Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Idén 237 millióval segíti a kormány az ópusztaszeri emlékparkot

Ópusztaszer - Tavaly 246 milliós állami támogatást kapott, idén elvileg 237 millió forintot vehet fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A látogatószám tavaly – az országban szinte egyedülálló módon – nőtt, de a könyvvizsgáló szerint a további működés támogatás nélkül aligha képzelhető el.
A Jobbik két képviselője kivételesen nem tett föl kérdést, a közgyűlés többsége pedig elfogadta Tokovics Tamás igazgató tájékoztatóját. Békével búcsúzott tehát legismertebb cégének tulajdonjogától december 29-én a Csongrád Megyei Közgyűlés. Ez váratlan volt, annak fényében, hogy november végén a Jobbik sajtótájékoztatón ostorozta a 640 milliós ópusztaszeri felújítást, mert a lebonyolítás egyik szakértője korábbi fideszes politikus, Szöllősi Béla volt, a kivitelező Nívó Generál Kft. pedig liechtensteini bejegyzésű vállalkozás. A megyei közgyűlés vezetése azzal reagált, hogy az említett beruházás levezénylését minden ellenőrző szervezet szabályosnak találta, ez a kivitelező pedig azért nyerte el a munkát, mert 204 millióval olcsóbb ajánlatot adott a másik pályázónál. A cég magyarok birtokában van, és ők itthon adóztak.

A december 15-i ülésen Tóth Péter (Jobbik) azt mondta, Ópusztaszer most a Fidesz népszerűsítését szolgálja, kérte, a park fizesse vissza a megyének a tagi kölcsönt, amellyel még tartozik. Magyar Anna elnök védte a nonprofit kft.-t, hangsúlyozva, hogy a park felújításának és új kiállításainak köszönhetően a látogatók száma egy év alatt 32 ezerrel nőtt. Körülbelül 170 ezerre – ahogyan a december 29-i ülésre készített beszámoló grafikájáról leolvasható. Az is kiderül itt, hogy a látogatók harmada a múzeumi törvény miatt ingyen léphetett be a parkba, de egyformán nőtt a fizetős és ingyenes vendégek száma. A növekedés azért is jelentős eredmény, mert a parkot a legtöbben, évi ötszázezernél többen 1996–97 táján, vagyis a nyitás után nézték meg, azóta szép lassan csökkent az érdeklődés, egészen 2010-ig. Mivel nem intézményként, hanem cégként működik, a park a tavalyi évig nem kapott olyan normatív támogatást, amilyen a múzeumoknak jár, a megye ezért kényszerült arra, hogy több részletben 191 millió forintos tagi kölcsönnel segítse a bérek, járulékok, szállítói tartozások kifizetését. Tavaly június 30-án a park 5 milliót visszaadott, így maradt 186 millió.

A 2010-es karácsonyi betlehemezéshez még hóáldást is kapott az emlékpark. Fotó: Schmidt Andrea
A 2010-es karácsonyi betlehemezéshez még hóáldást is kapott az emlékpark.
Fotó: Schmidt Andrea

Arról egyelőre nincs információja Tokovics Tamás igazgatónak, hogy az állam melyik szervezete fogja felügyelni a parkot. Kérdésünkre azt mondta, várnak, de időben minden kért adatot elküldtek a kormányhivatalhoz, a megyei intézményfenntartó központhoz és a vagyonkezelőhöz is. Azt sem tudják még, hogy a tagi kölcsönt kinek kell visszafizetni.

Lukácsi István bejegyzett könyvvizsgáló státuszjelentése szerint most újból nyereséges lesz a társaság, ez az év közben megítélt és októberben, novemberben kifizetett 246 milliós állami támogatásnak köszönhető. Ezt programok szervezésére és az állandó kiállításokkal kapcsolatos költségekre lehetett fordítani. Az idei központi költségvetésben 237 millió forintos segítség szerepel az emlékpark neve mellett. Ez fontos, mert mint a könyvvizsgáló leírta, „rövid és középtávon a társaság csak további külső források, illetve támogatások bevonásával képes gazdálkodni, tudja fenntartani fizetőképességét".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láma az év első babája a vadasparkban

Névadó pályázatot hirdettek a Szegedi Vadasparkban: ötleteket várnak, mi legyen a január 2-án született hím lámacsikó neve. Tovább olvasom