Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Huszonhat zsáknyi szemét a hivatali útvesztőben

Szeged - Valami értelmeset akartak csinálni a szegedi fiatalok. Kitalálták, hogy rendet csinálnak a Laposon: összeszedik a szemetet. Ezzel nem is volt gond, de elakadtak a hivatali útvesztőben: nincs aki elszállítsa a szemétdombot. Segítettünk kibogozni a szálakat.
Valami értelmeset akartak csinálni a szegedi fiatalok. Kitalálták, hogy rendet csinálnak a Laposon: összeszedik a szemetet. Ezzel nem is volt gond, de elakadtak a hivatali útvesztőben: nincs aki elszállítsa a szemétdombot. Segítettünk kibogozni a szálakat.

– Láttuk, hogy mások milyen nagy sikerrel szerveznek szemétszüretet. Mi is valami értelmeset akartunk csinálni. Interneten összehívtam a haverokat, hogy a Belvárosi híd újszegedi lábánál a Laposon szedjük össze a szemetet – mesélte 21 éves krúdys cukrásztanuló, Magony Tivadar, milyen szépen indult a kezdeményezése. – Múlt kedden este összejöttünk és hatan-nyolcan másfél óra alatt 26 műanyagzsákot pakoltunk meg – szó szerint – mindenféle szeméttel. Összeraktuk a híd alá egy kupacba, hogy elvigyék. És itt jött a gubanc. Kálváriát jártam, hogy eltűnjön a szemétdomb. Hiába. Nem történt semmi.

A hét végén is ott kéklettek a fiatalok zsákjai a híd alatt. Erre felhívták a Délmagyarországot. Tivadar és két barátja, Frittmann Kitti és Bilinecz Éva Regina, aki a Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskolába jár, megmutatta, rengeteget dolgoztak. Bőségesen lenne még takarítanivaló és folytatnák is, de hogyan? Azt már látják: ahány hivatal és szervezet, annyiféle elutasító magyarázat.

Első a konténerrendelés, utána jön a parttakarítás. Fotó: Karnok Csaba
Első a konténerrendelés, utána jön a parttakarítás.
Fotó: Karnok Csaba

A Greenpeace szegedi csoportja a környezetvédelmi felügyelőséghez küldte őket a Felső Tisza-partra, ám az csak ellenőrző hatóság. Ezért lepasszolta őket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez, amely a szemétszállítást végzi, ám nem mindenhonnan. Mivel a fiatalok a Tisza-partot takarították, továbbküldték őket az Atikövizighez, ahová a partnak ez a szakasza tartozik. Ott – Tivadar úgy emlékszik – hárított az ügyfélszolgálat, visszairányította őket a környezetgazdálkodáshoz. Akkor lett a fiataloknak elegük.

Bürokrácia minden mennyiségben

Mi is telefont ragadtunk. Elsőre sikerült kiderítenünk, hogy
az Atikövizig szakaszmérnöksége felügyeli a Lapos tisztaságát. Csakhogy a szemétszedők fordítva ülték meg a lovat – összegezhetjük, amit Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna az Atikövizig ügyeletese elmondott. Aktív természetcsinosítóknak ajánlatos ugyanis előbb a szakaszmérnökségen jelezni, hogy mikor takarítják a partot és hogy szemetes konténert kérnek. A vízüggyel azt is egyeztetni kell, hova tud a szállítókocsi bejutni, hova kell gyűjteni a szemetet. A konténert a vízügy rendeli meg
a környezetgazdáktól, és ők hozzák-viszik, a vízügy költségén. Ezen a hivatali útvesztőn kell még átrágnia magát Tivadaréknak, ha addig nem megy el a kedvük az egésztől. Ők azt mondják, egyelőre nem szegte kedvüket a bürokrácia. Megint tanultak valamit.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Yossarian 2009. június 09. 17:36
  „ez szégyen. annak a Priváczkinénak pirulnia kellett volna inkább, és azonnal intézkedni. nem pedig megmagyarázni.
  és ha már így van, akkor nincs a nnak a P.-nénak valami főnöke, aki jól letolta volna, esetleg meg is bünteti ezért a felegma hozzáállásért?
  emellett valakinek fel kéne világosítani végre az ilyen P.néket, hogy az adófizetők pénzéből él, talán illenék megdolgozni érte?! nem pedig csak akifogásokat keresni.”
 • 30. ukk-mukk-fuck 2009. június 09. 15:25
  „"Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna az Atikövizig ügyeletese" és főnökei a magyar bürokráciát megtestesítő egyedek mintapéldányai.”
 • 29. Darkheart 2009. június 09. 15:02
  „A blog oldal címe ahol folyamatos tájékoztatást kapnak az érdeklődők a program helyeiről és időpontjairól: http://okokedd.blogspot.com/
  Itt fel lesznek tüntetve mindig időben következő célterületek!
  Kérem akinek van esetleg ötlete hogy mely helyek szorulnak takarításra írjon nekem a talprafel@indamail.hu címre!
  Köszönettel: Magony Tivadar”
 • 28. tobikamama 2009. június 09. 13:34
  „Biztos vagyok benne, hogy csak azok járnak tovább oda kik nem szeretik a tisztaságot meg a fegyelmet mert én a mi nap jártam az ujonan kialakitott helyen és meglepödtem, hogy milyen kulturáltan néz ki és, hogy felügyelnek ránk biztos, hogy nem megyek vissza a szemétbe.”
 • 27. Darkheart 2009. június 09. 13:18
  „Sziasztok köszönöm szépen mindenki véleményét, szép lassan de fejlődik az akció a szemétszedésre a szemét elhordás meglett már oldva!
  A mai napon a rakpartot takarítjuk 18:45-től ha esetleg valaki úgy érzi szívesen várjuk!
  Már megindult egy kezdeményezés a szemétszedés hirdetésére, valószínűleg majd a DM-ben fog megjelenni, hogy melyik helyet, és pontosan mikor takarítjuk!
  Plusz egy blog oldal is létrehozásra kerül, ahol is nyomon lehet követni majd az eseményeket!
  Mindenkinek köszönöm a támogatását!
  Üdvözlettel: Magony Tivadar”
 • 26. kakoszeged 2009. június 09. 12:24
  „grt gyerekek! ha tudtok legközelebb előre jelezni, akkor - ha észreveszem a jelet - én is megyek, hátha itt is érvényesülne a kicsi rakás nagyot kíván!”
 • 25. IVY 2009. június 09. 10:56
  „Igen, van igény a környezetünk tisztán tartására.
  (Sajnos, hogy ehhez szinte kivétel nélkül társasalmi munkában kell nyomulni.)
  A T.Cég emberei rendre alig 5%-os munkát végeznek. Elég csak megnézni pl. a Felső Tiszapartot.
  Még a tavaly nyári szemét is ott van.”
 • 24. flexsnake 2009. június 09. 10:38
  „http://www.szegedvaros.hu/allasajanlat/5841-palyazat-koezteruelet-feluegyel.html

  Menjetek közterület-felügyelőnek :D”
 • 23. Strat-n 2009. június 09. 10:24
  „Ezért nem kell a 13. havi bér. Ezeknek a tetveknek a 12. sem.”
 • 22. Celtis 2009. június 09. 09:47
  „Én számtalan ilyen magánakcióról tudok és néhányban részt is vettem. Úgy tűnik, a városban lakóknak lenne igénye a környezetük csinosítására társadalmi munkában. Ha erre a városvezetés fölfigyelne és támogatná, két legyet is ütne egy csapásra -- költségkímélő módon takaríthatná el a szemetet és még népszerű intézkedést is hozna. Legyenek városi szemétszedő napok évente két alkalommal!”
 • 21. délioldal 2009. június 09. 09:39
  „végre egy valóban pozitív kezdeményezés. a bürokrácia pedig jobb ha elgondolkodik magáról.

  egyébként jövő hónapban vendégeim érkeznek egy nyugat európai országból. ők először járnak majd mo-on és szegeden. minap a rakparton sétálgatva azon gondolkodtam vajon meg merjem e nekik mutatni a tisza-partot.

  nem kellene kicsit feltakarítani kedves városgarázdálkodás? elég nagy szégyen ami a vízparton van... nekem kellemetlen... vagy én menjek le egy szemeteszsákkal és kezdjem el összeszedni a sok pet palackot amit kisodort a víz az elmúlt hónapok során?

  ennyire igénytelen egy város vagyunk?”
 • 20. gubanc 2009. június 09. 08:43
  „Szemetet lehet takarítani a Bertalan híd szegedi és újszegedi hídfőjénél, a Huszár Mátyás rakparton a Belvedere előtti rámpa alatt. Hajléktalanok felhalmoztak mindent. Penészes kenyeret mázsaszámra, heverőket, pokrócokat, dunyhákat, foteleket, fóliákat, hungarocel darabokat.
  Tiszta járványfészek!
  Oly csodálatos onnan Szeged!
  Jön a Victor Hugó luxushajó és éppen totálban látja a hajléktalan csodát!”
 • 19. smalltown 2009. június 09. 00:51
  „9
  A Gárda a kis faluban élö embereket védi.az valamivel fontosabb feladat,mint a szemét szedés

  Ugyan meselj mar, melyik faluban vedte az embereket ez a hos garda?? Ki ellen? Teged tenyleg ennyire egyszeru beetetni?”
 • 18. flexsnake 2009. június 09. 00:08
  „9. helyzet. Tanulj meg helyesen írni mert az egész jobboldaladra szégyent hozol. Még magyarul írni sem tudsz.
  JA a gárda a fülét-farkát behúzva menekült :D Maguktól védjék inkább meg az embereket. Mondjuk önszorgalomból nyugodtan lefejezhetnék magukat.”
 • 17. JungHeinrich 2009. június 08. 21:26
  „....korrekt, bocs....”
 • 16. misztral 2009. június 08. 21:22
  „Köszönjük, gyerekek!
  Ne adjátok fel - hátha egyszer a hivatalok is méltóztatnak felnőni a feladataikhoz...”
 • 15. micsibucsi 2009. június 08. 21:12
  „Kedves JungHeinrich! Gratulálok én is a fiataloknak szívből, minden lépésüket áldja meg a jó Isten!
  Ezzel csak azt akartam sugallni, hogy van a szegednek olyan frekventált része ami állandó megfigyelés alatt van, és van ami le sincs sz@rva, pedig a szóban forgó hely sem esik messze a turisták által szívesen és sűrűn járt csapásoktól!”
 • 14. antikos 2009. június 08. 21:05
  „Én nem vagyok gárda tag, de az ifjúság segítségével mi is összeszedtünk kb. 10-12 zsák szemetet szoros lakókörnyezetünkben. Mivel imádnak az arra sétálok szemetelni! Ha rájuk szólunk majd tettlegességet is kilátásba helyeznek! Azért megoldjuk a helyzeteket:)
  Az elszállításban pedig kissé megfenyegetett önkormi képviselőnk segített. Azt mondtuk ha nem segít nem szavazunk rá. ennyi. Még aznap jött a kht. a szemétért.”
 • 13. JungHeinrich 2009. június 08. 20:28
  „....11.micsibucsi amit írtál marhaság, a srácoknak gratula,de legközelebb az ártérben összeszedett szemetet hordjátok fel a rakpartra,de külön külön egy zsákot kaphatna minden hivatal az ajtaja elé....”
 • 12. Gazficko 2009. június 08. 20:19
  „Grat az önkénteseknek.

  Mint erdészetisként szedtem a szemetet az osztállyal Baktóban, erről nem a Dm nem tudósított.

  Másrészt viszont a Tölgyfa utcában többször is megfordult az osztály,hogy a területen a gazt lenyírjuk. Ha nem mertük megsérteni a facsemetéket, mivel az oszifő szerint az ottlakók egyből hőbörögtek volna és az Erdészetit ocsárolták volna.
  Viszont a terület ( Tölgyfa utca) tele volt szeméttel, azon az ott lakók átnéztek.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVII. Szegedi Sörfesztivál - programok

2009. június 10-14. – Erzsébet liget, Újszeged. Olvassa el a XVII. Szegedi Sörfesztivál… Tovább olvasom