Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ica néni nem engedte be Lázár Jánost

Nem engedte be Lázár Jánost a tiszadobi kastélyba a portás, egy bizonyos Ica néni. Az országos sajtó idézi kettejük párbeszédét. A Miniszterelnökség szerint ez nem pont így zajlott, de az tény, hogy Lázár szeretett volna bemenni az épületbe.
A Népszabadság szerint érdekes beszélgetés zajlott le a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a tiszadobi kastély biztonsági őre között.

"– Jó napot kívánok, Lázár János vagyok, szeretnék bemenni a kastélyba.

– Jó napot! Sajnos nem mehet be, zárva vagyunk.

– De én Lázár János vagyok.

– Én pedig Ica néni. És a kastély zárva van, ki van írva, hogy nem látogatható.

– Nem ismer meg?

– Nem.

– Hát akkor viszontlátásra.

– Viszontlátásra, fiatalember."

A lap szerint ez fél éve történt. A Népszabadság riportere nem beszélt Ica nénivel, csak a férjével, aki azt mondta, az asszony tényleg nem ismerte fel a minisztert: nincs otthon tévéjük, így takarékoskodnak. Bárhogy is történt, Ica nénit fölkapta a magyar sajtó, az interneten mém lett belőle. A Facebookon szerda este már "Je suis Ica néni", azaz „Ica néni vagyok" feliratú grafika terjedt, a Charlie Hebdo elleni merénylet idején megismert "Je suis Charlie" mintájára.
Lázár János: Na ne már, Ica néni... Fotó: Segesvári Csaba
Lázár János: Na ne már, Ica néni...
Fotó: Segesvári Csaba

Lázár János azért ment el a tiszadobi Andrássy-kastélyhoz, mert kíváncsi volt, látogatható-e már. Az épület felújítására még a Bajnai-kormány idején adott 2,2 milliárd forintot az Unió és az állam. Azért renoválták, hogy látogatható, többfunkciós kulturális központ legyen belőle. Az építkezést 2012-ben akarták befejezni, majd 2014 júliusára tolódott át a határidő. Már régen meg kellett volna nyílnia a palotának. Üzemeltetője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának gyermekvédelmi főigazgatósága azzal magyarázta a csúszást, hogy bizonyos engedélyek még hiányoznak. Lázár János – a sajtó szerint azok után, hogy a kapunál föltartóztatták – kezdeményezte, hogy az épület üzemeltetését vegye át a kormány örökségvédelmi hivatala.

A Népszabadság szerint a politikus azt mondta a hivatal vezetőjének, hogy ha idén nem nyit meg a kastély, elbúcsúzhat az állásától. Az épület néhány hete látogatható. De vajon tényleg így zajlott le mindez, a párbeszéddel együtt?

Az tény, hogy Lázár János miniszter szeretett volna bejutni a kastélyba, és az is megfelel a valóságnak, hogy nem tudott bemenni – reagált szerdán kérdésünkre a Miniszterelnökség sajtóirodája. Az újságokban idézett párbeszédet bővebben nem szeretnék kommentálni. Az azonban szerintük nem felel meg a valóságnak, hogy Lázár János arra hivatkozva szeretett volna mégis bemenni, hogy márpedig ő a miniszter.

Arról, hogy bejelentés nélkül ment-e a kastélyhoz, nem kérdeztük az irodát. Ez azonban rávall. Korábban Hódmezővásárhelyen is előfordult, hogy ugyanígy megnézte az épp zajló vagy befejezett beruházásokat, amelyekre a város pénzt költött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóváltozások 2016-ban

Adóváltozások 2016-ban
Egy százalékkal csökken az szja 2016-os jövedelmünk után, az eddigi 16 százalékos kulcs helyett 15 százalékossal adózunk - ez az a változás, amely valamennyi adófizetőt érinti. Tovább olvasom