Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Húszéves szegedi diák sikere Arizonában

Harmadik helyezést ért el az Intel chipgyártó cég International Science and Engineering Fair (ISEF) nevű, Arizonában megrendezett versenyén a szegedi Papp Gergely az általa tervezett, újfajta kialakítású hangszóróval.
A húszéves diák az arizonai Phoenixben megrendezett versenyen a "Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró" című munkájával indult - írja az origo.hu. Az általa kifejlesztett újfajta hangszóróval - ahogy erről portálunk is beszámolt - nagyobb az érzékenység, csökken a hang torzítása. E révén jobb hangminőség és nagyobb hangnyomás érhető el, továbbá a frekvencia átvitele is sokkal szélesebb a szokásosnál. Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének tanulója.

Papp Gergely bemutatja az általa tervezett hangszóró felépítését. Fotó: origo.hu
Papp Gergely bemutatja az általa tervezett hangszóró felépítését.
Fotók: origo.hu

Az ISEF-et a középiskolás tudományos versenyek Oscar-díjának tartják. A versenyre több előszűrő után közel 1600 diákot hívtak meg a világ hetven országából, Magyarországról idén egyedül Papp Gergely jutott be a megmérettetésre - a díjjal az elismerés mellé 1000 dolláros jutalom is jár.

A világversenyen angolul kellett elmondania a Nobel-díjas ítészeket is tartalmazó zsűrinek, valamint az érdeklődőknek fejlesztésének lényegét. Az ötnapos esemény során több cégtől is felkeresték és érdeklődtek az általa kifejlesztett technológiai eljárásról - tudta meg az origo.

Papp Gergely az arizonai díjátadón
Papp Gergely - középen - az arizonai díjátadón

Gergely 14 éves kora óta foglalkozik hangszórókkal, azóta igyekezett megoldást találni az általa észlelt problémákra, az elmúlt két évben az eddigieknél sokkal intenzívebben. Munkájának szabadalmaztatása folyamatban van.

Balról Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja, ő készítette fel Papp Gergelyt a versenyre. Jobbra Papp Gergely, a Szegedi Műszaki és Kö
Balról Ivánka Gábor szabadalmi ügyvivő, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűritagja, ő készítette fel Papp Gergelyt a versenyre. Jobbra Papp Gergely, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének tanulója.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. polospolos 2013. május 21. 19:02
  „Kedves József!
  "..tett is valami mást azért hogy ő ott legyen?"
  Emiatt a szöveg részlet miatt érzem úgy, hogy sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy egy fiatal srác is képes lehet világrengetőt alkotni. Ahhoz, hogy egy ötlet megszülessen nincs szükség se pénzre, se támogatásra csak elszántságra, kitartásra és hitre. És most hangsúlyozom csak az ötlet megszületéséről beszélek! Gergőnek élete a zene, megvan a ritmusérzéke és a füle a hangokhoz! Hogy tett-e valamit azért, hogy idáig eljusson?
  Többet, mint amit mások kibírtak volna. Másoknak magában az érettségi éve hatalmas teher, de ő még ennek fejében beadta a tervét, segítséget kapott és innen tűnhet úgy, hogy bábként kezelik. Hatalmas különbség van aközött, hogy valakit bábként kezelnek, vagy segítő kezet nyújtanak felé. Biztos sokan irigykedve és hitetlenkedve olvassák a cikkeket, de gondoljanak csak bele, micsoda lemondásokkal jár a siker egy fiatal számára, hány izgalommal teli álmatlan éjszaka van már emögött a srác mögött?! Ő sosem akart címlapokon szerepelni, csak nagyszerű szakember lenni.
  Elégprobléma az, hogy máris a hátsó dolgokat keresik az emberek.
  Kitalálta, megcsinálta és megérdemli, hogy megélje amit korábban megálmodott!:)”
 • 24. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 21. 07:17
  „23. Dr.FöldesiJózsef 2013.05.20. 21:50

  Szerintem nincs ebbe semmi hihetetlen, srácnak eszébe jutott, hogy neodymból is csinálhatja a mágnest, meg pár dolgot változtat és ezzel tök jó hatásfokot ért el.
  Az már más kérdés, hogy lesz ebből sorozatgyártás, ha már csak a mágnesre úgy kell hitelt meg szponzorokat keresni :)
  Volt az a gyerek aki a plazma tágulását használta hangforrásként, magyar volt.
  Időnként előrukkolnak új találmányokkal és lehet is kapni, aranyárba, szóval a sima dinamikus hangszórót még nem nagyon tudta semmi legyőzni.
  Azt meg szerintem ne várd el, hogy pontról pontra mindent leír a nyilvánosságnak, gondolj már bele, komoly gyártók csak a láda méreteit, anyagát szigorú titokként kezelik, nemhogy a hangszórót.”
 • 23. Dr.FöldesiJózsef 2013. május 20. 21:50
  „Üdvözletem!
  A cikkben említett fiatalemberről nem először hallok.Más cikkekben is olvastam róla,sőt egyszer egy interjút is láttam.Meg kell hogy mondjam kettős érzéseim támadtak a hitelesség felől.Valljuk be őszintén egy ekkore horderejű "felfedezésre" nem elég az hogy valaki szétszed pár hangszorót.Ehez ismerni kell a fizikai müködést és ez nem lehetséges mélyebb tanulmány nélkül.Nagyvállalatok haosnló fejlesztésekre dollár milliókat költenek és egy Csongrád megyei ifjú otthon egyszer csak felfedezte?Ilyenkor kérdezném hogy nem játszhat-e szerepet az hogy vagy atalálmányát e modon szerette volna nyílvánosságra hozni és csak egy báb volt-e Gergely?
  Nem egyszer elgondolkoztam rajta.Érdekes továbbá hogy semmi konkrétat nem írnak a találmányrol,csak olyan tényeket melyek a lajikusoknak jol hangzanak,ellenben aki ért is hozzá semmit nem mondanak. Rendben van,ez nem számít.
  DE arra a kérdésre szeretnék választ kapni,hogy a fiatalember azon kívül hogy esetleg bemagolt egy angol szöveget és megcsináltatott pár szép ábrát,tett is valami mást azért hogy ő ott legyen?
  Köszönöm,ha végigolvastad
  József”
 • 22. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. május 20. 13:17
  „Nem gyenge! Irigylem.
  Amikor én 20 voltam, nem építettem, hanem tönkretettem a hangszórókat.
  Csodálkoztam is amikor kijött az "éltető füst" a membrán mellett :)
  Küldhetitek a prototípust, majd jól letesztelem XD”
 • 21. v.imre 2013. május 19. 08:13
  „"...Gergely 14 éves kora óta foglalkozik hangszórókkal, azóta igyekezett megoldást találni az általa észlelt problémákra, az elmúlt két évben az eddigieknél sokkal intenzívebben. ..."

  Gergely most 20 éves. Az egyéniség, a képesség, a tehetség (mint Havranek hozzászóló megemlíti, helyesen) az az egyén adottsága. Őszintén szólva ilyen esetekben sportban, bármiben viszolygok attól, hogy egy (az amerikaiak kedvenc jellemzése a különcre, a kiugróra, a többinél valamiben másságra: personality) egyéniség sikere emlegetésében kik tartják a markukat sütkérezni és haszonélvezője lenni az egyéniség bármiben annak sikeréből. Edzők, felkészítő tanárok, mit tudom még kik. Gergely dátumok szerint is immár a hetedik éve bütyköli a maga elgondolását, az eredmény egyedül az ő érdeme. És ezt a bütykölést nem az iskolákban csinálta, nem pénzelte azt rajta kívül senki más. Ebből a cikkből is kitűnik, hogy az eredményéhez a Gábor Dénes tanárai (korábbi iskolái tanárai) nem tettek hozzá semmi említésre méltót a 7 évből az utolsó két évben. Természetesen, ha az élet valamely területén a siker, az erdmény valóban csapatmunka eredménye, az érzékelhető. Akkor azt így is ismerik el. Próbálna meg bármely résztvevő abból a maga számára a többieket kizáró hasznot húzni! Abból botrány szokott lenni, a tettes kiközösítése, örök életre szóló szakmai, emberi megvetése.”
 • 20. tol 2013. május 19. 07:40
  „egyáltalán nem ismerem a szereplöket, ha veszed a fáradságot, és elolvasod a kommentjeimet, akkor látod, hogy melegen gratuláltam a gyereknek. A kritika a cikk készítöit érinti - gyengébbek kedvéért .”
 • 19. Pappné 2013. május 19. 07:16
  „17. Igazad van, csapatmunka kell ahhoz, hogy ezt a számunkra csodálatos eredményt elérte.
  Ez a cikk arról szól, hogy kinn van Arizonába, és díjat kapott. Hálával tartózik a tanárainak akikhez bármikor fordulhatott kérdéseivel, mindenben támogatták--iskoláját mindig büszkén emlegeti tanáraival együtt.
  De a csapat munkába az is bele tartozik aki csak jókivánságával indította utjára --és Ő is fontos.
  Nem tudom kire gondolsz?? Ha esetlég Te maradtál ki valahonnan --bocsánat!”
 • 18. bamba1 2013. május 19. 06:45
  „tol: kit értesz fontosabb résztvevői alatt? Kérlek részletezd !”
 • 17. tol 2013. május 18. 22:00
  „nem vagyok, csak a cikk erösen nem teljes. Csapatmunka nélkül nincs siker. És a csapat fontosabb résztvevöit szerintem illik megnevezni. Ha már Ivánka Gábort említették. Hm.”
 • 16. havranek 2013. május 18. 20:50
  „Ez a fiatalember bizonyítja az iskola ad egy ismeretanyagot, a bizonyítvány tanúsítja hogy a tanuló (jó esetben) ezt elsajátította . A tehetség az vagy van vagy nincs ha van ennek kibontakoztatásában az iskola, egy jó tanár segíthet . Szerencsére most ez történt . Bízunk benne ,hogy ez csak a kezdet .Gratulálok a fiatalembernek a találmányához a tanárának segítőkészségéhez (és jó "szeméhez") és persze az iskolának példamutató "hozzáállásához" . Sajnos elég ritkán lehet manapság ilyen "sikersztorit" hallani de bízzunk benne a jó példa is lehet "ragadós" .”
 • 15. macs 2013. május 18. 18:34
  „Gratulálok Gergely! És ha lehet, maradj itthon! :-)”
 • 14. 3évesférfi 2013. május 18. 16:58
  „10. tol: Akkor ne legyél az.”
 • 13. v.imre 2013. május 18. 16:31
  „11. SunCityZs 2013.05.18. 13:33

  Ahogy mondod. De nem lényegtelen például átgondolni éppen itt Szegeden, hogy a lézer berendezéssel milyen univerzum közeget, tartalom folyamatot modulálunk? Hogy azt milyen kutatás céllal vesszük figyelembe? Hatalmas pénzek és szellemi kapacitás van lekötve ebben a kutatás ágban. Az alkalmazott kutatás lényege éppen a válasz felbukkanása az eddig megválaszolatlan elméleti kérdéseinkre. Ami haszontalan az egyik tudományágban meglehet, hasznos a másikban.”
 • 12. queenmargareth1 2013. május 18. 15:58
  „hatalmas gratuláció!!!mindig így örülj!:)és még sok "csodát" készíts, gondolj el, tervezz, vitelezd ki!
  Minden tisztelem a felkészítőidnek is!”
 • 11. SunCityZs 2013. május 18. 13:33
  „Gratulálok Gergelynek!
  v.imre! Tudod vannak hasznos, és haszontalan dolgok....”
 • 10. tol 2013. május 18. 12:05
  „baja2005 ezt a dumát még nem hallotam, nagyon tetszik! Egyébként nem akarok ünneprontó lenni, hiszen a történet csudálatos, további hatalmas sikereket a fiatal kutatónak, de egyszerüen nem hiszem el, hogy tök egyedül érte el ezt a kutatási eredményt.”
 • 9. sebajtóbiás 2013. május 18. 10:36
  „Gratulálok a fiatalembernek! Minden elismerésem!
  Gratulálok a felkészítő tanárainak és a szüleinek is! Remélem sokra viszi még és viszont halljuk a nevét sokszor.”
 • 8. v.imre 2013. május 18. 08:39
  „7. lukrecia 2013.05.18. 08:33

  www.cosmology.hu”
 • 7. lukrecia 2013. május 18. 08:33
  „V.Imre : Hol olvashatjuk az új felismeréseidet???
  A fiatalembernek gratulálok, ilyen gondolkodású emberek kellenek az országnak, és elsősorban Szegednek.
  Egyébként a legnagyobb üzletet továbbra is az új szuper akkumulátor feltalálásában látnám. Szegedi fizikusok itt próbáljatok világhírnévre törni.”
 • 6. v.imre 2013. május 18. 08:15
  „Én is a "felkészítő tanáraimnak" köszönhetem, hogy meggátolnak az elméleti fizikában elért felismerésem, megoldásom közzétételében a "hivatalból elismert" világi médiafelületeken. Aki mást mer állítani a világról, azt tűzön vízen át támadják. A hivatalból elfogadott ismeretet, azt az "uralkodó eszmét a hízelgők hada" védelmezi, mint az anyafarkas a kölykeit. Az idézetet Max Planck mondta, miután számára a kvantumfizika nem ugyanazt a megoldás reményt hordozta, mint ami Einstein munkásságából, az ő megdicsőüléséből létrejött. A hivatalban lévők pedig közben sunyin hallgatnak, formálgatják, alakítgatják, fényezik a téveszme építményét. Holott tudatosan tudják, érzik, hogy tévúton járhatnak. A tanárok (miközben én is azt mondom, hogy tiszteletem a tevékenységükért) csak és mindenkor lexikális ismeretet közvetítenek, adnak át a tanulóknak, hallgatóknak. Ők maguk hivatkoztak, hivatkoznak nekem arra, hogy csak az akadémia által elfogadott hivatalos tudásanyagot oktathatják. Ezért értékelem nagyra a fiatalember teljesítményét.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a képzőművészeti seregszemle a REÖK-ben

A kortárs magyar törekvéseket mutatja be a XXXVII. Szegedi Nyári Tárlat. Tovább olvasom