezett egy légterű istállós tartást egy forráskúti termelő, Nemes Nagy Zsolt próbálta ki, majd, miután több 100 millió forintot költött a telepére, másfél évvel ezelőtt kénytelen volt bezárni – írtuk nemrégiben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bánki 2011. március 30. 00:41
  „Demszkáj után nem is olyan sok !

  Vicc volt ! Q-a sok !”
 • 21. tol 2011. március 29. 21:01
  „a hatvanas évek végén írt Moldova valamelyik novellájában arról, hogy a felek tízezer tojás mindenkori világpiaci árában egyeztek meg valamely adásvételnél. Akkor abszurdnak tűnt a pénz ilyetén megközelítése. Most is...”
 • 20. tarkan 2011. március 29. 17:29
  „Oszt mi lenne akkor ha az egész ország szabotálná a húsvéti nagy zabálások kellékeit a sonkát meg a tojást??,Mondjuk kirándulnának az emberek,disznóhús helyett halat,vagy pulykát fogyasztanának,feldughatnák maguknak a negyven forintos tojásukat mert a kutyának sem kellenének::))Csak akarat kérdése,és sokkolja magát a kereskedő a nyakán maradt áruval...hogy a fene egye meg::)))”
 • 19. ágimami 2011. március 29. 17:01
  „Ja! Cukor!
  Házhoz hozzák, ha akarod! Ez ám az élet mi?
  Csak informálódni kell, és a tyukocskák is a küszöbre fognak tojni! Heh.”
 • 18. ágimami 2011. március 29. 16:44
  „Ezt hívják árgenerálásnak!

  Lehet esze ágába sincs a termelőnek árat emelni, nosza most miért ne? Az UNIÓS szabályok betartatása megint csak a gazdák tönkretételét célozza! A jóistenke tudja honnan érkező tojás milyen ketrecekből származik? Ki látja?”
 • 17. Carlo 2011. március 29. 13:43
  „40 forint is lehet az átlagos tojás ára - elkezdődött a húsvét előtti szokásos riogatás.

  Köszönjük kedves DM, Köszönjük kedves Fekete Klára, ki a .... kezdi a riogatást?
  és ha tényleg annyi lesz az ára, majd tudni fogjuk, hogy a riogatás hatására ment fel
  , ahogy bennem a pumpa is

  először suttogtak, aztán pletykáltak, aztán már nyíltan beszéltek s szörnyűlködtek a következő áremelésről

  mire az illetékesek: ha már ennyit beszélnek róla, tegyünk a kedvükre, és emeljük fel, nehogy szó érje a ház elejét......”
 • 16. jozko 2011. március 29. 13:19
  „Nagyon slendriánul lett összedobva ez az árkalkuláció!
  Lehet, hogy nem a hozzáértéssel-csak a figyelmetlenséggel van a baj.

  Ebben a formájában már-már hangulatkeltésnek számít.
  A lényeg persze a gazdasági környezet-és az bizonytalan.
  Nem elég nyerni-keményen meg kellene markolni a kormányrudat-sőt kormányozni kellene.

  Végül is mindegy...A fórumon úgysem dől el semmi.
  Ami elégedetlenségünket nem tudjuk ráfogni a kormányra,
  azt majd ráfogjuk az asszonyra.
  Van előnye a házasságnak is...”
 • 15. h65535 2011. március 29. 12:21
  „14. Larsson 2011.03.29. 12:16
  Cora 289HUF 20kg/fő”
 • 14. Larsson 2011. március 29. 12:16
  „Hol kapható olyan "olcsó" cukor?!”
 • 13. Logaritmus 2011. március 29. 11:11
  „Sebaj, mert úgyis az a lényeg, hogy zajlik a fülke forradalom és lesz egy bitang erős áprilisi alkotmánya a megváltoztatott nevű Magyar Köztársaságnak.”
 • 12. Nórikám 2011. március 29. 10:10
  „Az a tojás termelő, aki elolvassa a cikket, máris 50.-ft.ért fogja kinálni a tojást, mondván, az újság is megírta! Nem kellene hülyíteni az embereket!”
 • 11. h65535 2011. március 29. 10:00
  „Azokat kellene jól fejbeverni akik ezeket a riogatásokat nagydobra verik vagy pl. a délmagyarba le is írják. A cukorral is ugyanez volt, és lám, újra 300Ft alatt a cukor kilójának az ára.”
 • 10. csillogás 2011. március 29. 09:32
  „jobban megéri ezentúl majd tyúkot tartani...”
 • 9. cyt 2011. március 29. 09:29
  „Ez NEM RIOGATÁS, ez tudatos árpolitika. Mégpedig a sajtó besegítésével az állampolgárok életének megnehezítésére.”
 • 8. achilleus 2011. március 29. 09:28
  „"Ráadásul mintegy 10-15 százalékkal kevesebb tojás fogy."

  --- a március 15-i kereslet ennyivel csökkent volna?
  http://www.youtube.com/watch?v=zquT4EkwQW8&feature=related”
 • 7. igazságkereső 2011. március 29. 09:20
  „Ideje lenne végre a sajtó részéről a riogatásokat, intiuciókat befejezni.Épp a sajtó feladta lenne az egyébként meglevő feszültségek enyhítése, a közvélemény egyébként is "magas hőfokú" felháborodásának csillapítása,mert ami ebben az országban zajlik már húsz éve,az minden negatív képzeletet felülmúl, de úgy látszik van még ennél lejjebb is ami a sajtómunkát jellemzi! Épp a sajtó lenne az normális és demokratikus körülmények között, amelynek hatásának kellene,hogy legyen az országos "balgaságok" csökkentésének,csillapításának!De sajnos úgy látszik, hogy ebben az országban fordítva ülünk a lovon, mert emlékszem még arra, amikor egy évvel ezelőtt a televízió riogatott 50.-ft-os tojásárral azt hiszem húsvét előtt! Egy tény: tudomásul kell venni,hogy minden tojástermelő elkívánja adni a terméket,nyilván ennek rendeli alá árai kialakítását! Ez egyszerű kereslet-kínálat törvényszerűsége, na meg a lehetőségé, hogy milyen vásárlóerő áll a piac előtt!”
 • 6. Naca 2011. március 29. 09:14
  „Valaha a környező településekről szállították a friss házi tojást a piacra és nem volt ennyi hülye előírás. Természetes volt, hogy a tyúk kapirgál, természetes takarmányt eszik, szalmás tojófészke van és ülőrúdon alszik. Ma mindez teljesen idegen és ha meg kell valósítani, visítanak. tudom, hogy változtak és változnak az idők, piaci viszonyok uralkodnak, de én még mindig jobban szeretem a kissé piszkos tojást, mint a túl sterilizált és előre csomagolt, bélyegzett, ki tudja honnan származót. 20 éve ugyanonnan vásárolok, igaz, hogy kicsit drágább, de még soha nem csalódtam a minőségében.”
 • 5. medikuss 2011. március 29. 09:06
  „4.
  a fizetések....”
 • 4. Larsson 2011. március 29. 09:00
  „A kenyér ára is emelkedik, a tojásé is biztos fog, de lehet megáll 39-nél és így tovább... Arról kérnék cikket ami nem emelkedett!”
 • 3. xene@freemail.hu 2011. március 29. 08:50
  „Gondolom szokás szerint beindul majd a felvásárlási láz...amúgy meg nem kell félni :). Hoznak majd szlovák, lengyel, kínai meg ki tudja milyen tojást :).”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb forgalomkorlátozás a József Attila sugárúton

Forgalomváltozás lép érvénybe a a 4-es villamosvonal rekonstrukciója miatt március 30-án. Korlátozzák a forgalmat a József Attila sugárút Makkosházi körúti kereszteződésében. Tovább olvasom