Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Húsz év alatt több mint tízszeresére nőtt a kenyér ára

Szeged - Annak ellenére, hogy fejenként már csak legfeljebb 40 kiló kenyeret eszünk évente, fontos kérdés maradt az ára. Emelni kínos kereskedelmi és politikai szempontból is, de így is szépen kúszik felfelé. Most 189 és 269 forint között szóródik a sima fehér kilója.
– Már kenyérből se annyit visznek a vevők, mint régen. Pár éve, ha mást nem vettek, akkor is fogyott a tej és a kenyér. Most jó, ha az akkori mennyiségnek a felét rendeljük – hallottuk egy hazai üzletlánc alsóvárosi boltjában. Fodor Mihályék négytagú családjában egy nap elfogy egy egykilós sima fehér vekni.

Tegnap három szegedi sütöde kínálatából választhatott a polcról: 189 forint volt az akciós, 229 az üzletlánc saját márkás kenyere és 269 a harmadik.

Legfeljebb 40 kiló kenyeret eszünk meg évente. Fotó: Frank Yvette
Legfeljebb 40 kiló kenyeret eszünk meg évente.
Fotó: Frank Yvette

– Ezekhez hasonló sima fehér kenyér volt a legendás 3,60-as kilós annak idején. Manapság ez csupán egy a bőséges kenyérfelhozatalban. Egyedül az nem változott kenyérügyben, hogy az ára politikai és üzletpolitikai kérdés is – hallottuk Varga Lászlótól, a Bajor Pékség tulajdonosától, a pékszövetség szegedi elnökétől. Egyre kevesebb kenyeret eszünk, átlagosan fejenként 40 kilót évente, ami a fele a korábbinak. A mindennapi betevőnk árát emelni nehéz, mivel kínos téma, emiatt az a sütöde boldogul, amelyik sokféle péksüteményt készít. A kenyéren ugyanis 1 forint haszna van. Ha a sima fehér kenyér átlagárát 230 forintnak vesszük kilónként, akkor a 20–22 százalékos kereskedelmi árrés és a 18 százalékos áfa levonása után 162 forint marad a pékségnek. Ennek nagyjából a harmada megy el nyersanyagra, harmada rezsire, üzemanyagra, a harmadik munkabérre, közterhekre kell.

DM/DV-grafika
DM/DV-grafika

Feltehetően bevált reklámfogás az olcsó kenyér, mert 10 éve az egyik szegedi hipermarketben 99 forintos kenyérrel csábították a vásárlókat, és a napokban is hirdetett egy másik 86 forintos veknit. Ha az előállítási árból indulunk ki, akkor ennyiből csak az alapanyagra és a rezsi egy részére futná. Mennyibe kerülne az illatos, friss pékáru, ha a gyártók felemelnék az árát, hogy nekik is megérje? Az általunk megkérdezett szegedi pékségek szerint 280–300 forint lenne egy kiló a boltban.

Lélektani határ 100-nál és 200-nál

Egy kiló sima fehér kenyér a hatvanas-hetvenes években került 3,60 forintba. Hosszan tartotta magát a hatósági ár, könnyen meg lehetett jegyezni, nem is volt más. 1990-ben 20 forintért, 2000-ben már a lélektani 100-as határ fölött vásároltuk. 2005-ben azt írtuk, hogy 140–180 forint, de a pékek elképzelései szerint 20 forinttal megint emelni kellene az árát. Az újabb 200 forintos lélektani határt végül a pékek és kereskedők több tárgyalási fordulója után 2007 őszén érte el a kenyér. Azóta nem emeltek árat a pékek.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
  • 38. vogyo 2010. március 17. 13:19
    „utazó81 örülök, hogy kipróbáltad, és ízlett. Mi már nem is eszünk jóízűt más kenyérből:):):):)”
  • 37. allegro 2010. március 08. 17:29
    „29. Emelkedtek is a fizetések ez arányban.

    Csak a banki kamat nem. És a befizetett biztosítási díjak teljesen elértéktelenedtek már 10 év alatt, 90-ben kezdtem én is. Soha többé...A tandíjba még mindig érdemesebb volt befektetni. Hosszú idő távlatában látszik csak mit ér minden szép ígéret.”
  • 36. utazó81 2010. március 06. 22:25
    „Mikor kisűlt a kenyér megkentük kenőecsettel vízzel gyönyörű fényes lett.”
  • 35. utazó81 2010. március 06. 22:23
    „Vogyó nemrég sűlt ki nálunk a Te recepted alapján a kenyér.Tényleg nagyon finom, köszi a receptet.
    Flexi az élesztő helyettesíti a kovászt.Ma már a pékek is egyre kevesebb helyen használnak kovászt.”
  • 34. macs 2010. március 06. 18:58
    „Besenyő_Pistabácsi,
    nem értem a kérdést.”
  • 33. macs 2010. március 06. 18:55
    „L3oN1o7,
    ami a fizetéseket illeti beszéld meg a fönőköddel.”
  • 32. flexsnake 2010. március 06. 17:56
    „28. de ez kovász nélküli? :D
    Jó lenne egy cikk az otthoni kenyérsütésről is végre.”
  • 31. varadipal 2010. március 06. 14:21
    „29.: 19.”
  • 30. maz 2010. március 06. 13:50
    „Hiaba szidjatok itt barmejik partot az orszag akkor is szarban van es ez nem csak a kenyer aran latszodik”
  • 29. L3oN1o7 2010. március 06. 11:45
    „Mindenki számolgat itt hogy akkor ez volt most ez van. Itt a lényeg az hogy ha a kenéyr ára 20-szorosára emelkedett akkor a fizetéseknek is emelkedni kellett volna ez arányban.”
  • 28. vogyo 2010. március 06. 05:11
    „Amit kenyér néven árulnak egyes boltok, az inkább vicc, az áraik......?

    10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 40 dkg sima liszt, 1 teáskanál tengeri só, 1 mokkáskanál cukor, 1 teáskanál porélesztő, 1 evőkanál olaj, 320 ml langyos víz. Ezt összegyúrom, hagyom kelni kb két órát, és 170 fokon megsütöm. Nem kell nagyon dagasztani, csak összegyúrni. Kb 20 perc alatt elkészül az összeállítás.
    Ezt a kenyeret esszük több mint három éve. Nincsenek benne adalékanyagok, (csak az ami a lisztben úgyis benne van) Még négy naposan is szépen szeletelhető. 80-90 Ft-ból kijön a 70 dekás kenyér.”
  • 27. gróf 2010. március 05. 23:50
    „- "Már kenyérből se annyit visznek a vevők, mint régen." Inkább a kalácsot veszik...”
  • 26. flexsnake 2010. március 05. 22:15
    „16. köszi, ezt kipróbálom :) ha már nem esik át a közepén a vaj, ... :D”
  • 25. Besenyő_Pistabácsi 2010. március 05. 20:52
    „macs!
    Köszönöm a linket! De hol van ez köszönő viszonyban a valósággal kérdezem?”
  • 24. macs 2010. március 05. 20:22
    „Besenyő_Pistabácsi,

    ezt a linket ajánlom:
    http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_25_02i.html
    http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/let/let20912.pdf”
  • 23. macs 2010. március 05. 20:14
    „"Már kenyérből se annyit visznek a vevők, mint régen."
    Tényleg nem visznek annyit, de a szemétben sem látok fél vekniket, mint korábban. Kevesebbet vesznek és azt mind meg is eszik és nem dodják a szemétbe, mert megszáradt.”
  • 22. Besenyő_Pistabácsi 2010. március 05. 16:42
    „Ja akkor amikor kerestek az emberek havi 4000 Ft abból tudtak venni havi 1111 kiló 3,60 as kenyeret és 2000 db 2 Ft os buszjegyet. Ma vehetsz a 108000 ezres átlag fizuból (amit a kormány nem tudom honnan hozott ki) 300 Ft os buszjegyből 360 db ot, 250 es kenyérből 432 kilót. A két fizu között eltelt 30 év, vagy is nem előre tart a Magyar életszínvonal hanem hátrafelé. Azt még azt mondják, hogy a túlfogyasztás miatt kerültünk ide ezért kéne a megszorítás, ugye emberek ez teljesen életszerű?”
  • 21. nyomdasz63 2010. március 05. 16:38
    „A statisztika szerint a kenyérfogyasztók között 100%-os a halálozási arány!”
  • 20. Norman_Bates 2010. március 05. 16:31
    „Figyeljétek! Ilyenkor jönne a komcsi demagóg duma:
    "- De mennyi színes TV-t lehetett venni egy havi fizetésből 20 éve.. és most?"
    Ha jól hallottam valamelyik kommunista birka már elsütötte, hazudnék, ha azt mondanám nem vártam ezt a szánalom magyarázkodást.”
  • 19. varadipal 2010. március 05. 15:58
    „Nagyon frappáns cím. A fizetésed hányszoros lett húsz év alatt okos firkász?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadett: Megrázom magam, és továbblépek

Gregor Bernadett a szegedi kisszínházban lép fel ma este. Szabadúszóként kell megélnie, miután Pesten nem újítottak vele szerződést. Tovább olvasom