Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Húsz méter magas szeméthegy

Két éve Szegedről és 25 kilométeres körzetéből minden vegyes háztartási hulladékot a sándorfalvi út mellett dagadó szeméthegy temet magába. Most 20 méteres a depó, ami egy panelház hetedik emeleti magasságának felel meg – 40 év alatt több mint duplájára hízik.
Egy tízemeletes panelháznak csak a legfelső három szintje látszana ki a sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó 20 méter magas szeméthegye alól. A tetejéről rálátunk a közeli erdő lombkoronájára, de innen a 119 méter magas Matáv-torony is jóval alacsonyabbnak tűnik. A 24 hektáros, szabálytalan trapéz alakú piramis leghosszabb oldala fél kilométeres, az egész területére elférne a Dóm tér – kétszer.

Az alapját 1984-ben vetették meg, amikor a régi szeméttelep kinyitott. Két éve viszont, amióta 10 milliárd forintból elkészült az összesen 35 hektáros megaobjektum, 33 település 250 ezer lakójának nagyságrendekkel több hulladékát kezeli a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Zalai Antal telepvezetőtől megtudtuk: 60 ezer tonna vegyes kommunális hulladék érkezik évente. Ez megy a hegyre. A lábánál elterülő mamutüzem fogadja a többit; a 29 hulladékudvar, a 72 gyűjtősziget és a háztartási szelektív gyűjtőzsákok tartalmát. A szelektív hulladék mennyisége nőtt ugrásszerűen, a két évvel ezelőtti 4 ezerről tavaly 6800 tonnára. Ezt továbbítják a komposztálóba, kőtörőbe vagy az üveg-, műanyag- és fémválogató csarnokba.

A vegyes háztartási hulladék mennyisége kicsivel, de egyelőre még emelkedik. Európai tapasztalatok szerint a növekedés pár éven belül megtorpan, mert egyre többen válogatjuk szét a hulladékunkat.

Pillanatokra terülj, terülj, asztalkám a szeméthegy a madaraknak. Utána földdel borítják be a kupacot. Fotók: Karnok Csaba

A korszerű depónia nem egyszerű szemétkupac. Négy duplán szigetelt óriáskazettából áll, amit belül csurgalékvizet gyűjtő vezetékek és biogázcsövek hálóznak be. A „hegy levét" biológiai szennyvíztisztító mossa, és a depón újrahasznosítják. A biogázt motorokhoz vezetik, az fejleszt belőle áramot a telep működéséhez.

A kukásautók széles szerpentinen kaptatnak fel. A piramis minden része magasodik. A lépcsőzetes hegy platója jelenleg nagyjából 18 hektáros. Fönt a legfrissebb szemétcsíkból látni mindössze egy 100 méter széles 10 méter hosszú szőnyeget. Nem büdös, enyhe biogáz szagot visz a szél. A lerakott műanyag zsákokat a tömörítőgép tüskéi bontják, a tolólapátja egyengeti, a súlyával gyűri maga alá. A munkagépet dankasirályok ezrei követik. Kikapkodják a zöldségmaradékot, gyümölcsöt, kidobott moslékot. Pár percük marad, mert a ledobott szemétre a rágcsálók elszaporodása ellen és a fertőzés elkerülése végett a gép 20–30 centi földet rétegez. A szeméthegy belseje is tömörödik, évente egy métert rogy a mamuthalom.

Síparadicsom, fűpiramis

A sándorfalvi úti szemétpiramist 40–50 méter magasra hagyják nőni a következő 40–60 évben. Unokáink újrahasznosíthatják. Münchenben olimpiai park, Hollandiában síparadicsom, Ausztriában fűpiramis lett belőle. Nem alternatívája a depónak a szemétégető, mert közel 50 milliárd forintos költség lenne, és nincs rá jelenleg uniós támogatás – mondta Lukács Attila környezetgazdálkodási divízióvezető.

Nincs turkálás

Előfordult, hogy hetekkel a lomtalanítás után vette észre valaki, hogy értékes fényképezőgépét, illetve ékszereit bent hagyta egy kiselejtezett szekrényben. Hiába jött, a szeméthegyen nincs lehetőség megkeresni. 

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. tahoszegedi 2009. szeptember 10. 12:08
  „27. hozzászólás varadipal 2009.09.10. 11:31

  Csak az utánuk fizetendő járulék a rengeteg”
 • 28. tahoszegedi 2009. szeptember 10. 12:07
  „26. hozzászólás bata88 2009.09.10. 10:38

  akkó 110, nemmindegy?”
 • 27. varadipal 2009. szeptember 10. 11:31
  „Én egy csomó szemetet láttam az utcán,a Kárász sarkán meg a Mars téren egész nap kódorogni, büdösek is voltak, meg biogáz is jött belőlük, olyan szesz szagú.Ezeket nem lehet újrahsznosítani? A lapátlökdöséshez nem kell diploma.Annyi segédmunka van a városban, olcsóbbak lennének, mint az építő alvállalkozó kft-k alkalmazottjai, és nem állnának annyian sorba a segilyért./és ráadásul mind beszél idegen nyelvet is pótlékmentesen/.Aki tudna dolgozni, de nem akar, annak a segilyt csak virtuálisan, vagy fényképen kell adni.”
 • 26. bata88 2009. szeptember 10. 10:38
  „25.
  Honnan szedtél te 150 literes kukát?:D”
 • 25. tahoszegedi 2009. szeptember 10. 10:08
  „20. hozzászólás sr 2009.09.09. 14:00

  Név szerint?

  Mutass jól ellátott környéket.

  Végezz számításokat, tárolóedény űrtartalma, környező lakásokban élők száma, vesd össze a kertes házban, vagy társasházban élők KÖTELEZŐEN előírt elszállítandó szemétmennyiségének értékével.

  Ki fog derülni számodra is, hogy egy-egy ilyen "szelektív henger" csak a környező lépcsőházakban élőket szolgálja.
  Aki egy sarokra lakik (egyrészt lusta) már nem tudja elhelyezni a szelektív szemetét :-)))

  A KHT-t, és az Önkormányzatot kurvára nem érdekli, hogy az esetlegesen nálad keletkező újrahasznosítható hulladékkal mit csinálsz, meg van szabva, hogy mennyi hulladékot termelsz, és ez alapján számláznak.

  Én pl a konyhai hulladékot a kert végében a lenyírt fűvel komposztálom, a papír, és egyéb éghető (pl Délmagyar újság) hulladékot a kandallómban hasznosítok gyújtósként.
  Jó ha a 150 literes edényem 2 hét alatt megtelik, de az állatok hetente ürítenek, MINEK ?????????????????

  1 hónap alatt gyülik össze annyi hulladékom, hogy 1 m3 legyen, ami persze díjmentesen lerkahatom a SÁndorfalvi gigaojjektumban.

  ehelyet fizetnem KELL kéthavonta.

  Ennyit az EU-ról, és a környzettudatosságról, és a tahóságról.

  Volt szerencsém”
 • 24. Logaritmus 2009. szeptember 09. 18:04
  „Nekem a szemétről mindig a sok csomagolás jut eszembe, ami egy-egy bevásárlás után a kukában landol. Meg ez az írás:
  http://w.blog.hu/2009/01/25/palacka_es_a_tao

  Dagadó kebellel büszkélkedik a környezetvédelmi miniszter a budaörsi Tescóban, és jó oka van az örömre. A hipermarketek mostantól visszaveszik a műanyag palackokat, sőt a sörösdobozokat is, és ezzel hétmérföldeset lépünk, arccal a környezetvédelem felé. A probléma nyilvánvaló és közismert: állampolgár hazaviszi a Tesco-kólát, megissza, hozzá még legurít néhány sört is, a göngyöleg meg megy a kukába. Ez így nem jó, mert ezeket újra lehetne hasznosítani, ha nem a többi szemét közé dobálnák, és akkor annyival kevesebb lenne a szemét a legális és illegális lerakókban. A cél tehát az, hogy állampolgár szelektáljon, vigye a palackot és a dobozt a helyére, ahol szakszerűen feldolgozzák.

  Mostantól erre komoly ösztöndíj készteti őt, ugyanis a palackok darabjáért 1, az aludobozokért pedig 2 forint üti a markát. Ezek archaikus összegek, valaha így néztek ki. (kép)

  Sajnos sem egy-, sem kétforintos nincs már forgalomban, ezért a palackot és a dobozt kötegelve, ötdarabos kontingensekben tudják csak beváltani, mert így lehet érte kiadni a létező legkisebb címletet.

  Egy tálca sörösdobozzal a zsákmány megközelíti az ötven forintot, amiből akár egy káposztás pogácsát is vásárolhatunk, ha az éppen akciós, vagyis kissé állott.
  Valamit valamiért

  Ugyanezekben az áruházakban a bevásárlókocsiba nem egy, de nem is öt forintot kell bedugni, hanem mindjárt százat; száz darab kólásflakon árát. Régebben elmentek hússzal is, de a százas jobban bevált. Hogy miért? Nyilván azért, mert a kedves vásárló, miután behányta autójába a száz palack kólát, egy húszasért esetleg nem viszi vissza a kocsit a helyére. Hóban-szélben kellemetlen több tucat métert talicskázni vele - basszák meg a talicskájukat! húszér? Akkor inkább ottfelejtjük a szomszéd kocsiállásban. Húszasért még az ügyeletes hajléktalan sem biztos, hogy visszatolja.

  Százasért még épp igen. Az már két töppedt pogácsa. Vagy egy a frissből.

  Ezt a rendszert betétdíjnak nevezik, és mint a bevásárlókocsik példája mutatja, remekül használható arra a célra, hogy az ügyfél használat után visszavigye az illető dolgot a helyére. Ehhez nem szükséges, hogy a palackot újratöltsék, tökmindegy, mit csinálnak vele - azt csinálják egyébként, hogy néhány fillérért eladják nyersanyagként, és lesz belőle mobiltelefon meg esőkabát. Az eljárás lényege az volna, hogy ha az ügyfél a kukába dobja a csomagolást, vagy az erdőben szórja szét, akkor nem kapja vissza darabjáért azt az ötven-száz forintot, amit letétbe helyezett, amikor a benne lévő ásványvizet vagy kólát megvette. Ennyiért már megérné vállalni a kényelmetlenséget, a sorbanállást, a szeméttel való ügyködést, annak hazacipelését kirándulásról. Egy forintért, drága miniszter úr, kurvára nem éri meg, a hajléktalannak sem. Mert ha kettőbe vágja a palackot, és kiül vele az aluljáróba, akkor abba ötveneseket fognak dobálni a jótét lelkek. Annyi pénzt, amiért neki egy órát kellene turkálni a szemétben, ha reciklálásból szeretné előteremteni. Aztán eltámolyogni a Tescóba ötven palackkal, mint valami furcsa lufiárus.

  A dánok a sörösdobozért egy koronát, körülbelül 40 forintot fizetnek, és ugyanennyit kapnak vissza, amikor beváltják. A finnek kicsivel többet, 15 eurocentet, a németek viszont 25 centet, 72 forintot adnak érte. Tehát amikor a dán vagy a német polgár nem a lakóhelyéhez legközelebbi erdőben teríti szét az üres göngyöleget, hanem felelősnek tűnő magatartást tanúsít, az nem azért van, mert ő okosabb lény nálunk. Hanem mert a minisztere okosabb a miénknél.
  Az okos lány és a hülye király

  Miniszter örvend, gépet ad át, hulladékgazdálkodás kipipálva. Nem mondhatja senki, hogy ez a kormány nem tett a környezetért.

  Például kinevezte a jövő nemzedékek ombudsmanját, akit szorgalmi időszakban keddenként a Parlament büféjében lehet szembeköpködni. És még szmogriadót is csináltak egyszer! Igaz, rögtön hozzátették, hogy ez egy opcionális riadó, nem játszik, aki nem akar. És most íme, pénzügyi eszközökkel ösztönzik a szelektív gyűjtést. Egy forinttal.

  Csak nehogy népszavazás legyen belőle.

  Minden egyes lépésben ott van a mérhetetlen impotencia, a nyáladzó gyávaság, a szarosgalambság. Jaj, csak meg ne bántódjon valaki! Jaj, észre ne vegyék, hogy csináltunk valamit! Mert ha bevezetnék a betétdíjat úgy, hogy azt megérezze a lakosság, akkor az azt venné észre, hogy tegnap még nyolcvan forint volt a kólaízű üdítőital, most meg már száznyolcvan. Hö! Mámeg! Drágulás van, monnyonle! És teljesen biztosak benne, hogy lehetetlen megértetni, vagy legalább elhitetni a hülyemagyarral: azt a pénzt visszakapja. Pedig ennyire talán mégse hülyék. Százasért visszatolják a kocsit, be van bizonyítva. A magyarságkutatás fontos felfedezése.

  Addig óvatoskodnak, gyáválkodnak, amíg papíron marad minden. Azt még csak-csak látják, hogy merre volna az arra, de mire a szándékból döntés lesz... fogpiszkáló, ha azt is el nem basszák.

  Baj van, nincs pénz! Oké, kiadáscsökkentést, gyorsan! Tizenharmadik hónap nyista! Ja de, azazhogy, hát azt mégse lehet. Kompenzáljunk, szűkítsünk, szociálisan, igazságosan. Na, ezt is megúsztuk. Ó baszki, de még mindig baj van és nincs pénz! Vajon mitől? Pedig hozzányúltunk... darabonként egy forinttal.

  Hol gyávaság van, ott gyávaság van. És ráadásul azt képzelik magukról, hogy ez az okos lány meséje. Hozott is meg nem is, a zseniális, a leleményes, a bölcs.

  Pedig ez a hülye király meséje. Azé, akit Gyurcsány Ferenc tolt félre, hogy helyette ő csináljon valami nagyot. De hát ezt meg tudta volna csinálni Medgyessy Péter is. Horn Gyula meg pláne. És ha élne, Grósz Károly sem hagyná, hogy csak úgy hirtelen bevezessék a betétdíjat.

  Csak a jók mennek el.”
 • 23. rozator 2009. szeptember 09. 16:38
  „Társaim! A szegedi vízbázis Algyőn van! A szemétlerakó agyaggal ,meg más fizikai dolgokkal szigetelt vízzáró területen fekszik. A visszaválthatós csomagolás jó dolog lenne,(munkahely mig iatt is) de ameddig a műanyag olcsóbb (?) ez marad. A régi szeméttelepre épült a Medikémia , ha valaki még tudja hogy ott téglagyár volt! Biogázt használnak! Mindenki "termel" szemetet, de nem mindegy hogy ebből mennyi az ujrafeldolgozható!”
 • 22. Dénes23 2009. szeptember 09. 16:02
  „hát igen....lassan szeméthegyek lepik el a világot... mint a hülyék paradicsoma filmben, az nagyon eltalálták... Persze, csak szélsőjobbozni kell meg komcsizni,nem pedig arrol beszélni miért nem üvegben árulhatják csak az ásványvizet,a tejet az üditöt,az összes tejterméket meg minden honnan kivonni a müanyagot,ma ez fontosabb mint a politikai gumicsontok,de nem véleltlen,h arrol beszélnek.... 100 év múlva ellep a szemét meg a kosz.....”
 • 21. N.P. 2009. szeptember 09. 14:02
  „magyarock1 2009.09.09. 11:15

  "Na, nemrég beszoptam ezt a hulladéklerakót.Szép autóval 40 fokban tíz zsák bedöglött cementet vittem utánfutóval,gondoltam valami konténerbe bedobjuk,"
  - tudod lehet konténert is rendelni az IPARI méretű szemét elszállításához.... Ja csak azt ki is kellene fizetni!!! Gondolom te is környezettudatos vállalkozó vagy!”
 • 20. sr 2009. szeptember 09. 14:00
  „Tahószegedi! Akkor te nem vagy panellakó? Csak tahó!
  Éppen a paneldzsungelek vannak ellátva szelektív kukákkal, amit érdekes módon, viszonylag sűrűn ürítenek! Nem azt mondom, hogy mindenki szelektíven gyűjti a szemetét, de sokan használják! Az általánosításodat ezért nem értem! Hacsak nem a nevedből adódó!”
 • 19. szunyi 2009. szeptember 09. 13:14
  „18. hozzászólás szegedix

  40 év alatt! legalább az elejét olvasd el!”
 • 18. szegedix 2009. szeptember 09. 13:07
  „Két (2) éve adták át? 10 milliárdba került? Csak kettő évre lehet megoldani 10 milliárdból a szemétkérdést? Valami nem stimmel. mi lesz az elkövetkező években? 20 év szemetének 100 milliárd kell? Elképesztő!Valami európai megoldás csak van erre a gondra! kell, hogy legyen.”
 • 17. magyarock1 2009. szeptember 09. 12:42
  „14,16, tegyetek egy kört egyszer normál személykocsival, utcai ruhában a dombtetőre, kíváncsi vagyok hogy reagáltok.Nekem életre szóló élmény volt.”
 • 16. gróf 2009. szeptember 09. 12:09
  „12!
  Mindez egy szeméttelepen történt? Hihetetlen :D
  Jó vagy nagyon!”
 • 15. bélás 2009. szeptember 09. 11:33
  „14. bata88 2009.09.09. 11:23
  Ezt elképzeltem és nagyon jó. Kis unijós pénz és csináljuk meg.”
 • 14. bata88 2009. szeptember 09. 11:23
  „12.

  Nem tudom te hogy képzelsz el egy szeméttelepet, pláne a szemétdombot. majd hawaii szoknyás lányok állnak a feljáró mellet és koktélokat osztogatnak miközben az autobahn minőségű aszfalton mész fel...”
 • 13. Mathiasking 2009. szeptember 09. 11:16
  „Unokáink is látni fogják! :o)))”
 • 12. magyarock1 2009. szeptember 09. 11:15
  „Na, nemrég beszoptam ezt a hulladéklerakót.Szép autóval 40 fokban tíz zsák bedöglött cementet vittem utánfutóval,gondoltam valami konténerbe bedobjuk, aztán megyünk tovább.ÁÁÁÁÁÁÁÁ...,azt mondja a beengedőember,hogy egyenesen, aztán menjünk fel a dombra,ameddig lehet.Basszus negyed óráig mentünk egyre feljebb koszban-dzsuvában,betonvasak kiálltak a talajból,a végén süppedős talaj,senki sem segít,mindenütt kosz,büdös,sirályok.Útközben bazi nagy hulladékszállítókat kerülgetsz.Egy napig autó, utánfutó tisztítás.Azért a kapuban szólhatnának,hogy ez mivel jár,vagy menjünk inkább egy hulladékudvarba.Soha többet ide.”
 • 11. bélás 2009. szeptember 09. 11:08
  „Unokáink újrahasznosíthatják
  Nagyon pozitív örökséget hagyunk magunk után. Magyarország még nagyon gyerekcipőben jár a környezetvédelmet illetően. A múltkor vittem szelektíven ki a S falvi úti szemétlerakóba papírt nejlont külön külön. A svéd mutogatta mit hova tegyek, kifele menet azt mondta a portás hogy 5e Ft. De jó hogy 1 m3 ingyenes én hülye inkább vittem volna alapnak a síparadicsomhoz.”
 • 10. tahoszegedi 2009. szeptember 09. 10:35
  „egyébként már 1 Ft-ért visszaveszik a Tecsóban is a PET palackokat, de a panel lakók mindent a kukába ürítenek, még jó, hogy van angolwc a panelekben :-)))”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kombiné, kombiné - egyre több fiatal bulizik lakodalmas rockra

A mulatós zene népszerűségének titkáról a divathullámot elindító 3+2 együttes vezetője beszélt.
Tovább olvasom