Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Húsz éve kérdés, mi lesz a Hágival

Húsz éve kérdés, mi lesz a Hágival
Szeged - Egyelőre nem tudni, hogy újranyit-e valaha az 1997 óta zárva tartó Hági. A tulajdonos tegnap nem kívánt erről nyilatkozni. Korábban azt mondta, megfelelő gazdasági klímára vár, mert nincs akkora fizetőképes kereslet, hogy megérje működtetni a patinás vendéglátóhelyet.
Hági-történelem

1856–1883: a Hági helyén állt Szeged első állandó színháza
1883-ban: lebontották a színházat
1890-ben: Haggenmacher Henrik, Svájcból származó budapesti sörgyáros vásárolta meg a Hági-telket, ahol sörcsarnokot alakított ki, amelyben a friss sörön kívül a magyar konyha válogatott ételeit is felszolgálták
1923-ban: Gottwald Rezső vásárolta meg a már Hági-nak (Haggenmacher után) becézett vendéglőt. Később özvegye lett a tulajdonos.
1948-ban: államosították a Hágit
1994-ig: a Csongrád megyei vendéglátóipari vállalat működtette étteremként és sörözőként
A patinás szegedi vendéglátóhelyek közül a Tiszavirágot felújították, a Kass Szálló közkedvelt bulihellyé vált, a Bárkából pedig élelmiszerbolt lesz tavasszal a tulajdonos elmondása szerint. Egyedül a lassan két évtizede, 1997. december 31-e óta zárva tartó Hágiról nem lehet tudni, mi lesz a sorsa.

A Hágit 1999-ben 67 millió forintért vásárolta meg az Imosoft Kft. A cég ügyvezetője, Török Zoltán korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a felújítás után étteremként kívánja üzemeltetni a patinás vendéglátóhelyet. Olyat is mondott a tulajdonos 2004-ben, hogy azt követően kívánja megnyitni az éttermet, miután leért az M5-ös autópálya Szegedre, és megfelelő lesz a gazdasági klíma, mert még nincs akkora fizetőképes kereslet, hogy megérje működtetni a patinás vendéglátóhelyet. A sztráda 2005 decemberében Szegedre ért. 2006-ban külsőleg megszépült a Hági. Miután kényszertatarozást rendelt el az önkormányzat, mert a 2001 óta helyi védettség alatt álló lepusztult épület rontotta a városképet.

Legutóbb azt nyilatkozta lapunknak Török Zoltán, hogy nincs cége napirendjén a Hági hasznosításának kérdése (Ül és gondolkodik a Hági tulajdonosa, 2008. október 24.). Akkor kérdésünkre, miért nem történik valami az egykor jó hírű étteremmel, azt válaszolta, várnak valamire, de hogy mire, azt nem árulta el.

Hosszú évek elteltével ismételten megkérdeztük Török Zoltántól, mi a terve a Hágival, megnyitja-e valaha is az egykor patinás vendéglőt, de a tulajdonos tegnap nem kívánt nyilatkozni.

Borítókép: fortepan

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a Szakma Kiváló Tanulóit

Ma délelőtt kezdődnek el a Szakma Kiváló Tanulója verseny Csongrád megyei elődöntői Szegeden, a kamara székházában. Tovább olvasom