Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Húzódik az átkeresztelés

A települések nem cserélték még le a januártól tiltott utcaneveket. Ruzsa és Pusztamérges az Akadémiát kérdezte meg, kell-e mást keresni a Felszabadulás helyett.
Az önkényuralmi rendszerekhez köthető köztérelnevezéseket egy törvénymódosítás januártól megtiltja. Bírságra számíthatnak azok az önkormányzatok, amelyek nem cserélik le az olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy az olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely közvetlenül utal a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre.

Ásotthalmon a Felszabadulás és a Szabadság utcát érinti a változás. Petró Ferenc polgármestertől megtudtuk, egyelőre nem volt idejük foglalkozni a táblacserével, mert a hivatal rengeteg energiáját felemészti az ugyancsak januártól esedékes járási átszervezés.Öttömösön is a Felszabadulás utcát, valamint a Tolbuhint kell átkeresztelni. Egyelőre a falu keresi a megfelelő új nevet, ezt követően dönt ezekről a képviselő-testület.

Pusztamérges hivatalos állásfoglalásért fordult a Magyar Tudományos Akadémiához, hogy a főutcájukat át kell-e nevezni. Itt is a Felszabadulásról van szó. Ha valóban más nevet kell keresni helyette, a változtatás sokakat érint majd. A lakosok ugyan ingyen cserélhetik ki az okmányaikat, de ott működik az általános iskola, a posta és egy vendéglátóegység is, amelyeknek nyilván több hivatalos dokumentumát át kell íratni.

Ruzsa szintén az Akadémiához fordult segítségért – amíg döntésre várnak, addig nem cserélik le az utcatáblákat. A községben a Felszabaduláson kívül a Ságvári Endre és a Zalka Máté utcát érinti a törvénymódosítás. A közmeghallgatáson a lakosság ragaszkodott a régi utcanevekhez – tájékoztatott Sánta Gizella polgármester. Ha mindet le kell cserélni, nagyobb vesződséget valószínűleg ezen a településen is a Felszabadulás jelenti majd, hiszen sok vállalkozás működik az utcában.
A nagy kérdés Ruzsán: lesz vagy nem Felszabadulás? Fotó: DM/DV

Olvasóink írták

  • 2. ikszy 2013. január 05. 14:57
    „Majd lesz Matolcsy, Orbán, Németné utca, tér vagy ezek a nevek is köthetők az elmúlt évtizedekhez?”
  • 1. klj-54 2012. december 19. 10:32
    „Nyugi emberek, ha Orbánt leváltja a nép megint lesz Felszabadulás utca, csak az évszám is szerepelni fog rajta!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged ajándéka a nagycsaládosoknak

A 18. ablakot nyitották ki kedden a szegedi Klauzál téren. Tovább olvasom