Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Húsvéti nagybevásárlás

Szeged - Fonott kosár a háziasszony kezében – bevásárlókocsit tol maga előtt a család. Ki ráérősen válogat a sonkák erdejében, ki cetlivel a kezében rohan a polcok labirintusában. Piacon és hipermarketben jártunk húsvét előtt – bevásárolni az ünnepnapokra.
– Cetlivel a kezemben indulok vásárolni mindig – avat be családi szokásaikba olvasónk, Juhász Ildikó. A kétgyermekes anyuka a párjával Mórahalmon kezdte a húsvéti készülődést: a sonkát ottani hentestől veszik már évek óta – az egész családnak: most kilóját 1100–1200 forintért. Akciójuk Szeged szélén, a Budapesti úti hipermarketben folytatódott. – A szokásos havi nagybevásárlás attól lett húsvéti, hogy a nagyjából húsz tételből álló listámon szerepelt a torma és csokifigura is. Úgy számoltam, 15 pici csokitojásból lehet apró figyelmesség a szüleinknek, nagyszülőknek, dédiknek – náluk töltjük az ünnepeket. A saját és a vendég gyerekek márkás tejcsokifigurát kapnak, darabját 800 forintért – idén ez lesz az ajándék. Így is 20 ezer forintot fizettünk a kasszánál.

A Mars téren az ünnep közeledtével a tojásárusok forgalma is megnő. Fotók: Schmidt Andrea
A Mars téren az ünnep közeledtével a tojásárusok forgalma is megnő.
Fotó: Schmidt Andrea

A piacon, fonott kosárral a kezükben kezdik a nézelődést, de az ünnepi vendéglátásra szánt 15 ezer forint nagy részét a hipermarketben a bevásárlókocsit maguk előtt tolva költik el a mai háziasszonyok. A kamratöltögetés nálunk a tojással kezdődik: édesanyámtól kapunk vagy húszat, a sütikhez valót háztól vesszük, falun, 23 forintért. A sonkát még a télen elrendeztük, mert disznót öltünk. Bárányhús nélkül viszont nem húsvét a húsvét! Tavaly tanyáról vettük. Idén a szegedi Mars téri csarnok bejáratánál a hentes, Gurtiák Zsolt ígéri: ha felíratjuk, csütörtökön biztosan vihetjük, kilóját 1950 forintért. Naponta 4–5 bárány kel el, a birkahúst – 1250-ért – jobban viszik. Átellenben a bárány elejének kilóját 3200, a hátulját 3400-ért mérik. A sláger persze mindenhol a sonka: kedvenc hentesünknél 1150-től 1600 forintig terjed a választék és persze a minőség.

Illés Imre és Erdődi Tímea a hipermarketben vásárolt.
Illés Imre és Erdődi Tímea a hipermarketekben vásárolt.
Fotó: Schmidt Andrea

– Viszik a foszlós kalácsot, mint a cukrot, kilója 660 – lelkesedik a szegedi sütödés Kozma Antalné.

Sütialapanyag, üdítő és némi alkoholtartalmú vendégváró legjobb beszerzőhelye a sok kicsi boltot egy hatalmas dobozba záró hipermarket.


– Az akciós sonka és csokitojás, meg az olcsó bébipelenka miatt jöttünk. De ha már itt jártunk, például ásványvizet, sört is vettünk – mutatja a polcok közti sétájuk eredményét, a két megrakott kocsit Illés Imre. A fiatalember rokonának, Erdődi Tímeának segít vásárolni. Azt mondják, sietnek a nagyihoz: a gyerekekkel együtt rétest sütnek, aztán csíramálét – húsvétra.

Szezontermék a hipermarketből

Közel kétszer annyi sonkát vásároltunk a húsvét előtti egy hónapban, mint máskor – mutatja a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése. Igaz, ebből a csemegéből már tavaly is 3 százalékkal kevesebb került a kosárba, az áremelések miatt erre mégis 7 százalékkal többet költöttünk, mint 2007-ben. A főtt, füstölt sonkát vásárlók közel 40 százaléka 60 év fölötti, míg a húsvéti csokinyuszira inkább az ifjúságnak fáj a foga: a nyalánkságok 28 százalékát a 40 év alattiak veszik. Ám az édességből tavaly 16 százalékkal fogyott kevesebb, mint annak előtte. A 2006-os 34 százalékkal szemben 2008-ban 45-re nőtt a hipermarketek részesedése az ünnepi nagybevásárlásból is.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. április 10. 16:31
    „HA én így vásárolnék mint a firkászok, elfogyna a pénz fizetésnapon :D”
  • 2. flexsnake 2009. április 10. 16:31
    „HA én így vásárolnék mint a firkászok, elfogyna a pénz fizetésnapon :D”
  • 1. diverfrog 2009. április 09. 18:40
    „Tojás árát is ilyenkor kell emelni, hiszen nem ünnep a húsvét tojás nélkül! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: szemetes üdvözlet

Kistelek - Welcome to Csongrád country, kedves angol vagy német turista! A szemét nem önnek szól,… Tovább olvasom