Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Húszmilliós zálog a forintos telken

Az újszentiváni termálhotel építkezése még nem kezdődött el, de az önkormányzattól egy forintért kapott telket már 21,5 millió forintos jelzálog terheli. A polgármester azt állítja: nem tud a jelzálogról.
Martinek János jegyző a makettel Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly októberben tudósított lapunk az újszentiváni termálhotel alapkőletételéről. Azt írtuk, 2006 végére ígérik a szálló átadását. A falu számára nagyszerű lehetőség – lelkesedett akkor a polgármester, Talpai János. Azóta nem sok minden történt. A hotelnek még csak a honlapja van készen.

Az önkormányzat a szálló helyszínéül szolgáló 3,8 hektáros telket jelképes egy forintért adta a beruházó cégnek, a Tisza-Maros 2005 Kft.-nek. Csütörtökön a kft. ügyvezető igazgatójától, Mohos Lászlótól azt kérdeztük, miért csúszik a beruházás, mikorra lesz kész az első ütem, és igaz-e, hogy a telket már több millió forint jelzálog terheli. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az első ütemben 1,5 milliárd forintba kerülő beruházásnak kik a befektetői a 3 milliós törzstőkéjű kft.-n kívül. Mohos László előbb a kérdések többségére válaszolt, majd e-mailben visszavonta nyilatkozatát.

A hotel impozáns makettjét szemügyre vettük a polgármesteri hivatalban – itt van ugyanis a kft. székhelye, amely információink szerint kifejezetten a beruházás megvalósítására alakult. A leendő négycsillagos szálloda területét bejártuk, egyelőre azonban építkezésnek nyoma sincs.
A társaság tagjai

A cégbírósági adatok szerint a Tisza-Maros 2005 Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tagjai: Mohos László (Deszk), Kártyás László (Makó), Buranj Ibolja (Tornyos) és Mohos Erika (Szeged).  


A földhivataltól beszerzett tulajdoni lap szerint azonban ez év májusában az orosházi Fehér & Fehér útépítő Kft. 21,5 millió forint jelzálogjogot jegyeztetett be a területre szerződésszegés jogcímén. Telefonon beszéltünk a cég gazdasági igazgatójával, aki azt mondta, nem szeretnének se jót, se rosszat mondani a Tisza-Maros Kft.-ről.

Szintén a tulajdoni lapon szerepel Újszentiván község jegyzőjének bejegyzési kérelme: jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom. Ez a bejegyzés egy hónappal későbbi, mint a 21,5 milliós jelzálogjog. Talpai János polgármester mindazonáltal érdeklődésünkre azt mondta, nem tud arról, hogy terhelt lenne az ingatlan.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat továbbra is bízik a szálló megépülésében és támogatja azt. De ha nem valósul meg a szerződésben foglalt időre a beruházás, visszaveszik a területet. Kérdés, mi lesz a 21,5 millióval.

Csak a honlap biztató

A faluban többen kételkednek benne, hogy valaha is megépül a hotel. A szálló honlapja mindenesetre biztató: ezen a programokról, a hotelen belül kialakított üzlethelyiségek kínálatáról is részletes információt találtunk. Lehet kapni például helyi és magyaros faragott tárgyakat, bőrdíszműves alkotásokat, festményeket a szálló egyik boltjában, a vendégeket pedig műsoros és zenés estek, folklór bemutatók szórakoztatják.  


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátnő a két Vetsera Mária

Vágó Bernadett és Vágó Zsuzsi barátnők. Furcsa véletlen, hogy nem csak a vezetéknevük azonos,… Tovább olvasom