Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Húsz év után hagyja abba Ványai Éva

Szeged - Öt önkormányzati ciklusban képviselő, háromban alpolgármester is volt Szegeden Ványai Éva. Az MDF-ből már kilépett, és a politizálást sem folytatja.
– Nem azért hagyom abba, hogy más pártban folytassam. Örültem, hogy részese lehettem az elmúlt 20 évnek, és sok sikert kívánok az utánam következőknek – mondta lapunknak Ványai Éva. Úgy döntött: 20 év közgyűlési munka után nem indul az októberi önkormányzati választáson.
A képviselő a háromtagú Lokálpatrióta Frakció tagja. Az MDF-ből már kilépett, de ezt – eddig – nem hozta nyilvánosságra.

– Az MDF politikája számomra vállalhatatlanná vált. Végzetes hibának tartottam az SZDSZ-szel kötött választási szövetséget. Nemcsak ideológiai, hanem pénzügyi válságba is sodródott a párt. Változott a politikai stílus, mások a módszerek, az eszközök. Ez nem az én világom – indokolta döntését.

Ványai Éva. Fotó: DM/DV
Ványai Éva. Fotó: DM/DV

Az elmúlt 20 évet értékelve kiemelte: igyekezett konstruktív, cselekvő ellenzéki lenni.

Javuló tendencia

„A jövő a tudásalapú gazdasági ágazatoké. Nagy jelentősége van a minőségi felsőoktatásnak. A jövőt a fenntartható fejlődésben látom. A munkahelyteremtés a legfontosabb a szegedieknek, de máris örvendetes ténynek tartom, hogy 7 százalék a munkanélküliség a városban, ami alacsonyabb, mint a Dunántúlon. Tehát megfordult a tendencia" – hangsúlyozza a közszerepléstől búcsúzó Ványai Éva.

– Öt önkormányzati ciklust fog át képviselőségem, háromban alpolgármester is lehettem. Lippai Pál polgármestersége alatt – többek között – tornacsarnokok épültek, elkészült a szabadtéri mobil nézőtere. Szalay István regnálása idején épült például a piarista gimnázium. Bartha László ciklusában kezdődött el – egyebek mellett – a csatornázás, felújították a Kárász utcát. Botka László polgármestersége alatt pedig megújult a Szent István tér, a Tisza Lajos körút, autópályák épültek. Az egyetemi beruházásokkal együtt 200 milliárdot meghaladó beruházással gyarapodik Szeged. Azok a polgármesterek tudtak látványos és nagy beruházásokat megvalósítani a városban, akik mögött minősített többség állt.

Ványai Éva a civil munkáját nem adta fel, az Egyesített Szociális Intézményben dolgozik. Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy lecserélik, ha változik a városvezetés, azt válaszolta: elvégezte a gazdaságtudományi egyetemet, az orvosi diploma mellett nyelvvizsgái vannak, OKJ-s képzéseken vett részt.

– Ezzel a tudással és tapasztalatommal jól tudom szolgálni a munkahelyem fejlődését. Ismerve a demográfiai helyzetet, az idősek ellátása a jövőben még nagyobb problémát jelent a társadalomnak. Ezen a területen is szükség van a munkámra.

Magánéleti terveiről keveset árult el a búcsúzó képviselő: ezentúl többet kertészkedik, zenét hallgat és olvas. Várja, hogy megszülessenek az unokái. A közgyűlési közvetítéseket pedig nézni fogja.

Olvasóink írták

 • 17. Lacapapa 2010. augusztus 13. 13:26
  „Meglehetősen felszínes cikk, sajnos úgy tűnik a DM-től ennyire futja. Elsősorban a kultúráért tett erőfeszítéseinek felidézését hiányolom. Mert például oroszárésze volt abban, hogy évről évre megrendezésre kerülhetett (az egyébként deficites) Szabadtéri. Hasonlóképpen a Szegedi Nemzeti Színház fenntartása, vagy a Szegedi Kortárs Balett megmentése az ő nevéhez fűződik. (Bár utóbbi intézmény számomra inkább felejthető, mégis egy országosan elismert művészeti műhelyről van szó.) Remélem, egyszer egy kimerítőbb beszámolót is olvashatunk majd.

  Köszönjük, Éva!

  ui.: A szikkadtagyú kommentelőknek pedig ajánlom, hogy előbb tájékozódjanak Szeged kulturális életével kapcsolatban és aztán gondolják meg, mielőtt leírnak valamit.”
 • 16. becsei.sandor 2010. augusztus 11. 09:19
  „Kedves kereső.Magam,bár nem vagyok büszke rá,tagja voltam az MSZMP-nek. Ezzel együtt elhiszem
  önnek,hogy a Szeged MJV Tan. valahányas MSZMP alapszervének taggyűlésein,melynek résztvevője
  voltam,ugyan ezeken a taggyűléseken Ványai Éva és testvéröccse László rendszeresen csak mint
  megfigyelő,és nem mint tag vett részt.(Lászlótól magától halhattuk,megyei APEH tótumfaktummá
  kinevezésekor:Soha pártnak tagja nem voltam.) Legalább ilyen korrekt volt Bödőné Rózsa Edit (Ma már csakRózsa Edit) nyilatkozata. Őúgy emlékezik:Az első kettős jelöléses választáson az MSZMP jelöltjével
  szemben nyertem választást. Valójában az MSZMP másik jelöltjével szemben nyert,a Konzerv gyár
  és aGumi gyár MSZMP szervezetei jelölhettek.Bödőné a Gumi gyár pártszervezetének volt tagja
  és jelöltje. Summa summárum belátom törvényszerü volt az MSZMP bukása,hiszen rajtam kívül
  nem is volt tagja.”
 • 15. kereső 2010. augusztus 10. 09:24
  „Ványai Éva soha nem volt MSZMP-s tag, a szegedi MDF alapító tagja volt, és úgy vélem lett volna lehetősége a 22 év alatt "elpártolni", de nem tette, ezért is hiteles politikus. Habár magas fizetéseket kapott, korrupcióról nem tudok, sajnos ez is ritkán mondható el képviselőinkről”
 • 14. papsajt 2010. augusztus 08. 17:03
  „"Nem sok vizet zavart, annyi szent. De legalább felvette a semmiért a fizetését."
  és még sokan mások
  :)”
 • 13. madártej 2010. augusztus 08. 14:51
  „Most majd ki ad Botkáéknak orvosi tanácsokat, Éva? Az árulás bére azért jól jött eddig...”
 • 12. Agyi54 2010. augusztus 07. 20:17
  „Legyen örömöd unokádban,puszillak:P.Nelli”
 • 11. SP 2010. augusztus 07. 18:05
  „Az éjszakai fogorvosi ügyelet még rendezetlen, félbe maradt a téma?”
 • 10. dodó 2010. augusztus 07. 15:35
  „Tényleg nem sok vizet zavart, de a pecsenyéjét szépen sütögette. Most, hogy esélye sincs bejutni, "emelt fővel" távozik. Csak remélhetjük, meg tud élni (nehezen) ezután is.”
 • 9. Tapasztalt 2010. augusztus 07. 14:13
  „Köszönjük Éva, mindig korrekt voltál!”
 • 8. h65535 2010. augusztus 07. 13:16
  „Nem sok vizet zavart, annyi szent. De legalább felvette a semmiért a fizetését.”
 • 7. reagens 2010. augusztus 07. 12:55
  „Miért nem hamarabb, mondjuk 5 éve unt bele?
  Ejnye, ejnye lári-fári, sajnálom szegényt.”
 • 6. Lugas6 2010. augusztus 07. 10:46
  „A képviselő Asszony eddigi politikusi munkájával teljesen meg vagyok elégedve. Semmi olyat nem tett ami nem szeretett városunk javát szolgálta volna. Sőt alkotó részese volt városunk akármilyen politikai vezetés melletti, elmúlt 20 éves töretlen fejlődésének. Az elhatározása teljesen érthető, és szuverén joga. Kedves képviselő Asszony jó egészséget és azt kívánom, hogy a további életében sikerüljön megvalósítani az elképzeléseit”
 • 5. koszone 2010. augusztus 07. 10:35
  „MDF olyan van??????
  Sikeres politikus ,gondolom a családja körében !”
 • 4. xene@freemail.hu 2010. augusztus 07. 09:03
  „Hát 20 év alatt meg lehet keresni a nyugdíjra valót, ill. az élete hátralevő részére való zsetont....ha valaki politikus...”
 • 3. becsei.sandor 2010. augusztus 07. 09:00
  „Az MSZMP- ből is kilépett,az MDF- ből is,pedig mindkettő igen sikeres párt napjainkban.”
 • 2. saturnus 2010. augusztus 07. 08:05
  „Már épp ideje már hamarabb kellett volna.Jóska után minimum.Jó pénzért nem tett semmit csak kavarta amúgy is ezt az elcseszett húsz évet,amit a politikusok/pultz utca lenne a lakó helyük/okoskodó tudatlanságukkal tönkre teték az országot benne emberek millióit szegényítették el és elvették jövőjüket öregségüket megkeserítik.”
 • 1. Tóthimi 2010. augusztus 07. 07:36
  „Szép volt Éva!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útzár - kerülőúttal

Kelebia - Augusztus 9-én 8 órától augusztus 13-án 17 óráig a Kelebia vasútállomás területén teljes… Tovább olvasom