Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Húszezer elmegy csak a homokra: nem a katonaság miatt csúszik éveket az esküvő

Lánykéréstől az esküvőig már nem a hosszú katonaság miatt telnek el akár évek: a fiataloknak össze kell rá gyűjteniük a pénzt. A szegedi Németh Boglárkának és vőlegényének, Schild Norbertnek már közeleg a nagy nap.
Ma már egyáltalán nem elvárás, hogy a menyasszony szülei állják az esküvői cechet, mert akkor már a lány születésétől fogva gyűjtögethetnének. A szegedi születésű, 28 éves Németh Boglárkának és kolozsvári vőlegényének, Schild Norbertnek (képünkön) szerencséje van: mivel esküvőiruha-szalon ismerősük is van, illetve Boglárka testvére lakodalmakon DJ, tisztában voltak már a kezdetekkor az árakkal, tudták, érdemes több ajánlatot is kérni.

– Körülbelül egy éve, amikor a lánykérés volt, eldöntöttük, Szegeden tartjuk a lagzit. Ekkor kezdtünk el gyűjtögetni, a felső összeghatárt másfél milliónál húztuk meg. Ezt úgy a legkönnyebb megtenni, hogy először le kell fixálni, hány vendéget hívunk – mondta rutinosan Boglárka, aki szerint a dekorációnál szaladhat el a ló a pár alatt a legkönnyebben. Ha az ember előre kijelöli viszont, mire mennyit szán, meg tudja találni a neki megfelelőt.
A szertartásokon előkerülő apróságok is okozhatnak viszont meglepetést a jegyeseknek. A legújabb divat, hogy a közös gyertya meggyújtása helyett kétféle színű homokot önt össze a pár egy képkeretszerű tartóba. A homokot lehet, hogy a Szaharából hozzák, ugyanis 20 ezer forint körüli összeget kérnek érte.

Ami még meglepő apróság a pezsgőn kívül – mert hát hogy azt behozza és kiviszi egy jóképű pincér, azért is busás jutalom jár –, hogy a pár elé terített vörös szőnyegért is fizetni kell. De téved, aki azt hiszi, ezzel a szőnyeggel ékesíti majd az ifjú asszony és férj álomotthona előszobáját. Néhány másodperc lépdelés rajta sincs ingyen. Ha a szőnyeget ott felejtik, a következő házasulandó pár, aki nem kérte ezt az extrát, jól járhat: potyázva ballaghat végig rajta. – A polgári szertartás összegét nagyjából 50 ezer forintra saccoljuk, a templomit még homály fedi – mondja a menyasszony. Ha a szertartásokat túléli a pénztárca, jöhet a feketeleves! Vagyis a húsleves csigatésztával.

– Mi 12 ezer forint per fővel számoljuk az étkezést, a helyszínt, a dekorációt is elosztottuk. A 80 fős násznép minden tagjára 1500 forint jut a díszítésből – mondja Boglárka, aki szerint a DJ fogadása zenekar helyett nem modern szokás, inkább arra alapoz, hogy egy zenekart felfogadni jóval többe kerül.

– A saját gyűjtésünk mellett nagy segítség, hogy a költségekbe egyharmad részt beszálltak az én szüleim, a másik harmadába pedig a párom szülei. A nászok és nászasszonyok remekül kijönnek egymással, és ránk bíztak mindent, csináljuk, ahogy szeretnénk – fejtette ki a menyasszony.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a csípős-savanyú levesen túl

Élet a csípős-savanyú levesen túl
A jól megszokott és a rendszerváltás óta megismert amerikai, kínai gyors- és a la carte éttermek és ételek mellett szerb, indiai, pakisztáni, török és dél-amerikai konyhák remekeivel is találkozhatunk Szegeden. Tovább olvasom