Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

˝Idehozták a nyakunkra a tanyai piacot˝

Nem egyenlő feltételekkel versenyez egymással a húsbolt és a kistermelő a szegedi Mars téren – állítják a kereskedők. A hentesnek szinte percenként kezet kell mosni, a termelő utcai ruhában, asztalról árul. A hétfőn megnyílt tanyai termékek piaca miatt feszültek egymásnak az árusok.

Hétfőn és pénteken háznál készült terméket, valamint zöldséget és gyümölcsöt árusíthatnak ingyenesen 30 asztalon a termelők a Mars téri piacon. Csak egy, az agrárkamarától kapott termelői kártyát kell kitenniük az asztalra, amely garantálja, hogy a termék közvetlenül a „gyártójától", tanyáról, kisgazdaságból származik.

A tanyai termékeknek nem mindenki örült. Az emberek elkölthető pénze mindig kevesebb, ezen pedig újabb árusokkal kell osztozni. Leginkább a füstölt árut, valamint a tej- és tejtermékeket kínáló üzletbérlők háborodtak fel, azt mondták, „alájuk tettek", a „nyakukra hozták" a kistermelőket a legforgalmasabb piaci napon, pénteken. – Még ki se nyitjuk az ajtót, már havi 200 ezret kifizettünk bérleti díjra – mondta Bognár Zsolt, a Kotroczó húsbolt üzletvezetője. – Legalább 5–6 hatóságtól kellett engedélyt kérni a nyitáshoz, ezek rendszeresen vizsgálódnak, hogy minden előírást betartunk-e.

– Ha a mi szalámink nem ízlik valakinek, másnap visszahozhatja: ugyanitt megtalálnak bennünket, megvan, honnan származik az áru, mennyi ideig áll el. A tanyai terméknek viszont nem lehet ugyanígy a nyomába eredni.
S amíg mi talpig fehérben dolgozunk, van kézmosónk, az őstermelők a kolbászt, sajtot utcai ruhában árulják – tette hozzá a húsbolt vezetője.

Szabad-e asztalról kolbászt árusítani? – Ezeknek a termelőknek szabad – válaszolta Kormányos Sándor, a Csongrád Megyei Agrárkamara szaktanácsadója, akivel tegnap délelőtt a nagycsarnokban találkoztunk, azt ellenőrizte, tartják-e magukat az árusok a feltételekhez. – Rájuk más rendeletek vonatkoznak, amelyek engedékenyebbek. Az állat-egészségügyi hatóság szakemberei a „gyártás" helyén ellenőrizték a körülményeket, regisztrációs számot adtak. Van igazság abban, amit az üzletbérlők állítanak, de higgyék el, hogy a jogszabály megengedi a háznál készült termék árusítását. A kistermelőkre érvényes rendelet szerint nem szabad feldarabolni az árut, és a füstölt árut például fóliával kell beborítani, hogy védjék azoktól a vevőktől, akik eltüsszentik magukat.

Pálfi Gyula domaszéki kistermelő mangalicakolbászai „felcímkézve", letakarva sorakoztak az asztalon: a termelő azt mondta, ő ugyanúgy megtalálható interneten, telefonon, mint egy üzlet. Meg is találják: jártak nála az ellenőrök. Arra a kérdésre, ki árul drágábban, az egyik vevő azt válaszolta, a tanyai piac „nem egy olcsó hely".

Húsbolt és kistermelő a szegedi Mars téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

40 kilométeres körzetben

– A kistermelői rendelet lehetővé teszi, hogy a termelők a saját maguk által előállított terméket eladják – mondta Farle Csaba, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság vezetője. Sertésnél előírás, hogy saját nevelésű legyen, de otthon nem szabad levágni, csak engedéllyel rendelkező vágóhídon. A feldolgozott árut vagy háznál, vagy legfeljebb 40 kilométeres körzetben lehet árulni. A tejterméknél előírás a hűtés.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. boros56 2013. február 12. 17:08
  „Hohó barátaim álljon meg a menet! Igaz, hogy kettős mérce van. Egyik oldalon az agyonszabályozott hivatalos gyártó a másikon az Isten tudja mit áruló. Ha nem vetted volna észre Magyarországon vagy. De ki itt a vásárló? TE. Akkor döntsd el, hogy kitől vásárolsz, kiben bízol! Szidjuk a multit, mert külföldi árut kínál. Azért, mert megveszed. Gondolod, ha nem tudná eladni tartaná a pulton csak azért, hogy tönkremenjen?
  Minden a vásárlón múlik. És, ha te kiválasztod a legjobbat majd az fog árulni a piacon. És....van még egy lehetőség. A többi felveszi a versenyt...és már kész is a piacgazdaság.
  Jajh,vagy túl idealista vagyok??????”
 • 96. CID 2013. február 12. 09:12
  „Pálfi Gyula, domaszéki kistermelő :)))))))))))))”
 • 95. nagypappa 2013. február 11. 18:29
  „Akkor ezek szerint a piaci asztalon van az internet, ha reggel 7.22 kor szólsz hozzá. Ha megnézed mikor szóltam hozzá, láthatod korán indulok a piacra én is.
  Ha a kereskedőknek olyan könnyű lenne, akkor nem lenne most is eladó húsbolt az Irén csarnokban. Egyébként meg azt tudomásul kell venni, az őstermelők húskészítménye jelentősen drágább a húsboltokénál.
  Az mellett, hogy támogatom és jónak tartom a piaci kezdeményezést attól függetlenül, hogy látható vannak már nyerészkedők is köztük.”
 • 94. rika10 2013. február 11. 14:50
  „Az jobb amit most hallottam, hogy marhahús helyett lóhúst exportált Lengyelország. A magyar mindig irigy a másikra. Szívesen veszek a vidéki emberektől terméket, nehogy azt gondolják már hogy a hivatalos eladóhelyeken olyan tiszták, lehet vizitelni némelyik körme milyen koszos.”
 • 93. Bill42 2013. február 11. 11:24
  „92.nek irom.
  valami félreértés van közöttünk, Én nem piac ellenes hanem meletti vagyok.Én is termelek a kertembe sokmindent és megrendelésre házhoz viszem a faluba.Tehát éljen és virágozzon a falusi piacok.”
 • 92. Bruhh 2013. február 11. 07:22
  „nagypappa Tényleg felületes az ismereteim a piacról!!!!!!!!!! Igaz már több mint 10 éve reggel 4-től du. 2-ig ott vagyok,igy nem is ismerhetem mi folyik ott,ja mert el vagyok foglalva az asztalomon lévő áruval.Gyere ki 4-re ,segithetsz nekem egy kicsit,aztán mivel nyitott vagyok átadhatod legnagyobb tudásod.Én a piacon szoktam vásárolni egyébként.”
 • 91. nagypappa 2013. február 11. 03:34
  „Bill42

  Azt hiszem a piaci viszonyokról elég felületes ismereteid vannak.

  Bruhh

  Nyitva tartás: Nézd meg másik városainak piacait, különösen Pesten vagy Pl Vásárhelyen vagy akár külföldön. Működnek a délutáni, esti piacok, mert a vásárlók akkor érnek rá.
  A vevőt nem érdekli, hogy egy termelő vagy kereskedő hogyan oldja meg, ott vásárol ahol nyitva a bolt vagy piac.
  Te is, ha délelőtt a piacon vagy, mikor vásárolsz? Délután vagy este. De csak abban a boltban amit még nyitva találsz. Érdekel, hogy hogyan milyen áron, szervezéssel oldják meg a nyitva tartást? NEM!

  Esélyt kellene adni, hogy egyszer kipróbáljuk a hosszabb nyitva tartást, de nem úgy ám, hogy kitesszük a "piac este 8-ig nyitva" táblát.
  Úgy, ahogyan a mostani kistermelői piacot (sikeresen) megszervezték!”
 • 90. Bruhh 2013. február 10. 22:03
  „89 azert vitatkoznek azzal,hogy olcson megveszik a kereskedok a termelotol az arut.Ez szemelyes tapasztalat,ott allok most is ebben a jo idoben a piacon.Hidd el van,hogy kozvetlenul a termelotol szeretnenk vasarolni,ahol eleg surun vasarolunk,de oda all a kulfoldi a kamionnal es mindent elvisz pl.romaniaba.Mivel ok mindent elvisznek,ezert elegge fel is viszi az ostermelo az arakat.Szoval hidd el nem kell itt sajnalni,hogy olcson adjak aruikat.Szoval mindenkinek meg van itt a kersztje.Ja es hidd el eleg sokan segelyert is elmennek,akik a piacon arulnak,na ezt is szemelyesen tudom.”
 • 89. Bill42 2013. február 10. 20:28
  „88-aska.
  Nem értem a választ peddig már megértem pár tavaszt és nyarat /71/ Igen a példába szereplő is kereskedő,kereskedő aki -nem akarom durván irni mert kimoderálnak- fonoman nyomott áron megveszi a szegénytől az árut /akárcsak a multik/ és busás haszonnal nyomja tovább s hangsulyozom, nem a friss árut.
  Az utolso mondatot meg végképpen nemértem "mindent eladunk s elmegyünk segélyért"stb.
  Az őstermelő a tanyai gazda eddig sem meg ezután sem fog menni segélyért még akkor sem ha az utolsó disznoját is eladja a kereskedőnek.Ezek az emberek szényennek tartanák odapofátlankodni. Kérdezem nem a napbarnitott emberekkel téveszti össze a becsületes magyarembertí??????????????”
 • 88. Bruhh 2013. február 10. 18:03
  „87-es most ez komoly? Miért kellene a hentesnek otthon vágóhidat tartani! Ő egy kereskedő! Ha mindenki,mindent maga termelne meg,nem müködne a gazdaság sem,csupán itt a sok hozzászóló egyenlő elbirálást szeretne,egyenlő esélyeket,ennyi.De én azt látom egyre jobban ha mindent eladunk,és elmegyünk segélyért,és nincs tovább koránkelés, szakhatóságok,birságok.”
 • 87. Bill42 2013. február 10. 14:20
  „Előre megirom,hogy egyetlenegy kommentet sem olvastam el-majd az elküldés után-mert nemakarom, hogy befolyás alá essek.Csak a saját véleményemet szeretném megosztani a cikkel kapcsolatban.
  Nagyon nemértek egyett a cikkel,mert a szerő és a szerelő sem ismeri azt az igazmondást "ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI"
  Nos ennek a kereskedő fiataélembernek akinek van havi 2oo.ezer forint bérleti dijra az ne sirjon.Ő nem hizlat egy db disznót sem.Van egy sanda gyanum-amit nemtudok bizonyitani- hogy magyar termékkel szemben Ő is árul németországból behozott 3 honapos szav.idő lejáratu husokat,vagy akár lengyelt is.
  Mi van a másik oldalon? Az a szerencsétlen őstermelő,tanyasi gazda délután levágja a kacsát,libát,tyukot, nyulat stb és reggel frissen árulja a piacon,ezek az áruk nem tartalmaznak szóját meg különböző génmanipulált termékeket.
  Aki husboltot tud fenntartani az megveszi /?/ nyomott áron a szerencsétlenektől,hozzá nem nyul,csak annyit hogy berakja a merci kis autójába és jó magasáron adja el a vevőknek.
  Nos javaslatom ha annyira elkerülik a vásárlók /pénteken/ az üzletet akkor vegye lejebb az árakat,de nem csak pénteki napból áll a hét,mert gondolom minden nap vásárol a polgár.
  No remélem nemsértettem meg senkit.
  De tudok szolgálni a husboltosoknak nagyon ügyes dologgal.
  Fm-be van egy sok-sok éve müködö vágohid Lajostelepen /Szabadbattyán/ Gondolt egyett a tulaj a Berki Ur és tavaly vett 6.db mozgó husosoautot,pulttal hüttövel stb és a megye összes községeit járja meghatározott napon és időben egyhéten egyszer.Igaz drágább mint a techó de az az áru előzőnapi vágásból való,azaz magyar termék és friss és ma minjobban ez érdekli a váásárlót, hogy ne olyan terméket vigyen haza, hogy mire hazaér folyat és stihhes a szaga.”
 • 86. Bruhh 2013. február 10. 12:18
  „81 nagypappa! Tudod miért nincs este 8-ig az árus? Elmondom neked,mert hajnal 4-kor ott van a Mars téren,kipakol,árul,du hazamegy,vagy durja a földtet,vagy elmegy a termelőhöz áruért.Ja közben a 30-as ládát egy párszor felemeli,bepakol,kipakol,hajnalban ismét bepakol,kipakol.Képzeld du 5-re ismét esetleg ágyat láthat,de nem kell sokat pihenni,mert hajnal ujra itt van.Családi élet az nem sok van,mert annyi bevétel nincs,hogy alkalmazottal dolgozzanak,szoval magad uram Azt is tudjad,hogy reggel 7-ig el kell foglalni az asztalod,mert utánna bárki elfoglalhatja a fizetett asztalod. Szóval,ha valaki megmutatja hogyan kell hajnal 4-től este 6-ig ott állni,pakolni,árulni,termelni,családi életet is élni,én nyitott vagyok,hogy megtanuljam.”
 • 85. vmagdi 2013. február 10. 11:25
  „azt mar leirtam, hogy husikat hol vasarolok, nos zoldseg es gyumol eseteben az a strategiam, hogy bejarom a piacot es kerdezoskodok, igy van egy kep a tol-ig kerdesrol, aztan kivalasztom, visszapergetem, hogy arban es minosegben melyik jon be, oda visszamegyek alkudni, nem mindig a legolcsobbat valasztom, de figyelek az ar-ertek aranyra. Ritkan nagyon ritkan esik meg velem, talan evenkent egyszer, hogy multiba veszek zoldseget, gyumolcsot tobbszor, mert meg sose lattam itthon bananfat vagy naracsligetet :)”
 • 84. Pandora 2013. február 10. 10:49
  „nagypapára mindig érdemes hallgatni!”
 • 83. fer981 2013. február 10. 10:39
  „Nagyon helyes, hogy a termelők bejutottak, hiszen a nagyobb hasznot mindig azok szedik le, akik nem állítanak elő semmit se, csak üzletelnek azzal, amit mások keservesen megtermelnek.”
 • 82. xenopus 2013. február 10. 08:16
  „Nem értem hogy egyeseknek miért baj hogy a kereskedelemben VERSENY alakul ki?
  Kicsit a bolti árak alá mennek, árcsökkentést hozva.
  Viszont egy idő után beállnak az árak.
  Aki nem akar a piacon vásárolni, az ne tegye, vásároljon a madaras- vagy a mezítlábas teszkóban.”
 • 81. nagypappa 2013. február 10. 04:56
  „Az a baj, hogy a lényegről elfeledkezünk... van egy Piacigazgató és csapata akik próbálnak változtatni a piac választékán. (Legalább próbálkozik, előbb utóbb megtalálja a módját, hogy a vásárlókat, termelőket kicsalja a piacra.)
  Ezzel versenyre kelti a kereskedőket, termelőket. Minden ilyen kezdeményezés érdeksérelemmel is jár.
  Aki nem akar konkurenciát nyisson üzletet a repülőtéren, ott nem lesz konkurencia, igaz vevő sem.
  A piac legnagyobb varázsa a választék.
  Egy hozzászólónak a véleményét osztom, korán zár be a piac.
  A helypénz este 8 óráig szól. Ha délben vagy 1, esetleg 2 órakor valaki bezár ne panaszkodjon, hogy sok a helypénz! Hiszen felét nem használja ki.
  Tudom, délután nincs vásárló... Nincs mert nincs eladó és nincs választék. Hogy ne menjünk messzire... Az Árkádban miért van este 8-kor is vásárló?
  MERT NYITVA VAN!

  Az ÁFA az egyik legigazságosabb adóforma, a fogyasztást adóztatja, aki költekezik az fizet. Sajnos sokak számára nehezen érthető a működése.”
 • 80. Bruhh 2013. február 09. 23:58
  „44 latod Palfi Gyuszi is megjavult! <moderálva> Ostermelo lett! En gratulalok neki,legalabb jo helyre fektette a piszkos penzt, ugyes es raadasul draga,de finom a termeke.”
 • 79. NP1 2013. február 09. 22:27
  „78. titokgazda 2013.02.09. 21:15

  1, Már amennyiben az ÁFA-mentesség feltétlenül együtt jár a frissességgel.
  2, A mezei vásárlót a végösszeg nagysága érdekli nem az adótartalom.
  3, Gizi néni gondolom azért nem lép be az ÁFA-körbe, mert kevés olyan terméket vásárol amiből vissza tudna igényelni.
  4, 6 milla fölött nincs választási lehetőség, hitelezed az ÁFA-t az államnak, fizeted a könyvelőt.....”
 • 78. titokgazda 2013. február 09. 21:15
  „macs- Gizi néni ha alanyi adómentes akkor a fejőgépet, az áramot, a háromlábú széket, a buszjegyet, a luxus terepjárót is bruttó áron veszi, míg az ÁFÁ-s cég minden brutto költségének visszaigényeli az ÁFa-ját, ezért semmilyen versenyhátrányban nincs Gizi nénivel szemben. Versenyhártányban te leszel, ha nem fogod fel mekkora barom aki ÁFA-s tejet iszik, ha ihatna friss ÁFA menteset is... macs a hozzászólásaiddal bizonyítottad, hogy irigy buta ember vagy... többet nem válaszolok a provokációdra.”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isten veled, Pityi!

Elhunyt a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójának operatőre. Pálinkás István 49 éves volt. Tovább olvasom