Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Húszezren kaptak felszólítást nálunk

Közel húszezren kaptak Csongrád megyében levelet arról: nem szerepelnek járulékfizetőként vagy más jogcímen az OEP adatbázisában. Az őstermelők adataival van a legtöbb gond.
Április elejétől ellenőrzik az OEP adatbázisa alapján a háziorvosok, illetve a járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények a betegek jogosultságát az egészségügyi ellátásra. Azt vizsgálják, hogy a taj-kártya mögött áll-e egészségügyijárulék-befizetés, vagy más jogcímen – például gyes, nyugdíj vagy fiatal életkor – jár-e egészségügyi ellátás a páciensnek. Az ellenőrzés célja a nem fizető, de az ellátást igénybe vevő „potyautasok" kiszűrése a rendszerből.

Ennek érdekében az elmúlt három hónapban 18 ezer 355 értesítést küldött a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) arról: az illető nem szerepel járulékfizetőként az OEP adatbázisában. Őket felszólították, hogy év végéig rendezzék jogviszonyukat, különben jövőre már csak díjfizetés ellenében látják el őket. Mint Schleining Ibolya, a MEP szegedi igazgatóságának vezetője elmondta, terveik szerint a figyelmeztető leveleket július végéig minden érintett megkapja. A kiküldött értesítésekre eddig 5570-en küldtek vissza úgynevezett adateltérési nyilatkozatot, vagyis jelezték: úgy vélik, járulékfizetőként vagy egyéb jogcímen jár nekik az ellátás. Ezekből eddig kétszáz esetet vizsgáltak ki, hétszáz ügyet pedig előkészítettek – a többi még feldolgozásra vár. A valódi potyautasok száma így valószínűleg csak év végére derülhet ki.

Az igazgató szerint a legtöbb problémás eset az őstermelők körében tapasztalható, akik „nem látszanak" a rendszerben. Gondok vannak bizonyos, főként MÁV-os nyugdíjasok jogviszonyával, illetve rendőrségi dolgozók, gyesen lévők esetében is akadnak problémák. A nagyobb közfoglalkoztatókkal többszörösen és folyamatosan egyeztetik az adatokat, hogy mielőbb kiderüljön, hol van a hiba. Schleining Ibolya azt javasolja, mielőbb kezdje el minden kiértesített az adategyeztetést, az ellenőrzési folyamat ugyanis akár két-három hónapig is eltarthat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom