Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Idegesen telt az érettségi első napja

Szeged - Az Eötvös gimnáziumban próbáltuk feltérképezni a tizenkettedikesek lelki állapotát hétfő reggel. Ideges poénkodások és összeszedetlen mondatok – pillanatképek az idei első érettségi vizsganapról.
„Semmit nem aludtam, és azt álmodtam, hogy Kosztolányiból írtam a fogalmazást." Ez a kissé zavaros mondat hangzott el egy idegesnek tűnő lány szájából hétfő reggel, fél órával a magyar érettségi előtt az SZKTT Közoktatási Intézménye Eötvös József Gimnáziumban. De nem ő volt az egyetlen, aki a nagy megmérettetés első napján kissé összeszedetlennek bizonyult. Miután egy kisebb csoporthoz odalépve megkérdeztem, mire készülnek, gondolkodás nélkül jött a válasz: magyar érettségire.

Persze érthető, hogy az első, sorsdöntő „vizsgaidőszak" kezdetét a legtöbben összeszorult gyomorral várják, ám hétfői tapasztalataink szerint ez csak az ilyen és hasonló elszólásokból tűnik ki. Mindenki igyekezett inkább viccelődni. Ebben pedig a tanárok is partnerek voltak. – A kutyám megírná ezt egy kettesre – bíztatta a felügyeletére bízott diákokat Nusser Elemér pár perccel a start előtt. Majd mellékesen hozzátette: „Ja, utóvizsga októberben van."

Az Eötvös négy érettségiző osztálya nyolc tanteremben írta hétfő a középszintű magyar feladatsort. Egy órányi szövegértési teszt után 3 órájuk volt arra, hogy esszét írjanak. Ezért döbbentek meg a folyosón felügyelő tanárok, amikor fél 11-kor felbukkant az első két diák. Szabó Lili és Kovács Krisztián meglehetősen nagy dorgálást kaptak, amiért ilyen hamar beadták lapjaikat.

Az Eötvös gimnáziumban próbáltuk feltérképezni a tizenkettedikesek lelki állapotát hétfő reggel. Fotó: Veréb Simon (galéria)

– Az első rész nagyon könnyű volt, szerintem még egy nyolcadikos is meg tudta volna írni. Az esszétémák közül viszont mindegyik nehéz volt – mesélte Krisztián. – Szerintem én jó vagyok rizsázásban, de ezekről nem tudtam. A novellaelemzés tűnt a legkönnyebbnek, de még arról is képtelen voltam a kötelező három oldalt megírni – egészítette ki az „élménybeszámolót" Lili.

Magyar nyelv és irodalomból Szegeden hétfő 2625 diák tett középszintű-, 38 pedig emelt szintű vizsgát. Az írásbeli érettségik kedden a sokak által rettegett matematikával folytatódnak.

A tételek

Középszinten a szövegértési teszt egy egyetemi tanárral, Szentmártoni Szabó Gézával készült Magyar Hírlap-interjún alapult, amelyben egy nemrég felfedezett Janus Pannonius-szövegről kérdezték. A szövegalkotás feladatkörben három kérdés közül választhattak a diákok. A Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával című kötet Lettem, aki vagyok című fejezetének részlete alapján érvelhettek „a tér jelentőségéről a műalkotásokban és a hétköznapi életben". A másik két lehetőség műelemzés volt. Az egyikben Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novelláját kellett értelmezni, a másikban Karinthy Frigyes Kosztolányi Dezső-paródiája szerepelt az Így írtok ti című kötetből. Az emelt szinten érettségizők a nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor megoldása mellett szintén három esszé közül választhattak. Elemezhették Babits Mihály: Mint egy különös hírmondó vagy József Attila: Holt vidék című versét, összehasonlíthatták az index.hu egyik írását – amely arról szól, hogy egy mozdonyvezető a pártállami rendszerben kómába esett, és a polgári demokráciában ébred fel – irodalmi alkotásokkal, például Az ember tragédiájának egyes jeleneteivel, illetve választhattak egy érvelő típusú feladatot is, melyben egy kisvárosban bezáró mozi, vagy a helyén nyíló kávéház mellett kellett állást foglalniuk.

Olvasóink írták

  • 1. Onuk 2010. május 03. 16:45
    „Minden érettségiző utólag ezt mondja a hisztire, hát nem is volt egy nagy szám, de azért mindenki rendesen rezel, és ez hozzátartozik a felnőtté váláshoz... persze majd lesz ez szép is egykor.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építik az új klinikai központ közműveit

Szeged - Ezen a héten kezdi cserélni és bővíteni a közbeszerzési tendert megnyert kivitelező a Déli… Tovább olvasom