Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Húsvéti kínálat: jó sonka nincs már 1000 forint alatt

Szeged - Több száz forint különbséggel árulják a húsvéti sonkákat a különböző szegedi üzletek. A Röfi-ker hentese szerint egy normális húsból készült áru kilója minimum 1000 forint – a vásárlók többsége idén a drágább, de minőségi termékeket keresi.
A húsvét nemcsak a locsolkodás, a nyuszik és a tojások, hanem a különféle sonkák ünnepe is. Az élelmiszerboltok pénztárai előtt már a hét eleje óta hosszú sorok állnak, szinte minden kosárban ott a füstölt csülök, a kötözött sonka vagy tarja. A húsboltok hentesei is magasabb fokozatra kapcsoltak – Magyarországon húsvétkor átlagosan 3000 tonna sonkát adnak el.

– Olyan legyen, mint egy fiatal lány kemény hátsója. Ami be van csomagolva, formája pedig leginkább egy labdára hasonlít, az gyaníthatóan tele van vízzel – magyarázta a jó sonka ismérveit Molnár Péter. A Röfi-ker hentese elmondta: az igazi sonkának 5–7 hétig kell állnia a sóban, mielőtt megfüstölik, megérlelik. – A normális húsból készült sonka kilója legalább 1000 forint, hiszen az élő disznó kilóját is 300–350 forintért kínálják. Az 500 forintos sonkákat kizárólag apróhúsból lehet előállítani – beszélt a szegedi üzletekben tapasztalt árkülönbségek okáról a hentes. Üzletükben a legtöbb vevő a hagyományos parasztsonkát keresi.

Bárányt is ehetnénk húsvétkor. A legtöbben mégis a sonkára esküsznek. Fotó: Karnok Csaba
Bárányt is ehetnénk húsvétkor. A legtöbben mégis a sonkára esküsznek.
Fotó: Karnok Csaba

– 6–7 éve még azt hittem, hogy ennek a fajtának végleg leáldozott a csillaga. Az emberek ekkor tértek át a legolcsóbb, fóliás sonkák vásárlására. Tavaly még mi is rendeltünk fóliásat, de a fele rajtunk maradt. A vevők visszatértek a minőséghez – mondta Molnár Péter. Szavait a betérő vásárlók is alátámasztották, közülük sokan többkilós parasztsonkákkal a hónuk alatt távoztak az üzletből.


– Már 3 hete elkezdődött a húsvéti sonkavásár, hiszen egy jó minőségű parasztsonka megfelelő tárolás mellett 1 évig is megőrzi a minőségét. Sőt! Az idő múlásával a hús még porhanyósabb és ízletesebb lesz – magyarázta Molnár Péter.

Ahány kilós, annyi óráig főzzük

A füstölt sonkát nem kell hűtőben tartani, tárolására elég egy hűvös spájz. Ahány kilogrammos a hús, annyi óráig kell lassú tűzön főzni: így minden benne levő baktérium és káros anyag elpusztul.

A vásárlók többsége idén a drágább, de minőségi termékeket keresi. Fotó: Schmidt Andrea
A vásárlók többsége idén a drágább, de minőségi termékeket keresi.
Fotó: Schmidt Andrea

Kevesebb a problémás hús

A hatóságok a március 16-a óta tartó húsvéti ellenőrzési akcióban pácolt, füstölt és nyers húsból összesen 2442 tételt vizsgáltak meg, amelyből 25 tételt – 90 kilót – vontak ki a forgalomból. Tavaly ennyi idő alatt 53 tétellel szemben emeltek kifogást. Szigeti Sándor megyei igazgató főállatorvos elmondta, hogy az országos akcióhoz hasonlóan eddig Csongrád megyében is rendezett viszonyokat találtak a húsvéti ellenőrzés során. – A vállalkozók rájöttek, hogy nem éri meg trükközni az áruval – mondta Szigeti. A megyei főállatorvos azt tanácsolta, hogy csak olyan sonkát vegyünk, amelyen az úgynevezett nyomon követési adatok – címke és pecsét – rajta vannak.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Fuleee 2010. április 06. 07:58
  „Ez az ár összehasonlítás teljesen felesleges mivel mérget veszek rá, hogy nem ugyanazon termékekről (minőség, márka) van szó. A Tesco nem hiszem, hogy minőségi termékeket árul ennyiért...vagy ha igen az dömping.”
 • 34. kiokushyn 2010. április 05. 11:42
  „De jó is lenne,ha ilyen tisztaságot láthatnánk a DEPÓ-húsrészlegen, mint ahogyogyan a fotó is mutatja. Csak sajnos NEM így van! Kár!”
 • 33. KolomparBeyonce 2010. április 04. 22:28
  „moderálva”
 • 32. CID 2010. április 04. 19:43
  „31 : Mivan ?
  Azért, azt remélem tudod, hogy a csirkének van tolla, és nem fóliában éli a mindennapjait, és a tehén túlnyomórészt nem lila.
  Lehet késő van már, de bizisten nem értem mire akartál kilyukadni , a kommentedben. :)”
 • 31. flexsnake 2010. április 04. 16:54
  „27. mondjuk úgy hogy a szád tele van mikroorganizmusokkal, a szövetekben is van rengeteg. Nem is okoz gondot amíg a hús nem kezd bomlásnak indulni. Márpedig egy elhalt állat lábában pár óra leforgása alatt megjelenhetnek mindenféle rendkívül gusztustalan jószágok.”
 • 30. flexsnake 2010. április 04. 16:52
  „29. pláne ha tudnád mennyire sonka a sonka :D”
 • 29. man 2010. április 03. 15:31
  „Szerintem sok bolti sonkánál annyi a füstölés, hogy a dolgozók cigiznek a szalag mellett...”
 • 28. lordrotten 2010. április 02. 22:54
  „Ezt a sok teológust... egyétek inkább a sonkát, oszt ha jóllaktatok, nyissátok ki a Bibliát, ne az Új Magyar Kéziszótárt (ed.in.1953).
  Jézus valóságos Isten.”
 • 27. CID 2010. április 02. 21:31
  „gróf : badarságot írtam. A kötözött sonkák átmérője bőven elmarad némelyik parasztsonkáétól. Másrészt vastagság, ide vagy oda, hogy jut be a közepére a baci ? :)”
 • 26. gróf 2010. április 02. 20:53
  „25. hozzászólás CID 2010.04.02. 20:25

  Nem baromság...a nagy tömegű húsok belseje sosem biztonságos!!!! Nem jut be a só, páclé, füst, csak a hő!

  http://www.mebih.gov.hu/index.php/hu/fogyasztoknak/89-botulizmus-es-disznovagas.html”
 • 25. CID 2010. április 02. 20:25
  „23. hozzászólás Esovaro 2010.04.02. 18:05
  Ennél a résznél én is megrettentem. Én spec. nyersen is eszem a füstölt sonkát. De hát nem meglepő, hogy itt baromságokat is "szoktak" írni :)”
 • 24. CID 2010. április 02. 20:23
  „6. hozzászólás allegro 2010.04.02. 09:51

  Ez , így ebben a formában badarság. Pl. ha valaki levág egy 180 kg-os disznót, és nem akar 10 kg-os sonkát akkor kicsontozza, levág belőle egy tetszőleges darabot, megformázza, majd hálóba teszi ( kötözi ) egyrészt azért, hogy legyen formája, másrészt azért, hogy kerek legyen, így kisebb felületen érintkezzen a levegővel.
  Azért mert kötözött az a nyamvadt sonka, azért még nem szar. A gömb alakú az tényleg kicsit gyanús, bár én még nem láttam labda alakú sonkát :)”
 • 23. Esovaro 2010. április 02. 18:05
  „"annyi óráig kell lassú tűzön főzni: így minden benne levő baktérium és káros anyag elpusztul."

  Reg baj,ha igy van. A nyers fustolt aruk sterilek,hiszen a sozas, pacolas es fustoles minden bacit megol.Mert ha nem akkor nem ehetnenk fustolt szalonnat ,husos angolszalonnat ,kolozsvari szalonnat,nyers fustolt kolbaszt”
 • 22. persona 2010. április 02. 14:59
  „mutatja a kisnyugdíjasnak, hogy milyen a sonka :D lehet a nyomtatott DM-ben még illatosított oldal is van :D”
 • 21. KolomparBeyonce 2010. április 02. 14:48
  „Mit paradezik Orban a ket sonkaval a kepen?”
 • 20. rhyyy 2010. április 02. 14:04
  „ajajj, kicsit gondolkozni is kellene
  azt senki se mondta, hogy a tescos sonka 700 Ft-ból készül el. Csak annyiért adják. Nézzétek meg,hogy húsvét után rögtön a duplája lesz, ha nem több. Ezért hívják akciónak. Ezzel egy időben más termék árát megnöveli és máris kész a bevétel. Van benne logika.
  a hentes nem adhatja olcsóbban, mert ő csak abból él, és nem tudja pl a csoki árát növelni:)”
 • 19. online 2010. április 02. 14:01
  „6.allegro. Így gondolom én is. A cikkíró fogalmazása pont a fordítottját érte el azzal amit leíni akartt. Azért értetted félre mert elfelejtettem idézőjelek közé tenni a bemásolt mondatot. Így akartam: "Ami be van csomagolva, formája pedig leginkább egy labdára hasonlít, az gyaníthatóan tele van vízzel - magyarázta a jó sonka ismérveit Molnár Péter" (idézet a cikkből) Na ezért az iskolában 1-est kaptunk volna fogalmazásból. De újabban ujságíró is lehet valaki ennyi tudással. Üdv, kellemes ünnepeket kívánok igazi sonkával.”
 • 18. gróf 2010. április 02. 12:37
  „"A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.[2] A Biblia szerint Jézus - pénteki keresztre feszítése után - a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés."

  "Jézus az Újszövetség és a kereszténység központi személyisége, a legnagyobb hatású vallási alakok egyike. A többségi keresztény tanítás szerint a Szentháromság egyik személye, Isten fia, az emberiség Megváltója, aki emberré lett, keresztre feszítették és feltámadt. "Jézus" a héber ???????? (magyarul Józsué, Józsua) név görög ?????? (Iészusz) alakjának magyarosított változata; a héber név jelentése "Jahveh a szabadító". E név kifejezte Jézus küldetését, hisz ő - a keresztény hagyomány szerint - azért jött, hogy megmentse a világot, és bűneiktől megszabadítsa az embereket. Más vallások is tiszteletben tartják, az iszlám például prófétaként tekint rá. Ismert a Jézus Krisztus és a názáreti Jézus néven is. A "Krisztus" a görög ??????? (Khrisztosz) magyar alakja, mely a héber ???????? (Mossía?, M?ąsî??, Mesiekh; magyarul Messiás) szó tükörfordítása. Jelentése: "felkent": az Ószövetségben a papokat és a királyokat olajjal kenték fel, mely aktus isteni megbízatásukat jelképezte. Eredetileg méltóságnév volt, mely a kereszténységben gyakorlatilag tulajdonnévvé vált. Keresztény értelmezés szerint a felkenéshez használt olaj a Szentlélek jelképe."

  Mindenkinek de kinek-kinek áldott, kellemes ünnepeket!”
 • 17. gróf 2010. április 02. 12:33
  „15. hozzászólás ankusz 2010.04.02. 12:29

  Én is így tudtam...”
 • 16. .suhym. 2010. április 02. 12:32
  „Juhász Gyula: Húsvétra

  Köszönt e vers, te váltig visszatérő
  Föltámadás a földi tájakon,
  Mezők smaragdja, nap tüzében égő,
  Te zsendülő és zendülő pagony!
  Köszönt e vers, élet, örökkön élő,
  Fogadd könnyektől harmatos dalom:
  Szivemnek már a gyász is röpke álom,
  S az élet: győzelem az elmuláson.

  Húsvét, örök legenda, drága zálog,
  Hadd ringatózzam a tavasz-zenén,
  Öröm: neked ma ablakom kitárom,
  Öreg Fausztod rád vár, jer, remény!
  Virágot áraszt a vérverte árok,
  Fanyar tavasz, hadd énekellek én.
  Hisz annyi elmulasztott tavaszom van
  Nem csókolt csókban, nem dalolt dalokban!

  Egy régi húsvét fényénél borongott
  S vigasztalódott sok tűnt nemzedék,
  Én dalt jövendő húsvétjára zsongok,
  És neki szánok lombot és zenét.
  E zene túlzeng majd minden harangot,
  S betölt e Húsvét majd minden reményt.
  Addig zöld ágban és piros virágban
  Hirdesd világ, hogy új föltámadás van!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatásra vár a Magic Boys stábja

Nem kapta meg a támogatást a Magyar Mozgókép Alapítványtól a Magic Boys stábja, így nem készültek még el a londoni felvételek. Tovább olvasom