Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Huszonnégy órás lövöldözés Újszegeden

Huszonnégy órán át lőnek egyfolytában célba a szegedi íjászok, hogy felkészüljenek a jövőre tervezett 48 órás rekordkísérletükre. Az újszegedi sportpályán családi programokkal várják holnap a gyerekeket és szüleiket, akik kipróbálhatják a különféle íjakat.
Varga Zoltán felhúzott íjjal. Ez a mozdulat éppen olyan, mintha tizenöt kilós súlyt emelgetne Fotó: Miskolczi Róbert
Öt éve tizennégy taggal alakult meg az Újszegedi Torna Club íjász szakosztálya, ami mára nyolcvanöt tagot számlál – a legtöbbet az országban. A sikeres gyarapodás és a jubileum megünneplését egy huszonnégy órás íjászat keretében tervezik a tagok – tíztől hetvenéves korig –, ami egyben a jövőre tervezett kétnapos nonstop rekordkísérlet főpróbája is lenne.

Mint Varga Zoltán szakosztályvezető elmondta, a négy lőállásban összesen kilencvenhat váltás lesz, óránként száz lövést kell leadniuk a klubtagoknak. Ez a koncentrálás és a tizenöt kilós súlyok emelgetésének megfelelő folyamatos íjfelhúzás miatt igencsak fárasztó.

Az éjszakai lövészet nehézségeit nagy teljesítményű reflektorokkal
Olcsó és drága

Varga Zoltán elmondta, hogy az íjászsportot már 25-30 ezer forintból el lehet kezdeni, ami nem is drága ahhoz képest, hogy egy jobb íj 6-700 ezer forintba kerül, a nyílvesszők darabjáért pedig ezertől tizenkétezret is elkérhetnek. Náluk ezer forintos tagdíjért tízszer másfél órás tanfolyamon sajátíthatják el az alapszabályokat és -mozdulatokat a tagok. Tízéves kor fölött ajánlják a ősi sportot – korábban azért nem, mert kialakult izomzatot-csontrendszert igényel, a kisebbek pedig „féloldalasak" lehetnek az edzésektől. 
próbálják enyhíteni, ezek azonban a húszméteres lőtávnak csak a hatvancentis céltábláját tudják megvilágítani. – Ha valaki esetleg mellélő, annak nagyon nehéz lesz megtalálni a nyílvesszőjét éjjel – teszi hozzá nevetve a vezető.

A holnap délelőtt tízkor a Kertész utcai sportpályán kezdődő rendezvényen többféle íjjal is találkozhatnak az érdeklődők: olimpiai és tradicionális ősmagyar íjakat, valamint az angol longbow-t is megnézhetik használat közben, sőt külön lőállásban kézbe vehetik, ki is próbálhatják egy részüket. A vezető megjegyezte, a magyar íjak manapság is ismertek Európában: ő maga például egy honfoglalás kori módra elkészített visszacsapó íjra lett figyelmes, amikor Angliában járt. Ezeknek az íjaknak a használata a legnehezebb az összes íjféle közt: több tízezer lövést kell ahhoz leadni, hogy valaki igazán tudjon velük bánni, ahogy Varga fogalmazott, hogy „az érzés megjöjjön".

A szakosztály várja a családokat a nyár végi partira, ahol a célba lövés mellett játszóház, büfé, zene is lesz és sátorverésre is mód nyílik a csendes újszegedi füves területen.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságmenedzser betiltotta a fórumot

László Gábor önkormányzati biztos megtiltotta, hogy az érdekképviseletek dolgozói értekezletet… Tovább olvasom